Kviečiančiajai pusei įsipareigojus apmokėti visas Seimo narių išlaidas, „valstiečių“ ir „darbiečių“ atstovai įžvelgė galimą interesų konfliktą ar net papirkimą.

Pagal projektą sausio 8–15 dienomis į Taivaną turėtų vykti Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas, parlamentarai Edita Rudelienė, Eugenijus Sabutis ir Dovilė Šakalienė.

Jie turėtų dalyvauti susitikimuose su Taivano valdžios ir nevyriausybinių organizacijų atstovais.

Per valdybos posėdį paaiškėjo, kad į šią salą Rytų Azijoje planuoja skristi ir Audronius Ažubalis, tik dar nespėjo pateikti dokumentų.

Dėl to Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen pasiūlė atidėti sprendimą dėl šios Seimo narių kelionės, kol paaiškės galutinė delegacijos sudėtis.

„Valstietis“ Jonas Jarutis dėl šio vizito įžvelgė galimą Lietuvos parlamentarų papirkimą.

„(...) kelionė yra apmokama kviečiančiosios pusės, ir tai ne pirmą kartą. Man kyla klausimų dėl tam tikro papirkinėjimo dėl tų sprendimų, kurie priimti dėl Taivano Lietuvoje, dėl atstovybės įkūrimo. Nepritarsiu (komandiruotei – BNS) bet kokia apimtimi“, – sakė jis.

Panašių abejonių kėlė ir Darbo partijos lyderis Andrius Mazuronis.

„Ar niekam nekyla abejonių, čia ne pirma tokia kelionė, kai apmoka kita pusė, tuo metu mes čia sprendimus priimame nuolat susijusius su užsienio politika, Kinijos, Taivano klausimais. Jeigu yra didelis noras vykti, gal reikėtų bent apsimokėti patiems, kad būtų išvengta toliau interesų konflikto?“ – klausė jis.

„Taivano pusė ne pirmą ir ne antrą kartą tokią poziciją paėmusi, kad apmokame, verslo klase skriskite, važiuokite, viskas tvarkoje, o paskui čia sprendimai priimami. Nežinau, ar čia nėra prekybos poveikiu požymių“, – tvirtino A. Mazuronis.

Pirmasis Seimo vicepirmininkas konservatorius Jurgis Razma kėlė klausimą, ar delegacijos nariams reikia mokėti dienpinigius, jei visas jų išlaidas ketina padengti Taivanas.

„Tai yra tokia kelionė, kur priimančioji šalis viskuo aprūpina iš esmės: ir maitinimas, ir transportas, ir apgyvendinimas. Ar būtina tokiais atvejais skirti dienpinigius vykstantiesiems? Paskui metų gale pritrūkstame pinigų, gal iš karto reikia pradėti naudoti taupiau“, – sakė jis.

J. Razmai taip pat klausimų sukėlė delegacijos sudėtis, kodėl joje įrašyti du konservatoriai ir du socialdemokratai, kai kitų frakcijų, išskyrus Liberalų sąjūdžio, atstovų išvis nėra.

„Gal galima pasikalbėti su delegacijos vadovu, kad kiek įmanoma plačiau visas frakcijas apimtų, „valstiečiai“, suprantu, vyks tik į Kiniją, jiems tai netinka, bet visos kitos gal norėtų vykti“, – teigė J. Razma.

Lietuva pernai leido Taibėjui atidaryti atstovybę šalyje Taivaniečių pavadinimu. Šis žingsnis sukėlė Kinijos valdžios nepasitenkinimą – jis apribojo santykius su Vilniumi ir blokavo Lietuvos eksportą, tačiau pastaruoju metu prekybos rodikliai tarp šalių vėl auga.

Nepaisant tvyrančios įtampos, šešių Lietuvos Seimo narių delegacija Taivane lankėsi pernai lapkritį, jie su kitų Baltijos šalių parlamentarais dalyvavo Atviro parlamento forume.

Šių metų liepą Vilniuje viešėjo Taivano parlamento vadovas You Si-Kunas su delegacija.

Pekinas taip pat piktai reagavo į Vakarų delegacijų vizitus į Taivaną ir surengė didžiules karines pratybas, protestuodamas prieš JAV Atstovų Rūmų pirmininkės Nancy Pelosi apsilankymą Taibėjuje.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją