„Byloje įrodyta, kad pareiškėjui tarnybos metu buvo nustatytas 0,76 promilės neblaivumas, o tai, vadovaujantis Drausmės statutu, yra šiurkštus drausmės pažeidimas, už kurį pareiškėjas pagrįstai bei teisėtai atleistas iš tarnybos, nutraukiant su juo sudarytą profesinės karo tarnybos sutartį“, – nurodė teismas, padėjęs tašką net dvejus metus trukusiame ginče.

Tuo metu dabar jau iš tarnybos atleistas aukštas pareigas ėjęs Lietuvos kariuomenės karininkas, profesinę karo tarnybą pradėjęs dar 2003 metais, siekė įrodyti, jog buvo nubaustas nepagrįstai ir prašė ne tik panaikinti jam skirtą drausminę nuobaudą, grąžinti į profesinę karo tarnybą, bet ir priteisti atlyginimą už priverstinio nebuvimo tarnyboje laiką.

Į NATO vadovaujamą tarptautinę operaciją „Tvirta parama“ Afganistane Lietuvos kariuomenės majoras Benjaminas Ž. buvo išsiųstas dar 2020 m. liepą Lietuvos kariuomenės Gynybos štabo viršininko pasirašytu įsakymu – čia jis turėjo tarnauti pusę metų. Tačiau ši misija kaip reikiant apkartino karininko gyvenimą – dar tarnybai nesibaigus Lietuvos kariuomenės Gynybos štabe buvo gautas Afganistano tarptautinio Hamido Karzajaus oro uosto bazės, kurioje tarnavo lietuvis, Danijos karių vadovaujamos Tarptautinės karo policijos raportas, kuriame buvo nurodyta, kad Benjaminas Ž. ir dar viena Lietuvos karininkė tarnybos metu buvo aptikti neblaivūs.

Dėl šio pranešimo Lietuvos kariuomenėje buvo atliktas tarnybinis patikrinimas. Jo išvadose teigiama, kad iš oro uoste esančio gyvenamojo pastato, kur buvo įsikūrę misijoje dalyvavę kariai, sklinda triukšmas ir girdisi dainavimas.

Netrukus į įvykio vietą buvo iškviesti Tarptautinės karo policijos tyrėjai, kurie pasibeldė į Lietuvos karininko gyvenamojo kambario duris.

Tyrėjų raporte teigiama, kad „iš kambario sklido stiprus alkoholio kvapas“, todėl karinininkui buvo nurodyta pasitikrinti alkoholio matuokliu. Šis neprieštaravo, bet po patikros alkotesteris parodė, kad majoras yra visiškai blaivus.

Kol vyko patikrinimas, Tarptautinės karo policijos tyrėjai koridoriuje pamatė iš netoliese esančio kito kambario išėjusią moterį, kuri jiems pasirodė sunkiai besiorientuojanti aplinkoje.

„Moteris, pamačiusi patrulį, pasislėpė kambaryje“, – raporte teigiama, kad tyrėjai beldė į duris, bet karininkė jų neatidarė, todėl jie nutarė dar kartą nueiti į prieš tai alkotesteriu tikrinto majoro kambarį ir šio paprašyti nueiti į kolegės gyvenamąjį kambarį. Bet šis savo kambario durų jau nebeatidarė.

Iš Tarptautinės karo policijos dokumentų matyti, kad tyrėjai į Lietuvos karininkų kambarių duris beldėsi daugiau kaip pusę valandos, kol galop Benjaminas Ž. jas atidarė – jis teisinosi, kad miegojo.

„Kambaryje vis dar jautėsi alkoholio kvapas, todėl tyrėjai dar kartą paprašė papūsti į alkoholio matuoklį, jis rodė 0,00 promilių“, – raporte teigiama, kad po pusvalandžio į gyvenamąsias patalpas atvyko papildomas policijos patrulių ekipažas, buvo nuspręsta atlikti gyvenamųjų patalpų patikrą.

Šios patikros metu trijuose kambariuose buvo rasta tuščių alkoholinių gėrimų butelių. Taip pat – ir Lietuvos kariuomenės majoro gyvenamosiose patalpose, bet netrukus „vienas plastikinis butelis su galbūt alkoholiniu gėrimu“ netrukus dingo. Vėliau jis, bet jau tuščias, buvo rastas paslėptas lauke už pastato – buvo įtariama, kad būtent majoras jį išnešė.

Asociatyvi nuotrauka
„Įtariant, kad alkoholinis gėrimas buvo išgertas, trečią kartą buvo atliktas blaivumo testas, alkoholio matuoklis parodė 0,76 promilės“, – teigiama raporte.

Neblaivumas buvo nustatytas ir karininkei, todėl netrukus tyrėjai iš jų paėmė tarnybinius pistoletus GLOCK. O po keliolikos minučių atlikus papildomą majoro blaivumo testą, buvo nustatytas dar didesnis girtumas – 0,83 promilės alkoholio.

Tą pačią naktį policijos tyrėjai pradėjo biurų, priklausančių Lietuvos kontingentui, patikrą ir perėmė laikinai saugoti karininkams priklausančius šautuvus G-36.

Vėliau per apklausą Afganistane Benjaminas Ž. policijos tyrėjams nurodė, kad tą lapkričio 27 d., kai jam buvo išeiginė diena, su kolege nusprendė paminėti Lietuvos kariuomenės dieną (ji švenčiama lapkričio 23 d.), baigė švęsti apie 23 val., tada išsiskirstė po savo kambarius.

„Prieš miegą išgėriau man medikų priskirtus migdomuosius vaistus ir nuėjau miegoti“, – sakė jis.

Panašiai karininkas kalbėjo ir Lietuvoje – sakė, kad su kolege išgėrė keletą skardinių alaus, kurias buvo palikę ukrainiečių kariai, pažiūrėjo filmą, o apie 23 val. išsiskirstė.

Savo paaiškinime majoras taip pat nurodė, kad po kiekvienos karių rotacijos neliepdavo steriliai išvalyti kambarių, todėl esą buvo susikaupusių butelių nuo alkoholio, kurie esą liko po kitų karių apsigyvenimo.

Jis taip pat pažymėjo, kad Tarptautinės karo policijos pareigūnai, atlikdami patikrą jo gyvenamajame kambaryje, aptiko į mineralinio vandens buteliuką supiltą rankų dezinfekcinį skystį, o ne galimai alkoholinį gėrimą.

„Tyrėjai tą butelį atnešė į koridorių, bet aš jį išmečiau į šiukšlių konteinerį“, – Benjaminas Ž. negalėjo paaiškinti, kodėl taip padarė.

Karininkas taip pat nurodė, kad nesutiko su alkoholio matuoklio rodmenimis ir suabejojo prietaiso kalibravimu, o kraujo duoti dėl alkoholio koncentracijos organizme pareigūnai jam esą neleido.

„Alaus išgėriau saikingai, nejutau jokio poveikio“, – karininkas buvo įsitikinęs, kad etilo alkoholio koncentracija negalėjo viršyti 0,02 promilių.

Tačiau sugrįžti į tarnybą Lietuvos kariuomenėje majorui nepavyko – teismas nusprendė, kad jis šiurkščiai pažeidė tvarką – tarptautinės operacijos metu alkoholinius gėrimus leidžiama vartoti tik reprezentacinių renginių metu, nepažeidžiant reikalavimų.

„Pareiškėjas profesinės karo tarnybos metu, neturėdamas vado leidimo, buvo apsvaigęs (neblaivus)“, – teisėjai pažymėjo, kad karininkas pažeidė Drausmės statutą.

Anot teismo, po patikrinimo alkotesteriu Benjaminas Ž. nesikreipė į medicinos personalą dėl neblaivumo fakto paneigimo, o jo teiginius, kad blaivumas buvo tikrinamas nepatikima (nekalibruota) matavimo priemone, paneigė Tarptautinės karo policijos pareigūnai.

„Bazės Afganistane tarptautinės karo policijos vadas patvirtino, kad alkoholio matuoklių patikra (kalibravimas) vykdoma kiekvienais metais, o išsivežti po misijos alkoholio matuokliai pateikiami civilei kompanijai pakartotinei patikrai (kalibruoti)“, – teismas pabrėžė, kad Danijos karių naudojami alkoholio matuokliai kalibruojami mažiausiai 2 kartus per metus po kiekvienos rotacijos.

„Neblaivumas tarnybos metu, juolab tarptautinės operacijos metu, profesinės karo tarnybos kario, šiuo atveju pareiškėjo – vyresniojo karininko, kuriam buvo išduotas kovinis ginklas, laikomas jo kambaryje, bet kada kovinėms užduotims vykdyti, priskirtinas vienų pavojingiausių veikų visuomenei ir tokia veika padaroma esminė žala krašto apsaugos sistemos institucijų vardui, tokiu būdu yra griaunamas pasitikėjimas šiomis institucijomis ir jos nariais, viešai šiurkščiai pažeidžiama nustatyta karo tarnybos tvarka“, – pažymėjo teisėjai.

Pasak teismo, profesinės karo tarnybos kario sutartis gali būti nutraukiama ir (ar) karys atleidžiamas iš tarnybos krašto apsaugos sistemoje Krašto apsaugos ministerijos ar kariuomenės vadovybės iniciatyva arba valia, kai nustatyta, kad karys tarnybos metu buvo neblaivus.

Kadangi Benjamino Ž. padarytas drausmės pažeidimas yra šiurkštus, jis pagrįstai bei teisėtai buvo atleistas iš tarnybos, nutraukiant su juo sudarytą profesinės karo tarnybos sutartį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)