Valstybinės darbo inspekcijos kancleris Šarūnas Orlavičius teigė, jog Darbo kodeksas nustato dviejų rūšių premijas.

„Mūsų Darbo kodeksas nustato dviejų rūšių premijas. Vieną yra pareiga mokėti, o kitą – gera valia“, – sakė jis.

Premijos, kurias darbdavys privalo mokėti – už atliktą kažkokį darbuotojo darbą.

„Tarkime, darbuotojas pasiekė tam tikrus metinius tikslus, įvykdo tam tikras metines užduotis. Jam tada metų gale jam kyla pareiga mokėti premiją, jeigu jis tuos tikslus pasiekė arba tas užduotis įgyvendino.

Tai gali būti tos premijos nustatytos ir pačioje darbo sutartyje, darbo apmokėjimo sistemoje ir kolektyvinėje sutartyje. Tai taip ir turi būti konkrečiai nustatyta“, – LNK sakė Š. Orlavičius.

Kita premija, anot jo, yra skatinamoji.

„Tai yra darbdavio gera valia mokama premija, kada norima paskatinti darbuotoją. Galbūt darbuotojas visus metus labai gerai dirbo, pavyzdingas yra. Ir darbdavys gera valia gali išmokėti tą kalėdinę premiją ar vadinamąjį tryliktą atlyginimą.

Ji ir priklauso nuo darbdavio geros valios ar galimybių. Nes būna žmonės ir teiraujasi – visą laiką gavom, dabar jau ne. (…) Viskas priklauso nuo finansų. Ir jeigu situacija yra sunkesnė, darbdavys gali ir neturėti lėšų sumokėti. Tokiu atveju jis ir neprivalo mokėti“, – kalbėjo Valstybinės darbo inspekcijos kancleris.

Valstybinės darbo inspekcijos kancleris Š. Orlavičius teigė, jog darbuotojai gali reikalauti premijos.

„Yra pilna teisė reikalauti premijos, jeigu yra pirmasis atvejis – už atliktą darbą. Jeigu žmogus padaro tam tikras užduotis ir tai yra nurodyta darbo apmokėjimo sistemoje, darbuotojas turi teisę vieno atlyginimo dydžio premiją, pavyzdžiui.

Tada darbuotojas turi teisę reikalauti. Ir jeigu darbdavys jos nemoka – galima net kreiptis į darbo ginčų komisiją, kuri jau priimtų įpareigojantį sprendimą tą premiją išmokėti“, – sakė LNK pašnekovas.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: