Prezidentas G. Nausėda anksčiau sakė, jog savo sprendimą dėl kandidatavimo paskelbs 2023 metų pabaigoje.

Kaip potencialus pretendentas prezidento rinkimuose minimas advokatas I. Vėgėlė teigė, jog dar nėra apsisprendęs dėl kandidatavimo.

„[Sprendimas] nepadarytas, jis priklausys nuo daugelio faktorių. Pirma didžiulė faktorių grupė tai yra, ar gebės visi Lietuvos politikai įsiklausyti į visuomenės nuomonę“, – TV3 laidoje „Dėmesio centre“ komentavo pašnekovas.

Kartu su I. Vėgėle prie potencialių kandidatų rinkimuose priskiriama ir neseniai į konservatorių partijos gretas įsiliejusi premjerė Ingrida Šimonytė. Ji prezidento rinkimuose dalyvavo 2019-aisiais ir antrajame ture turėjo pripažinti G. Nausėdos pergalę.

Ignas Vėgėlė

Žurnalistų rugsėjį klausiama apie galimybes dalyvauti būsimuose prezidento rinkimuose, I. Šimonytė nedaugžodžiavo.

„Tai yra ne pagrindinis mano gyvenimo klausimas“, – atsakė ji.

Kasčiūnas: galima galvoti apie Anušauską

Tiek Delfi kalbintas visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centro „Vilmorus“ direktorius Vladas Gaidys, tiek konservatorius Laurynas Kasčiūnas teigė matantys I. Šimonytę kaip galimą pretendentę rinkimuose, tik esą neaišku, ką apie tai realiai galvoja premjerė.

Partijoje diskusijos dėl kandidatų, pasak L. Kasčiūno, galėtų prasidėti po savivaldos rinkimų, kurie vyks 2023-iųjų kovą.

„Pirmiausia, turi būti norinčių ir galinčių, o po to, matyt, kitų metų pabaigoje, gal ir viduryje, jau gali prasidėti diskusijos – gerokai po savivaldos rinkimų, po jų atsigavus“, – kalbėjo politikas.

Jis pats su šypsniu veide sakė, jog galėtų galvoti apie prezidento rinkimus, tą patį, anot L. Kasčiūno, galėtų daryti ir krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

Laurynas Kasčiūnas

„Natūralu, kad ministro A. Anušausko populiarumas visuomenėje skatina svarstyti ir jo kandidatūrą, be jokios abejonės“, – kalbėjo konservatorius.

Aukštumose krašto apsaugos ministro reitingai laikosi nuo karo Ukrainoje pradžios, jis – vienintelis iš Vyriausybės narių turi teigiamą vertinimą.

Gruodžio 8–15 dienomis „Vilmorus“ atliktos apklausos duomenimis, A. Anušauską palankiai vertina 45 proc. respondentų, 24,2 proc. – nepalankiai. 30,8 proc. apklaustų žmonių, vertindami ministrą, pasirinko atsakymą „sunku pasakyti“.

Anušauskui – palankumas iš konservatorių, liberalų rinkėjų

Jeigu palankiai vertinančių A. Anušauską dalis pasieks 50 proc., tada, pasak „Vilmorus“ vadovo V. Gaidžio, šiam politikui bus galima pradėti matuoti prezidento postą.

„Jeigu bus 50 proc., ir psichologiškai, ir aritmetiškai tai jau yra prezidentinis reitingas“, – sakė jis.

„O norint surinkti 50 proc. reitingą, reikia turėti gebėjimą ir vienai pusei įtikti, ir kitai – turi patikti ir miesteliuose, ir kaimuose, ir Vilniuje. Tokį reitingą, pavyzdžiui, turėjo kadenciją baigę prezidentai V. Adamkus, D. Grybauskaitė“, – pažymėjo V. Gaidys.

Vladas Gaidys

Žvelgiant į apklausos rezultatus pagal atskirus pjūvius matyti, kad ministrą panašiai gerai vertina visų visuomenės grupių nariai: kiek geriau – 30–39 metų ir 70 metų bei vyresni gyventojai, lietuviai, o ne rusai ar lenkai (nors jų apklausta itin nedaug – 50 ir 29), taip pat – aukštąjį išsilavinimą turintys asmenys.

Kiek palankiau ministrą vertina daugiau uždirbantys bei didesnių Lietuvos miestų gyventojai.

Didžiausi A. Anušausko vertinimo skirtumai išryškėja, kai žvelgiame į apklaustų žmonių politines preferencijas: kur kas palankiau į ministrą žiūri valdančiųjų dešiniųjų partijų (konservatorių, Liberalų sąjūdžio ir Laisvės partijos) rinkėjai, prasčiau – opozicinių partijų rinkėjai.

Visgi, net ir jie ministrą vertina labiau teigiamai nei neigiamai.

Mano, kad Šimonytė nekandidatuos

„Tai – vienintelis ministras, kuris ir antrai pusei kažkodėl tinka, – pastebėjo V. Gaidys. – Čia vienas iš tų politikų, kuriems šie metai buvo sėkmingi. Prieš metus jis turėjo beveik neigiamą reitingą, o Ukrainos karo kontekste išėjo į priekį puikiausiai.“

Paklaustas, ar, be A. Anušausko, dar yra taip gerai vertinimų politikų ar visuomenės veikėjų, kurie būtų patrauklūs dešiniųjų pažiūrų rinkėjui, V. Gaidys atsakė, kad nėra.

Arvydas Anušauskas

Galimybės, kad A. Anušauskas gali turėti prezidentinių ambicijų, neatmetė Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto docentas Mažvydas Jastramskis.

„Konservatoriams reikės ką nors kelti į kandidatus 2024 metais. Tai tikriausiai nebus Ingrida Šimonytė. Manau, kad dalyvauti tik dėl dalyvavimo, kai šansų laimėti yra dar mažiau nei anksčiau, ji nenorės.

Jeigu išsilaikys Anušausko populiarumas (turėtų; nebent ministras pradės daryti komunikacines klaidas dažniau ir aktyviau), konservatorių sprendimas atrodytų labai akivaizdus“, – komentare Delfi šių metų birželį rašė politologas.

Tiesa, jis suabejojo, ar partinis kandidatas, ypač konservatorių, artimoje ateityje galėtų įveikti nepartinį G. Nausėdą, „kuris turi gerokai laisvesnes rankas kalbėti tai, ką nori girdėti žmonės“.

Mažvydas Jastramskis

Be to, M. Jastramskis svarstė, kad saugumo ir gynybos klausimais atsiradusios skirtys tarp prezidento ir krašto apsaugos ministro, kurios galėtų išryškėti kampanijos metu, būtų labai pavojingos ir žalingos.

Visą jo komentarą galite rasti čia.

Valentinavičius: Šimonytė gali eiti iš pareigos

Delfi kalbintas Mykolo Romerio universiteto docentas dr. Virgis Valentinavičius įvardijo ne vieną politiką, kuris prezidento rinkimuose galėtų atstovauti dešiniajai ir centro stovykloms.

Tai, pasak jo, galėtų būti ir liberalų bei konservatorių keliama Seimo pirmininkė, Liberalų sąjūdžio lyderė Viktorija Čmilytė-Nielsen, ir kadenciją baigusi prezidentė Dalia Grybauskaitė, nors ji ne kartą minėjo, kad trečiosios kadencijos nesieks.

Bet, V. Valentinavičiaus įsitikinimu, idealu būtų, jei į prezidentus vėl eitų I. Šimonytė. Ir net jei dabar didelio noro politikė tam nerodo, noras esą gali rastis iš pareigos.

„Mano galva, tas faktas, kad ji įstojo į partiją, ir, matyt, kai ateis laikas, taps partijos pirmininke, reiškia, kad ji, kaip pareigos žmogus, imasi darbų – susitaiko su mintimi, kad niekas kitas jų negali daryti. Tai tas pats gali atsitikti ir su kandidatavimu prezidento rinkimuose“, – svarstė pašnekovas.

2019-aisiais per prezidento rinkimus už G. Nausėdą balsavo 65,68 proc., už I. Šimonytę – 33,04 proc. gyventojų. V. Valentinavičiaus įsitikinimu, per 2024-ųjų rinkimus I. Šimonytė galėtų pagerinti savo rezultatą.

Gitanas Nausėda, Ingrida Šimonytė

„G. Nausėda, kad ir kaip ten būtų, kažkokią dalį savo rinkėjų praras. Pirmiausia, praras nuosaikius, liberalius ir konservatorių rinkėjus, kurie per praėjusius rinkimus už G. Nausėdą balsavo <...>, nes jis radikaliai pasisakė temomis, kurios poliarizuoja visuomenę, – dėl mažumų, homoseksualų teisių, skeptiškai kalbėjo apie skiepus (prezidentūra atmeta pastarąjį teiginį, anot jos, tai – melas ir šmeižtas – Delfi). Tad atitinkamai rinkėjų, kuriems toks požiūris nepriimtinas, dalį ir prarado“, – komentavo politologas.

Nepaisant to, jog Vyriausybė, atskiri ministrai sulaukia daug kritikos, ministrų kabinetui vadovaujanti I. Šimonytė, MRU docento matymu, „iškyla aukščiau kritikos“, jos laikysena ir reputacija pastaraisiais krizių metais sutvirtėjo.

Nestatytų „nė sudilusio skatiko“

„I. Šimonytė yra geriausias Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų šansas pramušti stiklines lubas, kurios šiai partijai būdingos“, – vertino V. Valentinavičius.

Jo matymu, I. Šimonytė galėtų būti priimtina kandidatė į prezidentus ne tik ištikimiausiems konservatorių rėmėjams, bet ir centristinių pažiūrų rinkėjams, gal net socialdemokratų šalininkams.

Ar antrasis konservatorių pasirinkimas po I. Šimonytės galėtų būti populiarumo reitingą užsiauginęs A. Anušauskas? Ar jis pats galėtų turėti ambicijų kandidatuoti?

MRU docentas tuo suabejojo.

„Kad jo žmona turėtų ambicijų dėl vyro ėjimo į prezidentus, tai abejonių nekyla. Bet, manau, A. Anušauskas yra blaiviai mąstantis ir savikritiškas žmogus, ir [vargu ar] rizikuotų kelti savo kandidatūrą nebūdamas tikras, ar jai pritars ta pati partija“, – svarstė V. Valentinavčius.

Jis prisiminė, kad 2016-aisiais konservatorių Senamiesčio skyrius atsisakė kelti A. Anušausko kandidatūrą Seimo rinkimuose. Tad ir dabar ministras, prisimindamas šį faktą, esą gali suabejoti, ar kas nors panašaus nepasikartos.

„Jeigu partijos pirminiuose [prezidento] rinkimuose dalyvauja I. Šimonytė, aš nestatyčiau už A. Anušauską nė sudilusio skatiko. Kai partijos skyriai kels kandidatus, aš neturiu nė mažiausių abejonių. kad I. Šimonytę iškels absoliuti dauguma skyrių. O štai kiek A. Anušauską iškels, labai didelis klausimas“, – pažymėjo V. Valentinavičius.

Apie galimybes kandidatuoti prezidento rinkimuose liepą užklaustas A. Anušauskas nesiėmė to plačiai komentuoti.

„Politologai gali svarstyti, ką nori, tik jie pamiršta visada paklausti manęs. Tai jūs paklauskite manęs po pusantrų metų“, – sakė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)