Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro (ECDC) vertinimu, smarki koronaviruso banga Kinijoje tikriausiai neturės įtakos epidemiologinei situacijai Europoje.

Europos Sąjunga (ES) nusprendė, kad Kinijos piliečių testavimas ES oro uostuose bus rekomenduojamas, o ne privalomas, tad šalys pačios turi dėl to apsispręsti.

Švedijos Vyriausybė nusprendė reikalauti neigiamų COVID-19 testų iš keliautojų. Ispanija, Italija taip pat įvedė neigiamų testų reikalavimą keliautojams iš Kinijos. Privalomą keleivių iš Kinijos testavimą yra įvedusios Vokietija, JAV, Kanada, Japonija, Prancūzija, Jungtinė Karalystė.

Tuo metu Lietuva neketina vykdyti jokių papildomų patikrinimų oro uostuose. Sveikatos apsaugos ministerija sako, kad grėsmės nėra naujos, be to, į Lietuvą nėra tiesioginių skrydžių iš Kinijos.

SAM: naujų atmainų nėra

SAM Visuomenės sveikatos departamento direktorius Audrius Ščeponavičius LNK Žinioms sakė, kad į Lietuvą neatvyksta daug keliautojų iš Kinijos, per metus jų yra apie 1,6 tūkstančio.

„Lietuvoje didžioji dalis gyventojų yra arba persirgę arba paskiepyti. Europos ligų kontrolės centras akcentuoja, kad Kinijoje šiuo metu nėra nustatyta naujų atmainų, Kinijoje vyrauja tos pačios atmainos, kaip ir Lietuvoje. Todėl tai nėra nauja grėsmė“, – pabrėžė jis.

Nacionalinio vėžio instituto onkoimunologas Marius Strioga LNK teigė nemanantis, kad Lietuvai šiuo metu reikėtų sunerimti.

„Žinoma, užsikrėtimai gali vykti oro uostuose, bet kol kas, ką rodo tyrimai, kad Kinijoje cirkuliuoja tie koronaviruso variantai, povarijančiai, kurie jau buvo paplitę pasaulyje“, – teigė jis.

M. Strioga pabrėžė, kad radikaliai naujos koronaviruso atmainos nėra.

„Dėl ko kyla nerimas ir kodėl PSO ragina Kiniją daryti kuo daugiau sekoskaitos, kad plintant labai intensyviai dabar nepakankamai imunizuotoje ir labai gausioje Kinijos visuomenėje, yra galimybė atsirasti naujai koronaviruso atmainai, kuri potencialiai galėtų būti labiau užkrečiama arba atspari susidariusiam imuniniam atsakui“, – teigė M. Strioga.

Jis pabrėžė, kad jei tokia atmaina atsirastų, būtų galima galvoti apie kokius nors suvaržymus.

Strioga: pažiūrėkime, kas vyksta

LNK Žinių pašnekovas teigė manantis, kad PSO elgiasi protingai primygtinai ragindama Kiniją labiau žiūrėti, ar šiuo metu siaučiantis virusas nekinta.

„Bet aš noriu pasakyti – vis sakyta, kad tai nekenksmingas, eilinis gripukas, Omikron atmaina išsisėmusi. Pažiūrėkime, kas darosi blogai imunizuotoje visuomenėje: Kinijoje ligoninės užpildytos, mirčių daug, kaip rašo, krematoriumai darbu nesiskundžia. Tai reiškia, kad jeigu nėra visuomenė imuniškai paruošta persirgimu ar vakcinacija, matome, kad šis virusas gali pridaryti daug bėdų ir Kinija to puikus pavyzdys“, – pabrėžė jis.

M.Strioga yra tikras, kad kol Kinijoje neatsirado problematiška atmaina ir cirkuliuoja toks virusas, su kokiu mes jau esame susigyvenę, ypatingų apsaugos priemonių nereikia.

„Aišku, jeigu tas viruso plitimas visuomenėje suintensyvėtų smarkiai, o rizikos grupės būtų nepilnai imunologiškai padengtos, pavyzdžiui, neatlikta pilna vakcinacija ar seniai persirgta, kitaip sakant, tas imuninis atsakas yra prislopęs, intensyvesnis plitimas ir įtemptesnė situacija gali būti“, – teigė jis.

Medikas sakė, kad Europa yra pakankamai imunizuota dėl vakcinos arba persirgimų.

„Kažkokių rimtų grėsmių šiai dienai tikrai nėra“, – pabrėžė jis.

Visą LNK Žinių reportažą žiūrėkite čia: