„Aš visada sakau, kad tai buvo labai kuklus ir nuolankus žmogus. Didelio tikėjimo ir nepajudinamos vilties žmogus, pasižymėjęs tikra ir nuoširdžia meile žmonėms. Jis buvo labai švelnus žmogus. Kiekvieną kartą kai buvau su juo, jaučiausi lyg būčiau kartu su šventu žmogumi, Šventuoju. Ir jis buvo Šventasis, kurio visi gyvenimo žingsniai buvo pripildyti tikėjimo. Jis gyveno su Dievu, vaikščiojo su Dievu, mokė padedamas Dievo. Ir būdamas su juo, tu galėjai tą jausti, tu žinojai, kad tai šventas žmogus“, – antradienį žurnalistams teigė dr. P. A. Rajič.

Arkivyskupas taip pat paminėjo ir didelę Benedikto XVI svarbą krikščioniškajai filosofijai, teologijos mokslui, bei daugelį jo parašytų knygų ir religinės svarbos tekstų.

„Jis taip pat buvo ir intelektualas, pasižymintis puikiu protu. Per savo gyvenimą, dar prieš tapdamas popiežiumi, jis parašė apie 80 knygų. O kai tapo popiežiumi, jis paraše tris enciklikas ir keturis apaštališkus paraginimus. Jis tikrai buvo produktyvus Krikščioniškos minties, teologijos ir filosofijos autorius. Jis savo intelektualiniais gebėjimais įdėjo neįtikėtiną indelį į Vakarų pasaulio tradiciją, Vakarų judeo-krikščioniškąją tradiciją ir paveikė visą pasaulį“, – teigė arkivyskupas.

Paklaustas apie tai, kaip Šventasis Tėvas žvelgė į savo kritikus ir oponentus, dr. P.A. Rajič atsakė, jog Benediktas XVI kritikos nepriėmė asmeniškai ir įžeidžiančiai, kadangi visada išliko ištikimas savo religiniams įsitikinimams.

„Aš nemanau, kad gauta kritika jį veikė asmeniškai. Mes žinome, kad netgi Jėzus Kristus buvo kritikuojamas, kai skleidė tikėjimą savo gyvenimo žemėje laiku ir žmonės nenorėjo priimti jo žodžio. Popiežius Benediktas visada buvo ištikimas Jėzaus Kristaus mokymams kuriuos mes žinome per mokymus pateiktus Evangelijose ir Bažnyčios Magisteriumo interpretacijas ir kanonus. Tad jis visada turėjo švarią sąžinę. Jis taip pat buvo puikus mokytojas, tad jo rūpestis buvo mokyti kitus žmonės Tikėjimo tiesos. Tai lėmė, kad dažnai jis buvo nesuprastas ir jo pasirinkimai nepriimti. Tačiau jis liko ištikimas savo įsitikinimams per visą savo buvimo popiežiumi laiką“, – tikino jis.

ELTA primena, kad prezidentas Gitanas Nausėda antradienį Vilniuje esančioje Šventojo Sosto nunciatūroje pasirašė užuojautų knygoje pagerbdamas Popiežių emeritą Benediktą XVI.

Prezidentas ketvirtadienį dalyvaus Šv. Petro bazilikoje Vatikane vyksiančiose Popiežiaus emerito Benedikto XVI laidotuvėse. Pasak jo, planuojamo vizito detalės dar nėra suderintos.

Benediktas XVI, vadovavęs Katalikų Bažnyčiai nuo 2005 m. iki atsistatydinimo 2013 m., mirė 2022 m. gruodžio 31 dieną, eidamas 96-uosius metus.

Vatikano teigimu, Benedikto XVI laidotuvės bus „iškilmingos, bet paprastos“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją