Ar LSDP verta džiūgauti?

Jis teigė, jog opozicijoje veikiančiai Lietuvos socialdemokratų partijai (LSDP) nereikėtų stipriai džiaugtis dėl „neblėstančio populiarumo“. Vilniaus politikos analizės instituto atstovas M. Baltrukevičius kalbėjo, jog LSDP apklausose rinkėjai gali rinktis ir dėl partijos neutralumo.

„Nes reitingai gana gražiai atrodė ir prieš 2020 metų Seimo rinkimus. Apskritai socialdemokratai yra nepoliarizuojantis pasirinkimas kaip partija paskutiniu metu. Jau pradėjo tie laikai, kada jie ir Tėvynės sąjunga buvo tikrai suvokiamos kaip tarpusavyje labiausiai konfliktuojančios partijos. Dabar jau LSDP jau gal net mažiau aktyvūs, labiau pasitraukę į šešėlį.

Todėl apklausose jie gal suprantami kaip neutralus pasirinkimas. Tai tie žmonės, kurie gal neturi labai aiškios nuomonės, bet nenori pasirodyti, kad jos visai neturi“, – įžvalgomis Žinių radijo eteryje dalijosi M. Baltrukevičius.

Vilija Blinkevičiūtė

Žinių radijo laidos pašnekovas tikino, jog nėra tikras, ar apklausos duomenys LSDP atsispindėtų ir realiuose rinkimuose, jei jie vyktų artimiausią sekmadienį. Anot politikos eksperto M. Baltrukevičiaus, šiai politinei jėgai trūksta ryškumo ir išskirtinumo.

Vilniaus politikos analizės instituto asocijuotasis analitikas M. Baltrukevičius teigė, jog iki šiol negalima atmesti, kad didžiausia šiuometinė valdančioji Tėvynės sąjungos partija ir per kitus Seimo rinkimus surinks daugiausiai mandatų.

„Bet vien tai savaime nereiškia, kad bus geros galimybės formuoti koaliciją. Į ateitį bus žiūrima, manau, su atsargiu optimizmu. Bet suprantame, kad ta politinė švytuoklė greičiausiai suveiks, nepaisant to, kuri partija konkrečiai bus pirmoje vietoje“, – kalbėjo politikos ekspertas.

Prasčiausiai vertinami ministrai

Nepalankiausiai apklaustųjų įvertintas buvo energetikos ministras Dainius Kreivys. Energetikos ministrą palankiai vertina vos 6,1 proc. apklaustųjų, o nepalankiai – net 65 procentai. Dar prieš mėnesį šie skaičiai buvo atitinkamai 11,2 ir 59,6.

M. Baltrukevičiaus teigimu, D. Kreivio vertinimas yra susijęs su energetikos kainomis.

„Vis tiek ta situacija yra sudėtinga, rinkėjai, aišku, iš dalies supranta, kad ir karas Ukrainoje lėmė augančias energijos kainas, bet nereikia pamiršti, kad tuo pačiu metu vyksta ir elektros rinkos liberalizacija. Kaip ir daugelio kitų krizių atveju, taip ir šiuo – Vyriausybei trūksta geresnės komunikacijos“, – kalbėjo Žinių radijo pašnekovas.

Nepalankiai vertinamas ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos–Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA–KŠS) lyderis Waldemaras Tomaszewskis bei teisingumo ministrė Ewelina Dobrowolska. Nepalankią nuomonę apie juos yra susidarę daugiau kaip pusė apklausos dalyvių: E. Dobrowolską nepalankiai įvertino 51 proc. apklaustųjų, W. Tomaszewskį – 56,7 proc. respondentų.

Kalbėdamas apie teisingumo ministrės reitingą, Vilniaus politikos analizės instituto asocijuotasis analitikas M. Baltrukevičius tikino, jog ministrė mažai matoma.

O komentuodamas sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio rezultatą, kuris irgi menko ištisus metus, Žinių radijo laidos pašnekovas M. Baltrukevičius teigė, jog jam kai kurie rinkėjai gali neatleisti ir visą gyvenimą.

Arūnas Dulkys

„Aišku, kad ministrui A. Dulkiui yra sudėtinga ši kadencija. Nes, aišku, visas COVID–19 laikotarpis, jam tekdavo tuo metu pranešinėti blogas naujienas. Ir, aišku, kad Lietuva galėjo susitvarkyti geriau galbūt, bent jau kai žiūrime į absoliučius skaičius. Bet kai pandemija pasitraukė į antrą planą, tai ir patį ministrą retai matome. Bet dalis žmonių visą gyvenimą A. Dulkiui neatleis“, – kalbėjo laidos „Aktualusis interviu“ pašnekovas.

Skirtingai nei anksčiau išvardinti trys ministrų kabineto nariai, sėkme gali džiaugtis krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas. Jis rikiuojasi antroje vietoje tarp palankiausiai vertinamų politikų, apie jį teigiamai atsiliepė 45 proc. apklaustųjų, tuo tarpų lapkritį – 45,4 procentų.

M. Baltrukevičiaus teigimu, ministras taip aukštai reitingų lentelės vietoje atsidūrė pelnytai.

„A. Anušauskas išnaudojo situaciją, kad karo Ukrainoje kontekste Vyriausybėje, valstybėje apskritai reikėjo ramaus, dalykiško, konkretaus balso. Žmogaus, kuris per daug nedramatizuodamas galėtų komunikuoti realistiškai apie situaciją Ukrainoje, apie tai, ką mes turime daryti. (…) Jam ši situacija yra gana palanki“, – pabrėžė pašnekovas M. Baltrukevičius.