„Specialiųjų tyrimų tarnyba nėra gavusi kreipimųsi dėl šios situacijos. Tačiau STT nuolat savo iniciatyva stebi viešoje erdvėje pateikiamą informaciją ir ją vertina. Kalbant apie šią situaciją, kol kas viešoje erdvėje nėra duomenų, kurie būtų pagrindas ikiteisminio tyrimo pradėjimui“, – Eltą patikino STT Komunikacijos skyriaus viršininkė Renata Keblienė.

VRK oficialių kreipimųsi neregistravo, tačiau situaciją ketina aptarti posėdžio metu: nusižengimų kol kas nematyti

Nors, Eltos žiniomis, VRK klausimų dėl verslo atstovų paramos M. Majauskui sulaukė, tačiau VRK atstovė spaudai Indrė Ramanavičienė informavo, kad oficialių kreipimųsi nėra registruota.

„Šiuo metu Vyriausioji rinkimų komisija nėra gavusi jokio skundo, su susijusio su kandidato į Vilniaus miesto merus Mykolo Majausko finansinėmis aukomis ar aukotojais“, – Eltą patikino I. Ramanavičienė.

„Rinkimų kodeksas numato, kad politinės kampanijos dalyvio iždininkas ne vėliau kaip per 10 darbo dienų nuo aukos gavimo dienos Vyriausiosios rinkimų komisijos interneto svetainėje paskelbia aukotojo vardą, pavardę, politinės kampanijos dalyvį, kuriam auka skirta, jeigu aukotojas jį yra nurodęs, aukos gavimo datą ir aukos vertę, mažų aukų sumas, neišskiriant aukotojų, taip pat aukotojams grąžintas ar nepriimtas aukas“, – priduriama VRK komentare.

Tuo tarpu VRM pirmininkė Jolanta Petkevičienė užsimena, kad situaciją ketinama aptarti ketvirtadienį vyksiančio Vyriausiosios rinkimų komisijos posėdžio metu.

„Reaguojant į viešojoje erdvėje paskelbtą informaciją, kadangi rytoj Vyriausioji rinkimų komisija turi posėdį, tai, tikiuosi, jog po pagrindinių darbotvarkės klausimų aptarsime ir šitą situaciją. Bet tiesiog dabar greitai pasižiūrėjus į duomenis, kurie yra skelbiami VRK interneto svetainėje, pagal rinkimų Kodeksą viskas yra tvarkingai paskelbta“, – teigė J. Petkevičienė.

VRK pirmininkė pažymi, kad komisijos nariai ketvirtadienį turėtų nuspręsti, ar klausimas yra vertas nagrinėjimo.

„Bet pirmos akimirkos požiūris yra tik formaliąja prasme, kažkokių nusižengimų kol kas nematyti, bet, manau, pasitarę komisijos nariai galės nuspręsti, ar pradėti šio klausimo nagrinėjimą, ar visgi palikti stebėsenai“, – pridūrė ji.

LRT paskelbus, kad iš konservatorių partijos dėl palaikymo PVM lengvatai pašalintas ir į Vilniaus merus kandidatuojantis Mykolas Majauskas sulaukė verslo atstovų finansinės paramos, buvę jo kolegos ragina tuo susidomėti teisėsaugos institucijas.

Antradienį portalas lrt.lt pranešė, kad M. Majauskas iš maitinimo sektoriaus verslo atstovų gavo finansinę paramą Vilniaus mero rinkimų kampanijai. Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) internetiniame puslapyje nurodoma, jog iš viso politikas rinkimų kampanijai yra surinkęs daugiau nei 45 tūkst. eurų. Iš jų 6 tūkst. eurų jam paaukojo Aurelijus Jasevičius – prekės ženklą „iLunch“ valdančios bendrovės „Inovatyvūs restoranai“ įkūrėjas ir direktorius.

Taip pat, M. Majausko rinkimų kampanijai aukoja ir dirbantieji „Amber food“ grupėje. 2 tūkst. eurų M. Majauskui paaukojo grupės Transporto ir statybų skyriaus vadovas Stanislovas Andrijauskas, o 3 tūkst. eurų – grupės rinkodaros vadovė Lina Nikonovaitė.

Pats M. Majauskas tūkstantinėje verslo paramoje nemato nieko blogo ir tai vertina kaip pasitikėjimą juo.

Kandidatas į Vilniaus merus buvo vienas iš pagrindinių iniciatorių Seime, kad 9 proc. PVM lengvata maitinimo įstaigoms būtų pratęsta iki 2023 m. pabaigos. Dėl šios priežasties kilo konfliktas tarp buvusio Seimo Biudžeto ir finansinio komiteto (BFK) pirmininko M. Majausko ir TS-LKD partijos. M. Majauskas aktyviai rėmė su Vyriausybe nesuderintą iniciatyvą, todėl TS-LKD Priežiūros komitetas apsisprendė jį pašalinti iš TS-LKD gretų.

Vėliau M. Majauskas pareiškė, kad neturėdamas savo kolegų palaikymo pats traukiasi iš BFK pirmininko pareigų. Tai parlamentaras pranešė po to, kai, valdantiesiems boikotavus slaptą balsavimą, nepavyko nepasitikėjimo procedūra juo kaip BFK pirmininku.

Be to, pasitraukęs iš BFK, politikas pranešė, kad savo noru traukiasi ir iš konservatorių frakcijos Seime. M. Majauskas taip pat priėmė sprendimą kelti savo kandidatūrą į Vilniaus merus. Mero posto jis sieks kaip savarankiškas kandidatas.

Konservatoriai socialiniuose tinkluose ragino į situaciją sureaguoti atssakingas institucijas

Buvęs VRK narys ir neseniai viceministro pareigas plikęs Vilius Semeška socialiniuose tinkluose svarstė, kad M. Majauskui skirta verslo parama yra neteisėtas rinkimų kampanijos finansavimas bei korupcija.

„Inicijuoji, rengi ir balsuoji už įstatymą palankų vienai siaurai verslo grupei. Susiję to verslo grupės asmenys tave remia tūkstantinėmis sumomis rinkimuose. Korupcija? Neteisėtas rinkimų kampanijos finansavimas? Mano nuomone – taip“, – rašė V. Semeška kartu svarstydamas, kad už šį, neva jo, pažeidimą M. Majauską būtų galima šalinti iš rinkimų.

„Įrodyti nebūtų lengva, bet įmanoma, ypač jei tyrime kokybiškai dalyvautų kompetentingos tarnybos. Galimas šalinimas iš rinkimų už šiurkštų pažeidimą ir baudžiamoji byla, manyčiau. Bet čia galbūt JAV, mūsų teisinėje sistemoje tokie procesai trunka metų metus, norėčiau klysti“, – pridūrė jis.

Tuo tarpu Konservatorius Kęstutis Masiulis taip pat socialiniame tinkle rašė, kad į tokią situaciją turėtų sureaguoti ir VRK, ir Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT).

„Mykolui Majauskui maitinimo tinklų savininkai ir vadovai neša po 30 rinkiminių „sidabrinių". Jiems ir jų remiamam politikui tai neatrodo korupcija, tik teisingas „otkatas" už valstybės iždo sąskaita gautą pridėtinį pelną. Ar neturėjo žaibiškai sureaguoti STT arba VRK? Korupcija nebūtinai yra įteikiama kupiūromis vokelyje“, – feisbuke rašė K. Masiulis.