Ukrainos prezidentas V. Zelenskis apsilankė Bachmuto pragare, paspaudė vyrams rankas, įteikė apdovanojimus ir išvyko.

„Savo ruožtu S. Šoigu nusifilmavo propagandinėje juostoje, kuri galėtų lyginti nebent su tokiais sovietinio šūdo pilnais filmais apie aviaciją kaip: „Sparnai“ 1966 m. (rus. Крылья), „Dangus žemė dangus“ 1975 m. (rus. Небо-земля-небо) ar pvz. „Sparnų mostas“ 1986 m. (rus. Размах крыльев). Apžiūrėjo tuščias tranšėjas žaliuojančioje pievoje ir viskas. Ar yra dar klausimų, kas laimės šiame kare?“, – rašo ekspertai.

Brangios raketos greičiausiai nenaudojo

Anot ekspertų, viešoje erdvėje pasirodė vaizdai, kad Chersono srityje esančiame Čongaro kaime dega, tikėtina, rusų karinis automobilis ir stovi karinė kolona.

„Nieko nenustebinsime pasakydami, kad šis nuotykis įvyko Krymo „butelio kakliuke“. Yra vertinimų, kad smogta HIMARS ar kita raketa. Reikia pabrėžti, kad, oficialiais duomenimis, Ukraina neturi vakarietiškos ginkluotės, kuri skristų iki Čongaro“, – pabrėžia jie.

Anot ekspertų, pateikti vertinimą, kas ten įvyko galima būtų turint daugiau detalių iš įvykio vietos.

„Tačiau vertinant bendrai, mažai tikėtina, kad ukrainiečiai tokiam mažos vertės taikiniui naudotų brangias raketas, kurių oficialiai neturi“, – rašo jie.

Tuo labiau, pasak karybos žinovų, kad dega tik viena mašina (dega gražiai, kažkas ten dar detonuoja), tad greičiausiai čia smogta dronu.

Kaip ten bebūtų: transporto priemonė sunaikinta ir kažkuriam laikui sustabdyta, Krymo „butelio kakliukas“ tampa vis pavojingesnė vieta agresoriaus vienetams.

Optimizmo beveik nelikę

Luhansko kryptyje, pasak jų, be pakitimų – dominuoja pozicinės kautynės, abi pusės vykdo lokalias atakas įprastose vietose.

Kreminos kryptyje tęsiasi abipusės atakos Ploščankos – Červonopopivkos – Žitlivkos ruože.

Agresorius vis dar bando nustumti ukrainiečius į vakarus, tačiau socialiniuose tinkluose karo propagandistų optimizmo beveik nebelikę.

Ukrainiečiai lokaliomis atakomis bando pasigerinti savo taktinę situaciją ir taip sudaryti sąlygas perkirsti kelią Svatovė – Kremina.

Tuo pačiu suaktyvėjo ukrainiečių grupuotė į pietvakarius nuo Kreminos.

Čia jie pasistūmėjo „niekieno žemėje“, taigi, rusų kontroliuojamų Dibrovos ir Kuzminės taktinė padėtis blogėja.

Karas Ukrainoje

Lisičianske rusai atakuoja Bilohorivką, tačiau tai antraeilis atakos objektas.

Agresorius sukaupė jėgų ir vėl intensyviai atakuoja Spirnę. Ukrainiečiai čia įsirengę geras gynybines pozicijas ir neleidžia rusams prasiveržti, bet padėtis – ne iš lengvųjų.

Soledaro – Bachmutskės ruože vyksta pozicinės kautynės Soledaro apylinkėse.

Agresoriaus teigimu, ukrainiečiai permetė papildomų pajėgų į Veselę.

Atsižvelgiant į agresoriaus aktyvumą šiame ruože ir tikėtiną jo siekį pro čia veržtis link Siversko, toks ukrainiečių veiksmas būtų logiškas.

Užėmė statybinių prekių gamyklą

Bachmuto prieigose agresoriui pavyko nežymiai pasistūmėti rytiniame miesto pakraštyje.

Svarbu, kad tai ne šiaip keli kilometrai laukų. Rusai užėmė statybinių prekių gamyklą, kuri gali tapti geru atramos punktu arba net tam tikra įtvirtinta operacine baze iš kurios galima vykdyti žvalgybines ir puolamojo pobūdžio operacijas gilyn į miestą bei gintis, jei arba kai ukrainiečiai pereidinės į kontrpuolimą.

Tuo pačiu, kaip ekspertai ir prognozavo, suintensyvėjo rusų puolimas iš pietryčių. Neatmestina, kad jie tikėjosi sukaustyti ukrainiečių pajėgas rytuose ir smogti iš pietryčių.

Tiesa, manevras nepavyko – Ukrainos pajėgų gynyba nepralaužta, mūšis tęsiasi.

Lygiai taip pat tęsiasi gatvių kautynės Opytnėje, ukrainiečiai ne tik ginasi, bet ir kontratakuoja.

Karas Ukrainoje

Nepatvirtintais duomenimis, jie užėmė kelis agresoriaus atramos punktus. Tai, kad rusų socialiniuose tinkluose pasirodė informacija apie čia gynybą vykdančius „fašistus ir anglakalbius samdinius“ rodo, jog agresoriui čia tikrai ne pyragai.

Kelyje Horlivka – Bachmutas agresorius suintensyvino Klišijivkos puolimą.

Tikėtina, taip jis vėl bando padėti savo puolimui Opytnėje, tačiau rezultatų pasiekti kol kas nepavyksta.

Avdijivkos ruože ukrainiečiai pasistūmėjo „niekieno žemėje“ esančioje Panteleimonivkoje, taip sutvirtindami Niu-Jorko gynybą pietvakariuose.

Nevelskės – Pervomaiskės – Opytnės ruože vyksta permainingos kautynės.

Agresoriui pavyko išplėsti savo pozicijas į pietus nuo Nevelskės.

Marijinkoje tęsiasi gatvių mūšiai. Panašu, kad po pirmadienio nesėkmingo rusų bandymo imtis reikalo „rimtai“ ir atakuoti gyvenvietės šiaurines bei pietines prieigas, tuo pačiu smogiant „netikėtą“ smūgį nuo Novomychailivkos, antradienį grandiozinių užmačių buvo atsisakyta.

Zaporižios kryptyje dominuoja artilerijos dvikovos, kontaktinėje linijoje – be pakitimų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją