„Iš tikrųjų tos ramybės nėra. Latvijoje pastaruoju metu buvo didžiausi srautai, o, tarkim, Lenkijoje kasdien sieną mėgina kirsti po 50-70 neteisėtų migrantų. Tai situacija iš tikrųjų nėra rami“, – Eltai teigė VSAT atstovas.

Vis tik, G. Mišučio teigimu, sustiprinta sienos apsauga ramina, kadangi, pasak jo, galima pasienio ruožą akyliau stebėti ir efektyviau kontroliuoti.

„Bet srautas neramumų nekelia, nes nėra kažko tokio, ko nebuvo jau anksčiau. Būdavo kelias dienas mėgina kirsti po kelis migrantus, būdavo ir kad nė vieno, bet, tarkim, po kokių dviejų savaičių būdavo šuolis – tai ir devyniasdešimt, ir šimtas. Bet pasieniečiams ta situacija yra dabar palankesnė, galima reaguoti, viską matome, kontroliuojame, o kad spaudimo dar iš Baltarusijos pusės tai tikrai bus“, – sakė VSAT atstovas.

„O per naujus metus pirmosios dienos buvo po nulius, o dabar vėl turime pusšimtį. Tai tikrai tos tendencijos ir išlieka – judėjimo yra, neteisėtų migrantų Baltarusijoje yra“, – pridūrė G. Mišutis.

Be to, nefiksuojama ir kiek anksčiau pastebėta tendencija – neteisėtų migrantų mėginimai sieną kirsti basomis, bandant daryti Lietuvai spaudimą ir tokiu būdu patekti į šalį.

„Paskutiniu metu tokių atvejų nėra. Bet visais tais atvejais pasieniečiai buvo pirmieji, kurie padėjo neteisėtiems migrantams, juos vežė į ligonines, bet dabar tos pasirodančios grupės yra normaliai pasirengusios, mato tą orą ir tokių atvejų, kad būtų pavojus sveikatai, nebuvo. Bet jei būtų, tai būtų kviečiama medicininė pagalba, yra paruošti humanitariniai paketai, yra nupirkta labai daug drabužių“, – pasakojo VSAT atstovas.

Anot G. Mišučio, humanitarinių paketų rezerve taip pat išlieka daug, kadangi, pasak jo, neteisėtai mėginantys sieną kirsti neteisėti migrantai yra pasiruošę.

„Rezervų tikrai turime daug, buvo ir viešieji pirkimai, tai yra šimtai komplektų aprangos, pernai buvo išdalinti tūkstančiai, didžioji dalis, aišku, humanitarinių paketų atsisako. Nes jie žino, kur eina ir yra pasiruošę“, – sakė G. Mišutis.

ELTA primena, kad Baltarusijos pasieniečiai aktyviais veiksmais tebeprisideda prie neteisėtos migracijos į Lietuvą. Anot VSAT atstovų, Baltarusijos pareigūnai atgabena migrantus iki valstybės sienos, juos atlydi į vietas, kuriose nėra fizinio barjero, arba padeda gadinti fizinį barjerą neteisėtam perėjimui į Lietuvą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją