„Simboliška ir reikšminga, kad šiandien, per gatvę nuo Baltarusijos ambasados, nuo Minsko režimo atstovybės Lietuvoje mes atidengiame, atidarome šią freską, priešinį, skirtą Alesio Beliackio kovai už laisvę ir jo kaip asmens, visą savo gyvenimą pašventusio Baltarusijos demokratijai, Baltarusijos laisvei, Baltarusijos europietiškam pasirinkimui, jo kovos įprasminimui“, – neofreskos pristatymo renginio metu teigė M. Adomėnas.

„Tai yra viso judėjimo simbolis, tai mūsų dienų Nelsonas Mandela“, – pažymėjo jis.

Neofreską sukūrė meno laboratorijai „Kiaurai sienas“ vadovaujanti dailininkė monumentalistė Lina Šlipavičiūtė-Černiauskienė, o jį įgyvendino gatvės menininkų kolektyvas „Gyva grafika“. Menininkė tikino iš karto užsidegusi pasiūlyta idėja įamžinti A. Beliackį netoliese Baltarusijos ambasados.

„Tikrai nerealu, kad tai padarėme – man atrodo, kad menas turi didelį potencialą kalbėti apie jautrius ir svarbius visuomenei klausimus. Man asmeniškai norėtųsi dažniau išnaudoti tą įrankį – meną kaip platformą perduoti tai, kas tau svarbu, rūpi“, – teigė ji ir pridūrė, kad kūrinys neša ne tik stiprią politinę žinutę, bet ir rodo palaikymą Lietuvoje gyvenančiai baltarusių bendruomenei.

Pasak viceministro, kūrinys įamžina ir visos Baltarusijos demokratijos ir žmogaus teisių aktyvistų pasipriešinimą Aliaksandro Lukašenkos valdymui. M. Adomėnas priminė, kad šiuo metu Minsko režimas yra įkalinęs 1435 politinius kalinius, dar tūkstančiams yra primesti įvairūs melagingi kaltinimai.

„Siunčiame šią žinią tiek Baltarusijos Minsko režimui, kad mes jų nepamiršome ir kad tai yra dalis politinių, diplomatinių taip pat ir komunikacinių veiksmų programos, kuria siekiame juos išlaisvinti, užtikrinti, kad jie galėtų vykdyti savo politinę ir pilietinę veiklą, taip kaip visose visoje laisvose demokratinėse visuomenėse“, – nurodė politikas.

„Kartu tai žinia visoms pasaulio visuomenėms, kad negalime sau leisti pamiršti tų 1435 ir kitų tūkstančių, milijonų Baltarusijos žmonių, kurie pačiame Europos centre negali džiaugtis tos laisvės teikiamais privalumais, kuriuos mes suprantame kaip savaime suvokiamą dalyką“, – tęsė jis.

Projektą inicijavo Užsienio reikalų ministerija, idėją taip pat palaikė A. Beliackio įkurta organizacija „Viasna“, kurios komandos dalis dėl A. Lukašenkos režimo persekiojimo savo veiklą yra perkėlusi į Lietuvą. Leidimus kūrinio atsiradimui suteikė Vilniaus miesto savivaldybė ir Kultūros paveldo departamentas.