Ukrainiečių pajėgos parodė, kaip dabar atrodo rusų sudaužytas Bachmuto miestas, kurį rusai bando užkariauti visais įmanomais būdais. Nors iš tikrųjų per paskutinius mėnesius jie rado tik vieną vienintelį tokį būdą ir jis yra gana senas. Bet Rusijos imperijos sąlygomis – patikimas. Tai yra užversti priešą savo lavonais.

„Jie nelaiko jų žmonėmis, kaip ir per Antrąjį pasaulinį karą. Tiesiog bando užmėtyti jais kaip mėsa. Net kai jie užėmė mūsų pozicijas, turėjome sulyginti juos tankais, tiesiog apkasuose. Jie puolė grupėmis, po dešimt žmonių. Mes juos iš artilerijos sušaudome arba sužeidžiame. O tada eina kita grupė – jie net nepasiima saviškių“, – pasakojo vienas Ukrainos gynėjas.

Pirmieji varomi – Vladimiro Putino bendražygio oligarcho Jevgenijaus Prigožino mobilizuoti kaliniai. Jų mirties tikslas – išaiškinti ukrainiečių pozicijas. Tada į jas pradeda šaudyti rusų artilerija.

Galiausiai iš kelių tokių per dieną į mirtį pasiųstų rusų puolimo grupių nieko nelieka – nebent vienas kitas, kurį į nelaisvę paima ukrainiečiai.

Karas Ukrainoje

„Kroviniu 200“ rusai vadina lavonus, „krovinys 300“ – sužeisti kariai. Iš kolonijos iš sunkius nusikaltimus paleisti du vyrai tapo ukrainiečių nelaisviais.

„Mes klausiame – ką mums daryti? Tada girdime, kad vadas sako nieko neevakuoti – nei 200, nei 300. Visi lieka vietoje. Supratau, kad lieka tik melstis“, – žurnalistams pasakojo vienas iš jų.

„Aš mūsų stovi kiti, kurie neleidžia atsitraukti, mus varo pirmyn. Jei atsitrauksiu – užmuš savi“, – pasakojo kitas.

Tokiame kare ir ukrainiečiai praranda daug karių. Nors juos gelbėja modernesnė ir labiau manevringa artilerija, bei modernios mūšio valdymo priemonės.

Wagner“ išdaužėme ir mums pavyko pasistūmėti pirmyn per 400 metrų. Ten vaikinai po truputį įsitvirtina, taigi stumiamės į priekį“, – kalbėjo Ukrainos gynėjas.

Į tokį frontą rusai meta viską, ką tik gali pasamdyti, ar priversti kariauti.

Pavyzdžiui, Ukrainos kariai tarp ištaškyto rusų kario kūno gabalų rado pinigus ir dokumentus, kurie priklausė kadriniams Baltarusijos leitenantui.

Bachmuto puolimą Donecko srityje ukrainiečiai laiko savotišku J. Prigožino privačios armijos „Wagner“ išbandymu. Jis siekia įrodyti, kad su savo samdiniais ir kalėjimuose surinkta patrankų mėsa yra pajėgus vykdyti ne tik paprastas taktines užduotis.

„Bachmutas, Kremina ir kitos Donbaso vietos dabar reikalauja maksimalios jėgos ir susikaupimo. Ten situacija yra sunki, skausminga. Okupantai naudoja visus turimus išteklius – ir tai yra reikšmingi ištekliai, kad bent kiek pasistūmėtų pirmyn. Dėkoju visiems mūsų vaikinams, kurie tvirtai laikosi savo pozicijų ir tvirtai stovi“, – teigė Ukrainos prezidentas V. Zelenskis.

Kol V. Putinas dar bando rasti paramos tarp post–sovietinių šalių, o labiausiai nuo jo pinigų ir karinės paramos priklauso Baltarusija, Ukraina planuoja tolesnes išvadavimo operacijas šią žiemą.

Bet Kyjivas prabilo ir apie galimas taikos derybas, nes karas yra itin nuostolingas užsiėmimas, net ir tokiai imperijai kaip Rusija.

„Mes taikomės į vasario pabaigą, kai karas pradės, kaip tikimasi, antruosius savo metus“, – interviu sakė Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba.

Paklaustas, ar tikisi, jog karas gali būti baigtas diplomatiniu būdu, ministras teigė, jog kiekvienas karas baigiasi tokiu keliu.

„Tačiau dar pažiūrėsime, kaip atrodys balansas tarp to, kas bus laimėta mūšio lauke, ir kas bus laimėta prie derybų stalo“, – kalbėjo Ukrainos užsienio reikalų ministras.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: