Signalai apie rimtą paramą – rimtas lūžis

Mykolo Romerio universiteto (MRU) politologas Alvydas Medalinskas šį V. Zelenskio vizitą į JAV vadino rimtu lūžiu.

„Manau, kad tai yra labai svarbus vizitas. Vis dėl to, tai yra pirmasis V. Zelenskio vizitas į užsienį po vasario 24 dienos. Iki tol laiko jis kalbėjo įvairių šalių parlamentams, kartu ir Lietuvos Seimui, bet tai visą laiką būdavo daroma nuotoliniu būdu. (…) Akivaizdu, kad ta informacija apie tą paramą, kuri jau yra parengta amerikiečių, jau yra rimtas lūžis“, – tikino politologas.

Jis teigė, jog kalbėdamas apie lūžį omenyje turi oro gynybos sistemas „Patriot“. Tačiau Ukraina nori daugiau, Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“ sakė A. Medalinskas.

„Bet, aišku, Ukraina nori dar daugiau. Čia klausimas – vieša paslaptis jau, „Politico“ kalba apie tai, kad Ukraina spaus, kad gautų ATACMS raketų, iki 300 kilometrų šaudančias“, – sakė A. Medalinskas.

Baltijos šalys ir Lenkija – vieniša grupė?

Seimo Užsienio reikalų komiteto narys, Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) atstovas Emanuelis Zingeris Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“ teigė, jog Rusijos sukelto karo Ukrainoje iš pirmųjų JAV žiniasklaidos puslapių neišstumia vidinės dramos.

„Ir situacija yra kitokia nei Europoje, kai kartais Vokietija, Prancūzija mažina mūsų ir Lenkijos pasiūlymus, ypatingai paskutiniuose Europos Vadovų Tarybos (EVT) posėdžiuose. Kada mes skatiname didinti sankcijų naštą agresorei Rusijai ir kartais Baltarusijai.

Mes tapome – Baltijos šalys ir Lenkija, vieniša grupė“, – įžvalgomis dalijosi parlamentaras E. Zingeris.

Politikas teigė, jog JAV yra visiškai aišku, kad situacija Ukrainoje primena Šiaurės ir Pietų Korėjų karą.

„Ten, kur bus nustatyta linija, ji liks dešimtmečiams. (…) Ukraina kovoja už vakarų pasaulio laisvę ir jiems nėra atitolinta perspektyva, nustumta į antrą planą“, – kalbėjo Seimo narys, konservatorius E. Zingeris.

Tikisi, kad raudonos linijos dėl ginkluotės nebebus brėžiamos

MRU politologas A. Medalinskas sakė besitikintis, kad Ukrainos prezidento V. Zelenskio vizitas JAV bus lūžio taškas ir raudonos linijos dėl ginkluotės tiekimo Ukrainai nebebus braižomos vakarų sostinėse.

„Kai ir JAV dings dar viena raudona linija. Bet aš manau, kad šitas vizitas yra svarbus ir kitu aspektu – JAV rodo savo lyderystę, nes rinkimai jau praėjo – vėl atėjo laikas rodyti lyderystę. Ir tuos bus prezidento rinkimai, tą lyderystę rodo ir Europos valstybę.

Taigi, kad ten baigtųsi tos šnekos kaip Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono apie kažkokias tai garantijas Rusijai“, – kalbėjo Žinių radijo laidos „Dienos klausimas“ pašnekovas A. Medalinskas.