„Manau, kad tai yra didžiulis nuostolis pačiai bažnyčiai, katalikų tikėjimui. Žinoma, ir kiekvienam iš mūsų, kiekvienam pasaulio gyventojui, nes mes pasigesime Benedikto XVI paprastumo, kuklumo“, – žurnalistams sakė prezidentas.

„Kartu su Diana išreiškėme užuojautą dėl Benedikto XVI mirties. Tai buvo didis mąstytojas. Bet ir būdamas didžiu mąstytoju, tai kartu buvo ir kuklus, paprastas žmogus, artimas žmonėms ir savo studentams. Puoselėjęs tradicines vertybes, kurios buvo susiklosčiusios per šimtmečius, tobulinęs bažnyčios mokymą, stengęsis pritaikyti jį dabartinėms aktualijoms, bet kartu išlaikydamas labai tvirtus principus“, – sakė G. Nausėda.

Prezidentas kartu įvertino ir Benedikto XVI svarbą Lietuvos pasipriešinimui Sovietų sąjungos okupacijos laikotarpiu.

„Norėtųsi priminti ir jo knygą „Krikščionybės įvadas“. Knyga buvo parašyta dar 1968 metais ir tada, kaip žinote, sovietinėje Lietuvoje tokios knygos skaityti nebuvo galima. Ji plito pogrindžio spaudoje ir tapo labai populiari tarp mūsų tikinčiųjų, ji stiprino tikėjimą, stiprino viltį tais sunkiais mūsų šaliai dešimtmečiais“, – sakė prezidentas.

Prezidentas Gitanas Nausėda ketvirtadienį dalyvaus Šv. Petro bazilikoje Vatikane vyksiančiose Popiežiaus emerito Benedikto XVI laidotuvėse. Pasak jo, planuojamo vizito detalės dar nėra suderintos.

„Svarbiausia dabar sprendimas, kuris kyla iš širdies: norisi būti tą sunkią minutę kartu su bažnyčia ir jos hierarchais ir visais žmonėmis, kurie, neabejoju, tikrai nuoširdžiai išgyvena dėl netekties“, – sakė G. Nausėda.

Benediktas XVI, vadovavęs Katalikų Bažnyčiai nuo 2005 m. iki atsistatydinimo 2013 m., mirė 2022 m. gruodžio 31 dieną, eidamas 96-uosius metus.

Vatikano teigimu, Benedikto XVI laidotuvės bus „iškilmingos, bet paprastos“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)