A. Applebaum rašo, kad jei jei Rusijos planas užimti Ukrainą būtų pavykęs, V. Zelenskis ir jo šeima būtų nužudyti, Ukrainos valstybė būtų perimta kolaborantų.

„Tada miestas po miesto, regionas po regiono Rusijos armija būtų kovusis su ukrainiečių kariuomenės likučiais, kol būtų užėmusi visą valstybę. Rusijos generalinis štabas manė, kad tokią pergalę galima pasiekti per šešias savaites, – rašo ji. – Jei tai būtų pavykę, Ukraina dabar būtų nusėta koncentracijos stovyklomis, kankinimų kambariais, laikinais kalėjimais, kokie buvo rasti Bučoje, Iziume, Chersone ir kitose teritorijose.“

Žurnalistės teigimu, visa ukrainiečių rašytojų, menininkų, politikų, žurnalistų karta jau būtų palaidota masinėse kapavietėse, kalba uždrausta, o ukrainiečiai gyventų po visą Europą pasklidusiose pabėgėlių stovyklose be minčių kada nors sugrįžti į namus.

„Iš pradžių juos pasitikusi užuojautos banga jau seniai būtų atslūgusi, pinigai eitų į pabaigą, iki susirėmimų būtų jau nebetoli“, – juodą scenarijų piešė ji.

Tuo metu rusų kariai, pasak autorės, padrąsinti savo stulbinamos pergalės, jau būtų prie Lenkijos sienų ir steigtų ten postus bei kastų apkasus.

Savo ruožtu Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesorius Gintautas Mažeikis Delfi teigė, kad Ukrainos pralaimėjimo atveju Rusija greičiausiai visų pirma būtų pakartojusi reikalavimą NATO grįžti iki 1997 metų ribų, kurį buvo išreiškusi prieš karą.

Aljansui atmetus ultimatumą, anot jo, galbūt ir būtų nusitaikyta į Baltijos šalis, tačiau nebūtinai.

„NATO būtų apėmęs chaosas – Aljansas leistų milijardus, kad būtų pasirengta atmušti neišvengiamą invaziją į Varšuvą, Vilnių ar Berlyną“, – komentare rašė A. Applebaum.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)