Šioje byloje pirmos instancijos teismo taip pat išteisinto „MG Baltic“ buvusio eksviceprezidento Raimundo Kurlianskio advokatas Giedrius Danėlius BNS sakė, kad byloje bus atliekamas dalinis įrodymų tyrimas.

Trijų teisėjų kolegija ketvirtadienį tenkino prokuroro Justo Lauciaus prašymą apklausti kaip liudytoją kultūros ministro Simono Kairio patarėją Sigitą Šliažą.

Be to, Apeliacinio teismo iniciatyva kaip liudytojas bus apklaustas komunikacijos specialistas Jaunius Špakauskas.

S. Šliažas ir J. Špakauskas galėjo būti susiję su liberalų Kaune organizuotomis pilietiškumo pamokomis. Abu liudytojai anksčiau teisme apklausti nebuvo, J. Špakauskas buvo apklaustas per ikiteisminį tyrimą.

„Iš mano pozicijų žiūrint, liudytojai nėra susiję nei su Raimondu Kurlianskiu, nei su Eligijumi Masiuliu, čia daugiau su G. Steponavičiaus epizodu, pilietiškumo pamokomis“, – BNS sakė advokatas.

G. Steponavičius galėjo prašyti pinigų

Perduodama į teismą politinės korupcijos bylą, prokuratūra pranešė, kad buvusiam Liberalų sąjūdžio vicepirmininkui G. Steponavičiui pareikšti kaltinimai dėl galimo piktnaudžiavimo, nesant kyšininkavimo požymių.

Kaltinime buvo nurodyta, kad buvęs Seimo narys R. Kurlianskio prašė pinigų savo atstovaujamai viešajai įstaigai, Gintaro Steponavičiaus vardo paramos fondui bei savo rinkiminei kampanijai.

Pasak prokuratūros, įtariama, kad dalis iš G. Steponavičiaus prašytos sumos – 15 tūkst. eurų – iš R. Kurlianskiui pavaldžios koncernui žiniasklaidos įmonės sąskaitos buvo pervesta viešajai įstaigai bei paramos fondui.

Be to, dalis šių lėšų buvo panaudotos 2016 metų kovą-balandį vykusiems Liberalų sąjūdžio renginiams.

Vyriausiosios rinkimų komisijos sprendimu, šios išlaidos pripažintos Liberalų sąjūdžio 2016 metų Seimo rinkimų politinės kampanijos išlaidomis bei Liberalų sąjūdžio padarytu šiurkščiu Politinių kampanijų finansavimo ir finansavimo kontrolės įstatymo pažeidimu.

G. Steponavičius, kaip ir kiti politinės korupcijos bylos kaltinamieji, Vilniaus apygardos teismo nuosprendžiu šiemet buvo išteisinti. Prokuratūra šį nuosprendį apskundė.

Teismas pasisakys dėl kreipimosi į Konstitucinį Teismą

Apeliacinis teismas iš viso gavo keturis skundus – visus kaltinamuosius išteisinusį nuosprendį apskundė Vilniaus apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Justas Laucius, jis prašo žemesnės instancijos nuosprendį panaikinti ir išteisintuosius pripažinti kaltais bei skirti bausmes.

Du skundus pateikė buvusio koncerno viceprezidento R. Kurlianskio advokatai – Simonas Slapšinskas ir G. Danėlius, nuosprendį apskundė ir buvusio liberalų lyderio E. Masiulio advokatas Ruslanas Boiko.

Išteisintųjų advokatai ginčija žvalgybos duomenų teisėtumą, prašo juos pripažinti netinkamais, o G. Danėlius Apeliacinio teismo prašo kreiptis į Konstitucinį Teismą išaiškinimo, ar Žvalgybos įstatymas, pagal kurį surinkta tam tikra dalis byloje gautų duomenų, atitinka Konstituciją.

Apeliacinis teismas skelbia, kad R. Kurlianskio gynėjo G. Danėliaus prašymą kreiptis į Konstitucinį Teismą dėl Žvalgybos įstatymo atitikties Konstitucijai ištyrimo kolegija planuoja apsvarstyti iki kito posėdžio.

Jis vyks kitų metų sausio 10 dieną.

R. Kurlianskis kaltinamas kelių politikų papirkimu ir prekyba poveikiu, siekiant koncernui naudingų sprendimų priėmimo.

Kyšininkavimu byloje kaltinami buvęs Liberalų sąjūdžio lyderis E. Masiulis, buvęs šios partijos narys Š. Gustainis ir parlamentaras, Darbo partijos frakcijos narys Vytautas Gapšys.

Kaltinami ir juridiniai asmenys „MG grupė“, Liberalų sąjūdis ir Darbo partija.

Vilniaus apygardos teismas visus kaltinamuosius šiemet balandį išteisino kaip nepadariusius veiksmų, turinčių nusikalstamos veikos požymių.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją