K. Gurinas kaltinamas dėl kyšininkavimo, kad būtų priimtas vienam juridiniam asmeniui palankus sprendimas.

H. Jaglinskis kaltinamas tarpininkavęs, jog būtų papirktas teisėjas, nagrinėjęs vadinamojo Vijūnėlės dvaro bylą bei dėl neteisėto praturtėjimo.

Kauno apygardos teismui penktadienį nagrinėjant didelės apimties baudžiamąją bylą, skaitomas kaltinamasis aktas.

Teismo posėdyje H. Jaglinskis teigė kaltę pripažįstantis iš dalies, tačiau ne dėl neteisėto praturtėjimo.

Galima korupcija byloje taip pat kaltinami nuo pareigų nušalintas Apeliacinio teismo teisėjas Viktoras Kažys, buvęs Aukščiausiojo Teismo teisėjas Egidijus Laužikas, buvęs Vilniaus miesto apylinkės teismo apylinkės teismo teisėjas Robertas Rainys.

Tarp kaltinamųjų – ir buvęs Aukščiausiojo Teismo teismo teisėjo padėjėjas, šio teismo teisėjos Audronės Kartanienės sūnus Airingas Kartanas. Jis kaltinamas, kad, būdamas teisėjų padėjėju, rinko informaciją apie bylas ir teisėjus, kuriuos būtų galima papirkti.

Byloje dėl Vijūnėlės „dvaro“ statybos aplinkybių bus teisiamas ir Druskininkų meras Ričardas Malinauskas bei jo padėjėjas Aivaras Kadziauskas.

A. Kadziauskas kaltės dėl tarpininkavimo perduodant kyšį „Vijūnėlės dvaro“ nepripažįsta.

Likę kaltinamieji byloje yra advokatų klientai, įtariamos korupcijos grandinės tarpininkai.

Tai – Arūnas Blažaitis, Ernestas Sakalauskas, Laimonas Vaškevičius, Oksana Sakalauskienė, Rolandas Vasiliauskas, Romutis Stočkūnas, Vasilijus Menkovas ir Egidijus Galatiltis.

Bylos duomenimis, nusikalstamos veikos buvo vykdomos per buvusį advokatą Drąsutį Zagrecką. Jis yra atleistas nuo baudžiamosios bylos, nes bendradarbiavo su teisėsauga.

Posėdžio metu pradėtas garsinti kaltinamasis aktas ir pagarsintos nusikalstamos veikos, kuriomis kaltinami kai kurie kyšininkavimo grandinės tarpininkai. Jo duomenimis, A. Blažaitis tarpininkavo duodant kyšį R. Malinausko ir A. Kadziausko naudai, siekiant palankaus sprendimo vadinamojoje Vijūnėlės dvaro byloje.

A. Blažaitis, pasak teisėsaugos, pažadėjo perduoti H. Jaglinskiui kyšį, kad šis priimtų pageidaujamą sprendimą. Jis kyšio sumą perdavė O. Sakalauskienei, o ši – D. Zagreckui.

Panaši schema buvo naudojama ir kito kaltinamojo – R. Stočkūno byloje, kai jis, pasak teisėsaugos, siekė per tarpininkus papirkti teisėją V. Kažį.

Dėl šio ir kitų jam inkriminuojamų epizodų A. Blažaitis teigė prisipažįstantis.

E. Galatiltis šioje byloje taip pat kaltinamas veikęs Druskininkų mero naudai ir per D. Zagrecką siekęs papirkti H. Jaglinskį, kad šis paveiktų bylą nagrinėjančius teisėjus.

Bylos duomenimis, iš R. Malinausko per A. Kadziauską jis gavo 60 tūkst. eurų. Pusę šios sumos pasidalijo tarpininkai, o 30 tūkst. eurų D. Zagreckas perdavęs H. Jaglinskiui.

E. Galatiltis taip pat kaltinamas minėtame epizode dėl V. Kažio papirkimo: šis, vykdydamas susitarimą, byloje priėmė R. Stočkūnui palankų sprendimą.

E. Galatiltis taip pat kaltinamas siekęs bendrovei „VVM Servis“ ir V. Menkovui naudingo sprendimo civilinėje byloje. Už tai buvo sutarta teisėjui K. Gurinui duoti 10 proc. civilinio ieškinio vertės siekiantį kyšį.

Šis kaltinamasis savo kaltės nepripažino.

„Aš kaltės nepripažįstu, nes turėjo tarpininkauti pagal lietuvių kalbos taisykles reiškia netarpininkavo“, – pareiškė kaltinamasis.

Per ikiteisminį tyrimą STT pareigūnai sako surinkę duomenų, kad suinteresuoti bei jiems tarpininkavę asmenys, kaip įtariama, planuodavo, tardavosi ir perduodavo įvairaus dydžio piniginius kyšius, siekdami neteisėtais būdais užsitikrinti pageidaujamus teismų sprendimus.

Tyrimo medžiagoje nurodomos galimai duotų ir priimtų kyšių sumos siekia nuo 3 tūkst. iki 60 tūkst. eurų. Dalis kaltinamųjų kaltinami veikę bendrininkaudami, dalis – organizuotoje grupėje.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją