Po pastarųjų savaičių permainingų orų Gedimino kalno būklė išlieka „santykinai stabili“, teigia jį prižiūrinčio Lietuvos nacionalinio muziejaus direktorės pavaduotojas infrastruktūrai Vaidas Petrokas.

Anot jo, dėl nepalankių meteorologinių sąlygų, kalno šlaitai yra įmirkę, nors vandens dar nėra susikaupę kritiškai daug. Tikinama, kad muziejus kalno būklę intensyviai stebi ir jį prižiūri.

„Gedimino kalno būklė šiuo metu yra santykinai stabili“, – Eltai teigė V. Petrokas.

„Nepaisant jau kurį laiką vyraujančių nepalankių orų, prasidėję šalčiai kalnui yra į naudą: prieš pirmąjį padengimą sniegu įšalas nebuvo susiformavęs, kas lėmė, jog visas sniego tirpsmo vanduo gėrėsi tiesiai į šlaitų gruntą. Vėliau sekė ir nuolatiniai krituliai, todėl šlaitų įmirkimas stebimas beveik pusės metro gylyje. Tačiau vandens kaupimasis kalno viduje nėra pasiekęs kritinio lygio, o jautresnės kalno vietos yra stabilizuotos apsaugos priemonėmis“, – kalno būklę komentavo muziejaus atstovas.

Pasak jo, jautriausia galimoms nuošliaužoms yra pietrytinė kalno dalis, kurios tvarkymo projektą – pietrytinės kalno dalies gynybinės sienos ir Kunigaikščių rūmų pastato sutvirtinimą – muziejus ketina įgyvendinti pirmiausia. V. Petroko teigimu, šių darbų imtis žiemą nepalanki, tad kol kas vykdoma aktyvesnė kalno būklės stebėsena.

„Žiema, jeigu nebus nuolatinio įšalo, nėra geras metas, todėl kalno stebėsenai skiriamas ypatingas dėmesys. Esant bet kokiems procesams būtų nedelsiant reaguojama: fiksuojant grunto judesius ta šlaito vieta yra sutvirtinama tinklais ir taip stabilizuojama“, – teigė V. Petrokas, pridūręs, jog paskutiniai tokie darbai atlikti rudenį.

Muziejaus atstovo tikinimu, kapitaliniam pavojingiausios kalno dalies remontui jau pasirengta, suderinti projektiniai pasiūlymai. Darbams reikia gauti po vieną tvarkybos ir statybos leidimus.

Juos pradėti tikimasi pavasarį.

Vertins, ar nepalankus teismo sprendimas nesustabdys darbų

Ketvirtadienį Nacionalinis muziejus pranešė, kad teisminiame ginče su buvusiu Gedimino kalno sutvarkymo darbų projektuotoju, UAB „Hidroterra“, Vilniaus apygardos teismas priėmė įmonei palankų sprendimą.

Pasak V. Petroko, muziejus artimiausiu metu susipažins su teismo argumentais ir įvertins, ar nuosprendis nesutrukdys darbus atlikti naujajam rangovui.

„Visų pirma, turime susipažinti su nemažos apimties teismo sprendimu ir įvertinti, ar toks sprendimas neužkerta kelio sutarties su nauju rangovu vykdymui ir tolesniems tvarkymo darbams“, – sakė V. Petrokas.

Muziejus taip pat svarsto galimybę teismo sprendimą skųsti.

Sutartį su „Hidroterra“ muziejus nutraukė 2021 m. rudenį, o su nauju rangovu – UAB „Maspro“ – pasirašė 2022 m. gegužės mėnesį. Ji buvo nutraukta, nes įmonė nesutiko pakoreguoti projekto, kad jame būtų numatyti ir statybos darbai, bei jiems gauti papildomus leidimus.

Kaip teigiama muziejaus pranešime, vykdydamas darbus be leidimo statybos darbams, muziejus būtų nubaustas už nelegalias statybas ir prarastų teisę naudoti šiam projektui numatytą Europos Sąjungos finansavimą – apie 10 mln. eurų.

Teigiama, kad Gedimino kalno prižiūrėtojui nebuvo likę kito sprendimo, kaip tik vienašališkai nutraukti sutartį ir paskelbti konkursą naujo rangovo paieškai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją