Didžiąsias krikščioniškas metų šventes kartu su kolegomis minėjo net ministrai. Užsienio reikalų ministerija Kalėdas pasitiko su dainomis, Krašto apsaugos ministerija dovanomis keitėsi tarpusavyje, bei jas siuntė ir kariaujantiems Ukrainoje.

O Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Kalėdų eglutė liko vieniša.

„Tiesiog buvo tiek intensyvus darbo laikas ir buvo tiek intensyvus darbuotojams, kad tas šventimas gal rutinoje paskendo“, – LNK aiškino socialinės apsaugos ir darbo ministrės Monikos Navickienės patarėjas Tomas Kavaliauskas.

Dalis Seimo konservatorių tokį kolegės M. Navickienės valdomos ministerijos sprendimą pateisina. O kitas ministerijas bara dėl išlaidavimo.

„Pompastiški koncertai, ar kažkokios ministerijos lėšomis apmokomos vaišės manau, kad nėra priimtinas dalykas“, – svarstė konservatorius Jurgis Razma.

Tačiau prieš kurį laiką naujienų portalui lrytas.lt ministrės M. Navickienės patarėjas T. Kavaliauskas sakė, kad ministerijos sprendimas nešvęsti Kalėdų – lygybės siekis.

Esą Socialinės apsaugos ir darbo ministerija kartu su darbuotojais nešventė, nes nenorėjo jų diskriminuoti tikėjimo atžvilgiu.

„Kalėdos yra, kaip žinome, valstybinė šventė. Tai kažkokios abejonės, kad jas švęsdami galime įžeisti tautines mažumas, man atrodo keisti“, – kalbėjo jis.

Po švenčių ministrės M. Navickienės patarėjas kalba jau kitaip.

„Žmonės šventė, švenčia ir švęs. Niekur šios šventės nedings“, – sakė ministrės patarėjas.

Galbūt kito tikėjimo žmonės ir liko neužgauti, bet valstybės tarnautojai, panašu, yra nusivylę.

„Žmonės dirba, sąžiningai dirba, taip ir turi būti. Bet ne mažiau svarbu žmonėms ne tik darbas, bet ir poilsis, bendravimas kolektyve, kažkokie bendrieji renginiai. Nes tai suvienija“, – LNK sakė Valstybės tarnautojų profesinės sąjungos vadovė Irena Petraitienė.

Politinės komunikacijos specialistai juokiasi, kad ši situacija yra idealus Vyriausybės nesusikalbėjimo pavyzdys.

„Atsiranda tokių lygesnių už lygius, ir nors ministerijos viena nuo kitos niekuo nesiskiria, tik savo veiklos sritimi“, – LNK kalbėjo komunikacijos specialistas Arijus Katauskas.

Reikia šventes su kolegomis švęsti, ar ne, skirtingai galvoja ir Vilniaus gyventojai.

„Ne, nepasigendu. Žmonės turi savo reikalų“, – sakė vienas vyras.

Kitas sakė priešingai – patirtis padeda formuoti komandą.

„Per tokias progas žmonės atsipalaiduoja ir darbdaviai gali pamatyti kitokius savo darbuotojų veidus“, – tikino jis.

„Pabūti su kolegomis, pabendrauti, metus aptarti yra labai svarbu“, – tikino kitas LNK kalbintas vilnietis.

„Darbe, tarp kolegų – nemanyčiau. Čia yra šeimos šventė“, – tikino kita miestietė.

O katalikų kunigai nustebę – anot jų, pasiteisinimų nešvęsti nėra ir negali būti.

„Tas laikas yra duotas mums, mes su juo darome, tiesą sakant, ką norime. Jeigu mes labai norime užsiknisti darbais, tai ir užsiknisame. Dar tą paaiškiname labai kilniais būdais“, – LNK sakė Vilniaus Bernardinų bažnyčios kunigas Arūnas Paškaitis.

Socialinės apsaugos ir darbo ministrės M. Navickienės patarėjas T. Kavaliauskas teisinasi, kad Kalėdų dvasia ministerijoje nebuvo pamiršta.

Ministerija žada, kad Kalėdas paminės sausį, kai darbų jau sumažės.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: