„Metai tikrai tokie sumaiščių ir visokių nesąmonių bei žiaurumų – ypač Rusijos sukeltas karas, Ukrainos užpuolimas, karas, vedamas be galo žiauriomis, sadistinėmis priemonėmis, naikinant gyvenvietes, civilius žmones. Juos žudo, turbūt galvoja, kad privers Ukrainą kapituliuoti“, – „Žinių radijo“ laidoje „Aktualusis interviu“ penktadienį sakė profesorius.

Toks elgesys, pasak jo, žinomas iš kriminalinių kronikų.

„Dabar tai vyksta pasaulyje – yra tas didysis gangsteris, kurio labai daug kas bijo, ir nėra policijos, kuri galėtų jį sutramdyti. Policija irgi bijo. Štai kur esam atsidūrę. Visos kitos problemėlės yra smulkmenos“, – sakė V. Landsbergis.

Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininkas taip pat sakė pastebintis, kad žmonijos psichologija yra labai pablogėjusi.

„Žmonės yra žiaurūs ir darosi vis žiauresni – vis mažiau atjautos tam, kurį terorizuoja, žudo ir kankina. Ukraina dabar yra tiesiog kankinama, o kas ją atjaučia? Yra skaičiavimai, kiek ji atlaikys, kas ten po to bus, ar ji pasiduos, ar ne, o gal Rusijai pritrūks peilių žmonėms pjauti. Tokia stebėtojų kompanija aplink filosofuoja – gana nykus vaizdas tokio pasaulio yra“, – konstatavo profesorius.

Vakarų pasaulis, anot jo, nemato, kad kariaujama prieš jį, o ne prieš vieną Ukrainą.

„Pasaulis manė, kad jis yra tvarkomas arba tvarkėsi pagal tam tikrus principus – kokio nors teisingumo, kokio nors žmoniškumo, kokių nors vilčių į geresnį, teisingesnį pasaulį. Dabar jiems rodoma, kad užmirškit. Pasaulis jau yra ir bus visai kitoks – jis bus žiaurus, negailestingas. Diktuos tie, kurie turi jėgą ir kurie nebijo“, – teigė V. Landsbergis.

Laimėjimas, jo teigimu, bus tada, kai pasaulis suvoks, kad pergalė prieš beprotį V. Putiną yra viso pasaulio, o ne tik Ukrainos.

„Ukraina yra kankinė, kuri šiaip taip ginasi – drąsiai ir pasiaukojančiai. Jai padeda gintis, bet ne tiek, kiek reikia“, – sakė pašnekovas.

Jis teigė, kad yra kelios grupės pasaulyje: žmogėdros, žmonės ir dar viena grupė visuomenės, kuri nežino, kur jai būti.

„Kai šie trys pasauliai yra, yra blogai, bet to dar neišmoko Vakarų civilizacija, Vakarų pasaulis. Nesuprato, kad yra tik dvi pusės, o ne trys, kur galima manevruoti, kombinuoti, kartais pabarti, o kartais paskambinti telefonu žmogžudžiui“, – kalbėjo V. Landsbergis.

Vis dėlto Lietuva, pasak profesoriaus, situaciją supranta geriau nei kiti.

„Mes remiame, suprantame, siunčiame visokeriopą pagalbą – ir moralinę, ir materialinę. Žmonės aukoja labai noriai, labai atjausdami, solidarizuodamiesi su Ukraina. Tai yra gražu, to seniai nebuvo. Lietuvoje, kuri yra tokia susijaukusi, susipjovusi tarpusavy, yra kažkoks vienybės momentas“, – pastebėjo Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininkas.

Tokiame pasaulyje, kaip pabrėžė V. Landsbergis, reikia būti viskam pasiruošus.

„Taip pat ir tarpusavio sutarimu, kad mes ginsimės ir mes ginsimės, nedraskydami vieni kitiems akių dėl kokių nors smulkmenų – kokios nors mokesčio, įstatymo, Stambulo konvencijos, kurią ukrainiečiai normaliausiai ratifikavo, nes nori būti kartu su pasaulio dauguma, o pas mus čia audros baisiausios. Mes prisidarome sau tokių netikrų problemų arba iš antraeilių dalykų darome pirmaeiles kovas“, – konstatavo profesorius.

Jis pakomentavo ir paskutines gyventojų apklausas, pagal kurių rezultatus, gyventojai teigia, kad situacija Lietuvoje blogėja. Profesoriaus vertinimu, verta būtų padaryti gyventojų apklausą, ar situacija blogėja visame pasaulyje.

„Jei visam pasauliui blogėja, tai kodėl Lietuva turi būti išimtis? Reikia šiek tiek atsikvošėti“, – komentavo V. Landsbergis.

Visą „Žinių radijo“ pokalbį su Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininku klausykite čia: