Ankstų 1976 m. rugpjūčio 3 d. rytą užguitą sovietinę Leningrado visuomenę sukrėtė netikėtas akibrokštas: ant Petropavlovsko tvirtovės bastiono sienos baltais dažais atsirado 42 metrų ilgio ir 1,2 aukščio užrašas „Jūs nukryžiuojate laisvę, bet žmogaus siela nežino pančių!“

Darbo skubiai ėmėsi KGB, slėpdami eretišką užrašą nuo visuomenės, saugumiečiai bandė jį uždengti improvizuotomis priemonėmis. Vėliau paaiškėjo, kad tam panaudoti iš šalia esančių dirbtuvių pasiskolinti karstų dangčiai.

Netrukus išaiškinti ir šio performanso autoriai: dailininkai Julijus Rybakovas ir Olegas Volkovas. Vėliau jie teigė tokiu būdu reiškę protestą dėl represijų prieš SSRS kritikavusius menininkus.

Visai neseniai paaiškėjo, kad vienas KGB pareigūnų, atlikusių kratą O. Volkovo namuose buvo 23 metų tesulaukęs leitenantas V. Putinas – dabartinis Rusijos prezidentas. Nepriklausomiems tyrėjams pavyko rasti kratos protokolą, kuriame užfiksuotos joje dalyvavusių saugumiečių pavardės – leitenantai Putinas ir Košeliovas. J. Rybakobas buvo nuteistas kalėti 6 metus sustiprinto režimo, o O, Volkovas 7 metus griežto režimo pataisos namuose.

V. Putino vaidmuo persekiojant disidentus tuo neapsiriboja, paaiškėjo nauji faktai apie Rusijos prezidento praeitį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)