Luhansko kryptis

Tęsiasi pasistumdymas šiauriniame ir pietiniame Svatovės sektoriaus flanguose, Peršotravnevės – Jahidnės – Kuzimivkos ruože įsivyravo taktinė pauzė.

Tikėtina, ukrainiečiai kaupia resursus ir sprendžia agresoriaus aktyvumo klausimą flanguose, todėl vykdyti didesnio puolimo šiuo metu neturi galimybės.

Atrodo, kad mūšiai kontaktinėje Kreminos linijoje intensyvėja. Prie Ploščankos atakuoja rusai, šalia esančioje Červonopopivkoje agresoriaus gynybą bando pralaužti ukrainiečiai.

Į pietvakarius nuo Kreminos pozicijos eina iš rankų į rankas, tačiau iniciatyvą turi ukrainiečiai. Rusai socialiniuose tinkluose kasdien skelbia, kad po sunkių mūšių jiems pavyko pasistūmėti.

„Jei sudėsime šią „pergalių“ epopėją į vieną vietą, tai rusai jau turėtų būti kažkur prie Iziumo ar net toliau“, – ironizuoja ekspertai.

Lisičianske didelių pakitimų nėra, vyksta lokalūs susidūrimai Bilohorivkoje ir Spirnėje.

Donecko kryptis

„Locked N‘ Loaded“ pripažįsta, kad kol kas jų optimizmas dėl ukrainiečių galimo iniciatyvos perėmimo Bachmuto sektoriuje nepasiteisina.

Karas Ukrainoje

Žiūrint į kontaktinės linijos dinamiką galima sakyti, kad bangomis vykdomos rusų pėstininkų atakos laimi prieš vis efektyvesnę ukrainiečių artileriją. Žinoma, agresoriaus nuostoliai didžiuliai, tačiau rusai niekad negarsėjo savų karių saugojimu (ypač jei tai kaliniai).

Kita vertus, nereikia nuvertinti priešo – atskiruose ruožuose jų taktiniai sprendimai yra gana adekvatūs ir pasiteisina. Ukrainiečiai rotuoja manevrinius vienetus, tačiau dėl mūšių intensyvumo gynėjai yra išsekę.

Viską sudėjus, anot ekspertų, matome tokį vaizdą:

Soledaro – Bachmutskės ruože agresorius tęsia puolimą į vakarus (Soledarą, bandant pasiekti kelią Slavianskas – Bachmutas) ir šiaurės vakarus (Razdolivką, bandant pasiekti Siverską). Tęsiasi sunkūs mūšiai.

Nepavyksta išmušti rusų

Savo ruožtu ukrainiečiai ne tik ginasi, bet ir kontratakuoja. Agresorius socialiniuose tinkluose praneša, jog gynėjai netikėtai atakavo link Striapivkos. Ši nedidelė gyvenvietė yra agresoriaus užnugaryje apie 3 km nuo kontaktinės linijos.

Šį kartą rusai, kitaip nei visada, neskelbia apie grandiozinę pergalę, o tik fiksuoja patį antpuolio faktą. Tad neatmestina, kad ši ataka agresoriui baigėsi liūdnokai.

Labai sunkios kautynės Bachmuto prieigose tęsiasi. Ukrainiečiams nepavyksta išmušti agresoriaus iš pietrytinių miesto pakraščių ir Opytnės. Rusai atnaujino atakas Pidhorodnės link, tačiau be rezultatų.

Mūšiai Klišijivkos rytinėse ir šiaurės rytinėse prieigose intensyvėja, tai lengvina agresoriaus operacijas Opytnėje. Kartu rusai intensyvina atakas į vakarus ir šiaurės vakarus nuo Kurdiumivkos – Ozaranivkos ruožo. Yra nedidelis rusų pasistūmėjimas „niekieno žemėje“, tačiau ukrainiečiai ginasi.

Avdijivkos ruože sąlyginai ramu. Agresorius vėl pabandė atakuoti Kamjanką, tačiau be rezultatų.

Nevelskės – Pervomaiskės – Opytnės ruože rusai verčiasi per galvą, kad tik rastų daugiau galimybių vystyti puolimą Pervomaiskės link.

Ukrainiečiai gynybiniais veiksmais, kontratakomis ir taiklia artilerijos ugnimi neleidžia jiems to padaryti.

Marijinkoje sunkios kautynės tęsiasi, tačiau atrodo, kad agresorius kiek sumažino spaudimą.

Zaporižios kryptyje ir vėl smūgiai Tokmake. Jau kelinta diena, po kelis kartus per parą, ukrainiečiai poliruoja šį strategiškai svarbų agresoriaus logistinį ir komunikacinį mazgą.

„Kažkas tikrai bus“, – įsitikinę jie.

Karo propagandistai vardija problemas

Prieš keletą dienų agresoriaus oro gynybai pakartotinai patyrus antausį, labai artimi Rusijos gynybos ministerijai rusų karo propagandistai ėmė skalbti „narsiųjų“ oro gynybininkų mundurą – neva, yra problemų.

Ekspertai išskiria, jų nuomone, įdomiausias karo propagandistų nurodomas problemas.

„Sąveikos tarp pajėgų ir atskirų oro gynybos vietų stoka“. Kalbama, kad trūksta automatizuotos informacijos pasidalinimo platformos.

„Suprask, „reikia pinigėlių, net žinau draugelį, kuris pagelbėtų“. Tačiau ar padės automatizuota informacijos pasidalinimo platforma kariuomenei, kuri net įsakymų lygmenyje nesugeba užtikrinti sąveikos tarp šalia veikiančių vienetų? Klausimas retorinis“, – rašo jie.

„Dėl labai ilgos fronto linijos ir gausybės miestų negebėjimas oro gynybos priemonėmis pridengti visos gynybos gilumos“.

„Suprask, rusų oro gynyba neva saugo kiekvieną šūdkaimį nuo Kaliningrado iki Uralo, todėl ukrainiečiai kelis kartus sėkmingai smūgiuoja už 600 km esančiai strateginių bombonešių bazei“, – rašo ekspertai.

Bet rusai vėl supainiojo save su ukrainiečiais, teigia jie. Būtent agresorius, atakuodamas civilinę infrastruktūrą visoje Ukrainos teritorijoje, viliasi, kad ukrainiečių oro gynyba nespės, nes uždengti visos šalies teritorijos neįmanoma.

Tuo tarpu Ukraina smūgiuoja kariniams taikiniams, kurie ir taip turi būti pridengti oro gynybos priemonėmis (ypač strateginių bombonešių bazė). Tad ilga fronto linija ir miestų gausa gynybos gilumoje čia ne prie ko.

Anot rusų karo propagandistų, yra „didžių laimėjimų“. „Locked N‘ Loaded“ kai kuriuos pakomentavo.

„Reikšmingai sumažintas Ukrainos oro pajėgų efektyvumas“.

Anot ekspertų, norisi paklausti: dešimt mėnesių mažino tų pačių Ukrainos oro pajėgų efektyvumą, kurias Rusija savo „analogų neturinčiais“ lėktuvais, raketomis ir tomis pat oro gynybos priemonėmis „sunaikino“ per tris pirmas karo dienas?

„Toks teiginys yra tarsi spjūvis į veidą agresoriaus oro pajėgoms. Būtent jų pirminė užduotis buvo eliminuoti Ukrainos oro pajėgas ant žemės. O ar ne Rusijos oro gynyba turėjo pridengti rusų atakos lėktuvus, kad šios galėtų sunaikinti ukrainiečių lėktuvus ant žemės? Klausimas retorinis“, – rašo jie.

„Dalinai adaptuotasi prie naujų realijų ir Ukrainos ugnies priemonių panaudojimo.“

Anot karybos žinovų, pirmiausiai turima omenyje HIMARS raketų smūgius, esą su jais agresoriaus oro gynyba susitvarkė „iš dalies.“

„Galbūt turima omenyje Antonivkos tiltų (automobilių ir geležinkelio), Kachovkos dambos, rusų vadavimo punktų, šaudmenų sandėlių ir jose tupėjusių agresorių dalys, kurios po HIMARS smūgių išlakstė po visą Pietų ir Zaporižios sektorių? Būtent tos „dalinės adaptacijos“ rezultatas yra eilinis „rusų geros valios ženklas“ tepant slides iš dešiniojo Dnipro kranto“, – rašo ekspertai.

„Perteklinių galimybių panaudojimas atakuojant Ukrainos sausumos pajėgas“.

Čia, pasak jų, pirmiausiai turimas omenyje S300 naudojimas prieš antžeminius taikinius.

„Žinoma, kadangi su dviem aukščiau esančiais klausimais susitvarkyta „puikiai“, tai belieka „perteklinėmis galimybėmis“ atakuoti civilius objektus, pavyzdžiui, Charkive ir Chersone“, – ironizuoja ekspertai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją