Bando palaužti valią

Atsargos pulkininkas V. Malinionis Žinių radijo laidoje „Persona grata“ tikino, jog Rusijos pajėgos ir Kremliaus vadovas V. Putinas nesupranta, kad karas Ukrainoje jau yra pralaimėtas.

„Aiškios išėjimo iš karo strategijos, matyt irgi nėra. Bet taip atrodytų, kad Vladimiro Putino dabar tikslas yra užbaigti karą sutartimi, kurią galėtų pateikti kaip tam tikrą pergalę – teritorijos tam tikros išlaikytos okupuotas ar kažkas panašaus. Šansų tam nedaug, bet jis kol kas, atrodo, nemato, kad jie pralaimėjo tą karą“, – sakė laidos pašnekovas.

V. Malinionis Žinių radijo laidoje „Persona grata“ teigė, jog Rusijoje tebevyksta slapta karių mobilizacija.

„Kas pasikeitė nuo karo pradžios – kad pradėta mobilizacija. Ir jos tikslas buvo išlaikyti teritorijas, kurias jie dabar turėjo užėmę Donbaso srityje, kurių irgi nepavyksta išlaikyti. Chersoną gi prarado, prie Bachmuto irgi nedideles teritorijas prarado, bet tai įvyko. Dabar jų situacija yra sudėtinga“, – pabrėžė atsargos pulkininkas V. Malinionis Žinių radijo eteryje.

Dabartinė Rusijos pajėgų pasirinkta strategija – bandyti palaužti ukrainiečių dvasią.

„Ką jie dabar bando daryti – bando išlaikyti tas užimtas teritorijas. Vienoje vietoje jie praranda, kitoje – ukrainiečiai praranda, bet viskas labai taktiniame lygyje vyksta. Tai ką jie dabar bando daryti – išlaikyti, apginti užkariauto Donbaso teritorijas ir bandyti paveikti per ukrainiečių visuomenę.

Jie atakuoja ne tik gyvenamuosius rajonus, bet ir kritinę energetinę infrastruktūrą, taip bandant palaužti valią. Kad ukrainiečių tauta pasakytų stop, gana, mes jau nebegalime pakęsti šito karo, yra per sunku. Ir taip, suprask, prašo bet kokiomis sąlygomis šį konfliktą užbaigti. Tai jie tikisi to, bet tai neveikia“, – kalbėjo atsargos pulkininkas V. Malinionis.

Karas Ukrainoje

Jis Žinių radijo laidoje „Atviras pokalbis“ tikino, jog Rusijos pajėgos paprasčiausiai neturi jokios išėjimo strategijos.

„Jų vienintelė strategija, kurią jie palaimino, kuri jiems buvo priimtina – kad per 7 ar 10 dienų užims visą Ukrainą. O jokių kitų strategijų jie net neplanavo“, – kalbėjo Žinių radijo pašnekovas V. Malinionis.

Atsargos pulkininkas laidoje „Persona grata“ tikino, jog aukšti Rusijos karo generolai, strategai turi suprasti, kad karas iš esmės yra pralaimėtas, tikslai nėra pasiekti.

„Net ir tokie tikslai, kad pabūgs NATO ar ES. Bet įvyko atvirkščiai – NATO pradėjo didėti, susivienijo, ginklus pradėjo tiekti Ukrainos pajėgoms. Žodžiu, nei vienas tikslas nėra pasiektas. Ir dabar jau gretai NATO turės didesnę teritoriją, turės suvienytą NATO ir suvienytą Ukrainą, Ukrainos tauta taps ilgaamžiu priešu Rusijai. Jie niekaip nesugebės jų įtikinti“, – kalbėjo V. Malinionis.

Jo teigimu, geros išėjimo strategijos Rusija nebeturi. Nors turėjo dar pirmą karo savaitę, pabrėžė Žinių radijo pašnekovas V. Malinionis.

„Jie prarado visus šansus gerai išeiti iš konflikto. Dar buvo galima galvoti, kad jei per 7 dienas nepavyko užimti visos Ukrainos, tada galėjo sakyti, kad šalis demilitarizuota, pamokyta, lieka prie jau užimtų teritorijų. Čia buvo dar viena iš galimų jų išeičių. O dabar ukrainiečiams to jau nepakanka, jie nori atsiimti ir Krymą“, – pabrėžė atsargos pulkininkas V. Malinionis.

Kyla nepasitenkinimas?

Atsargos pulkininkas V. Malinionis Žinių radijo laidoje svarstė, jog Rusijos kariuomenėje turėtų būti milžiniškas nepasitenkinimas V. Putinu.

„Tam yra ir daug priežasčių. Viena iš jų – politiniai rezultatai buvo sumaišyti su strateginiais, operaciniais, kariniais rezultatais. Kas yra nesusiję dalykai. Ir tokių ženklų daug buvo, kad V. Putinas pats asmeniškai kišdavosi, duodavo įsakymus – kad čia gintis iki galo, ar tą tašką atsiimti“, – tikino V. Malinionis.

Taip pat, anot atsargos pulkininko, nėra vientiso karinio vadovavimo, nėra ir aprūpinimo.

„Toks jausmas, kad ten dabar kariauja kiekvienas už save“, – Žinių radijo laidoje „Persona grata“ teigė atsargos pulkininkas V. Malinionis.

Branduolinio ginklo panaudojimą lems bent trys aplinkybės

Rusijos valdžios atstovais paskutiniu metu vis nevengia priminti apie branduolinio ginklo panaudojimo galimybę. V. Malinionio teigimu, realų jo panaudojimą lems trys aplinkybės.

„Vienas dalykas – raketų stovis, kitas dalykas – V. Putino valia priimti sprendimas. Trečias dalykas – V. Putino pavaldinių valia paklusti jo įsakymui. Nes visi supranta, kad jeigu yra pakeliamos branduolinės raketos – tai jau yra branduolinis karas. Ir kelio atgal kaip jau ir nebėra“, – įžvalgomis Žinių radijo laidoje „Persona grata“ dalijosi jos pašnekovas.

Branduolinis ginklas

Jis teigė, jog tikimybė, kad Rusija panaudotų branduolinį ginklą, yra daug mažesnė nei invazijos pradžioje.

„Nes dabar V. Putinas žino, kad jeigu jis panaudoja branduolinį taktinį ginklą, jis yra eliminuojamas. Jis žino, kad jam bus atsakyta tuo pačiu – tik ne į Maskvą, o tiesiai į jį, į jo bunkerį“, – teigė V. Malinionis.

Atsargos pulkininkas taip pat teigė, jog Kremliaus vadovas neduos nurodymo naudoti branduolinį ginklą, jeigu nebus tikras, jog jis bus vykdomas.

„Nes ten yra ne vienas kontrolės mechanizmas, kol nueina iki mygtuko paspaudimo raketai paleisti. Jeigu jis nebus tikras, jis negalės to įsakyti. (…) Manau, kad V. Putinas dėl tokio įsakymo įvykdymo galėjo būti tikras karo pradžioje, dar iki vasario 24 dienos.

Bet jo pavaldiniai mato, kiek daug neracionalių ir nelogiškų sprendimų eina šio karo eigoje. Jeigu žemesnio rango vadai pradeda abejoti savo vyriausiuoju ginkluotųjų pajėgų vado racionaliu mąstymu ir sprendimais – jiems irgi kyla abejonių“, – tikino Žinių radijo pašnekovas V. Malinionis.