„Problema aktualizavosi pastaruoju metu. Kai kurie atvejai yra šokiruojantys, kai žmonės, renkantys paramą Ukrainai, rašantys palaikymo žinutes, komentuojantys procesus ir galbūt kažkiek emocionaliau pavartojatys vieną-kitą žodį priešo atžvilgiu, yra tiesiog blokuojami, ribojamas jų įrašų pasiekiamumas. Į tai atkreipė dėmesį visuomenininkai, žiniasklaida, mūsų vykdomoji valdžia“, c posėdyje sakė komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas.

Posėdyje dalyvavęs „Debunk.org“ atstovas Viktoras Daukšas pristatė blokuotų ir apribotų feisbuko paskirų analizę.

„Šiai dienai gavome apie 120 pranešimų“, – sakė organizacijos atstovas.

Vienas dažniausių terminų, už kuriuos yra blokuojama feisbuke, pasak jo, yra „Maskolija“ – už jį buvo blokuotas ir Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius.

V. Daukšo teigimu, taip pat neretai blokuojama už vadinamuosius memus.

„Štai pavyzdys – ukrainietė, mušanti gėlėmis rusų karį. Už tai suteikiamas 30 dienų apribojimas“, – pasakojo posėdžio dalyvis.

Dar vienas atvejis, kaip pristatė jis, buvo tada, kai buvo užblokuota „Praeities žvalgo“, rinkusio paramą Ukrainai paskyra už vartojamus žodžius „kacapai“, „orkai“, „maskoliai“ ir pan.

„Kas atrodo neadekvatu, tai, kad šis puslapis buvo užblokuotas galutinai – nebuvo tiesiog kažkoks tarpinis pagrasinimas, buvo visiškai užblokuota. Tada jie susikūrė naują puslapį, turi 20 tūkst. sekėjų ir vėl gauna perspėjimus, kurie irgi atrodo nelogiški.

Pavyzdžiui, jie rinko paramą Ukrainai dronų pirkimui ir gavo blokavimą už prekybą ginklais“, – pastebėjo V. Daukšas.

Jo vertinimu, feisbuko algoritmai netinkamai išverčia vartojamą žodyną į anglų kalbą ir aklai dėl to blokuoja.

„Čia paminimas terminas „putino zombiai“ – už tai vėlgi yra 30 dienų apribojimas“, – pasakojo posėdžio svečias.

Jis paaiškino, kad kompanijos „Meta“ atstovai teisinasi, jog komentarai negali būti nukreipti prieš etniškumą.

„Tačiau atsiranda nelogiškumas lietuvių kalboje, kai dažnai rašoma, kad tai yra „rusų žudikai“, „rusų orkai“ ar dar kažkas. Jei šis junginys išverčiamas į anglų kalbą, gaunasi, kad jis nukreipiamas į etniškumą, kai lietuvių kalboje to nėra“, – sakė V. Daukšas.

Taip pat blokuojama, anot jo, už griežtesnį juodą humorą.

„Už „kacapų“ terminą labai stipriai blokuoja“, – pastebėjo „Debunk.org“ atstovas.

Be to, feisbukas, kaip pastebėjo jis, apriboja ir nuotraukas iš žudynių – kartais tiesiog sulieja vaizdą ir prirašo perspėjimą, o kartais – apskritai blokuoja.

„Daugiausia blokų yra gauta už „maskolių“ terminą – čia patenka ir „maskolija“, „maskolių“ visomis versijomis, su visokiais simboliais, tarpais, ir taip toliau. Tada „kacapai“ – stipresnis terminas, „orkai“ yra trečias terminas, už kurį dažnai blokuojama, taip pat „ruskiai“ yra toks terminas, „putino zombiai“, „vatnikas“, „rusų naciai“, „vata, vatnikai“, „rusų žudikai“. Šios frazės yra dažniausios, kurios pateko į pranešimus, už ką šiandien yra blokuojama“, – pasakojo V. Daukšas.

Toks algoritmas, organizacijos vertinimu, netaikliai ir neadekvačiai tikriausiai veikia dėl kalbų vertimo bėdų, moderatorių stokos, klaidingų interpretacijų, visos informacijos nesužiūrėjimas.

Posėdyje dalyvavo ne vienas visuomenininkas, žurnalistas, ekspertas kurie pasidalino savo patirtimis – Šarūnas Jasiukevičius – „Praeities žvalgas“, Andrius Tapinas, Justas Gavėnas, Rita Miliūtė, Ričardas Savukynas.

„Su nauja paskyra vyksta komedijos. (…) Pastarieji mano du blokavimai buvo už pinigų rinkimą Ukrainai“, – pasakojo Š. Jasiukevičius.

Apžvalgininkas J. Gavėnas atkreipė dėmesį, kad jo feisbukui pateiktos apeliacijos buvo išnagrinėtos itin sparčiai – per 3-6 minutes.

„O tai tik įrodo, kad nėra absoliučiai jokių rankinių peržiūrų ir vyksta automatinis procesas“, – konstatavo jis, paaiškinęs, kad feisbukas netenkino apeliacijų ir tris jo apžvalginius įrašus apskritai ištrynė.

NSGK narys Arvydas Pocius pasiūlė konsultuotis su Lietuvių kalbos komisija dėl terminų vartojimo, nes kompanija „Meta“ vertina komisijos išvadas. Tam pritarė ir kiti posėdžio dalyviai.

„Šio socialinio tinklo vadovybė su mumis nesikalba, nes tai, kas čia buvo pateikta, tie pavyzdžiai iliustruoja, kad yra taikomi dvigubi standartai skirtingoms paskiroms, ignoruojamos objektyvios aplinkybės“, – sakė NSGK atstovė Dovilė Šakalienė.

Ji kėlė klausimą, ar visgi „Meta“ atstovai buvo susitikę su Lietuvos valdžios atstovais.

„Toks masinis Ukrainos palaikymo slopinimas mūsų viešojoje erdvėje, mano akimis žiūrint, jau yra panašus į kišimąsi į mūsų politinius ir pilietinius procesus. Tikrai saugiklius galima sudėlioti – tai nebus lengva, bet tai jau prasilenkia su saviraiškos laisve ir iš esmės artėja prie dezinformacijos bei propagandos palaikymo“, – įvertino D. Šakalienė.

Patirtimi pasidalino ir visuomenininkas A. Tapinas.

„Pasidalinęs susprogdinto Krymo tilto nuotrauka, aš pradžioje gavau bausmę iš „Metos“, tada ją apeliavau, man tą bausmę atšaukė ir po to, po dviejų savaičių, vėl grįžo, uždėjo naujus apribojimus, ir nebuvo galima apeliuoti“, – pasakojo jis.

A. Tapinas priminė, kad iki kovo mėnesio feisbukas buvo nusprendęs neriboti komentarų, susijusių su karu Ukrainoje.

„Po to šis apribojimas išnyko ir mes dabar turime žaidimą į vienus vartus“, – konstatavo jis.

Lietuvių komentarus, anot jo, prižiūri moderuotojai Rygoje, kuriuos kontroliuoja aukščiau esantys specialistai – t.y. taikoma „laiptinė“ priežiūra.

„Jie žada atvykti čia sausio mėnesį, tarsi jiems čia būtų naujiena. Aišku, tai jiems jokia naujiena, jie puikiai supranta, kas vyksta jų proceso viduje. „Meta“ apskritai turi labai daug problemų – tiek su savo verte, tiek su kapitalizacija, tiek kitqais dalykais. Tai aš manau, kad tikėtis geros valios iš jų, kad jie norėtų spręsti tokios nedidelės rinkos problemas, būtų šiek tiek naivu. Mano įsivaizdavimu, mūsų institucijos turėtų būti proaktyvios“, – sakė A. Tapinas.

V. Daukšo teigimu, ta pati problema aktuali ir kitoms šalims.

Dialogą su kompanija vysto ir Lietuvos valdžia: taip lengvai neišsisuks

Posėdyje dalyvavęs parlamentaras Vytautas Kernagis siūlė šią problemą perduoti europarlamentarmas, kurie taip pat galėtų pabandyti akcentuoti ją plačiau. Taip pat pasiūlyta kreiptis į Europos Komisiją.

„Praeitą savaitę teko susitikti su „Meta“ atstoviais nuotoliu, nes tiesiog nebegalėjome ignoruoti šios situacijos, kurią ką tik apibūdinote iš įvairiausių pusių. Mano pirmas klausimas buvo, ar jie apskritai mato problemą. (...) Ką norėčiau ir galiu pasakyti, taoi susistikimas vyko konstruktyviai, jie pradėjo siūlyti įvairius dalykus, kaip jie matytų tobulinimą. Kitas dalykas – jie patys atvažiuos sausio viduryje, su Vyriausybės kanceliarija koordinuojame susitikimą, iki kurio jie turės padaryti tam tikrus dalykus“, – posėdžio dalyviams ir svečiams pasakojo susisiekimo viceministrė Agnė Vaiciukevičitė.

Jos teigimu, kompanija žino iniciatyvas, kurios fiksuoja tokius blokavimus, ir pažadėjo išvadas vertinti atsakingai.

„Dialogas yra išties konstruktyvus. Tikrai problema yra užaštrina iki tokio lygio, kad be kažkokių konkrečių sprendimų „Metos“ atstovai neišsisuks. Mano pagrindinė žinutė iš Vyriausybės pusės buvo, kad įvairių mokymų, paaiškinimų apie tai, kaip veikia algoritmai, čia jau nebeužteks ir kad reikės imtis labai konkrečių sprendimų. Jie turi namų darbus, kuriuos turi atlikti.

Sausio viduryje turėsime susitikimą, po kurio tikimės atsakyti į klausimus. „Meta“ yra sunerimus dėl viso šio ažiotažo ir, manau, teisingai“, – akcentavo viceministrė.

Posėdyje pasiūlyta kompanijos atstovus pasikviesti ir į parlamentą, jei bus toks noras.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)