Prie tarptautinės akcijos „Valanda su Ukraina“ prisidės Vilniaus, Kauno miestų, Vilkaviškio rajono savivaldybės, kt.

„Solidarizuodamasis su ukrainiečiais, Vilnius dalyvaus šioje akcijoje ir valandai išjungs visas kalėdines dekoracijas: tiek Kalėdų eglės Katedros aikštėje apšvietimą, tiek gatvių ir tiltų šventinius papuošimus“, – savivaldybės BNS perduotame komentare sakė Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

Anot jo, šis simbolinis veiksmas svarbus ir Vilniuje prieglobstį radusiems ukrainiečiams – jų šiuo metu sostinėje yra beveik 30 tūkstančių.

„Tokiu būdu priminsime, kad, deja, ne visi žmonės šiuo metu gali turėti tą šviesą, kurią mes turime. Privalome prisiminti, kas iš tiesų dabar yra svarbiausia, – tiek finansinis, tiek ir moralinis palaikymas Ukrainai“, – teigė meras.

Kauno miesto savivaldybės Kultūros skyriaus vedėja Agnė Augonė BNS sakė, kad valandai bus išjungtas Kalėdų eglutės, Rotušės aikštės apšvietimas, papuošimų lemputės Laisvės alėjoje, Vilniaus gatvėje.

Prie Ukrainos inicijuotos akcijos „60 minučių tamsos“ prisidėti Lietuvos savivaldybes paragino europarlamentaras Andrius Kubilius.

Jis kreipėsi į Lietuvos savivaldybių asociaciją ragindamas gruodžio 21 dieną 20 val. vienai valandai simboliškai išjungti šventinį apšvietimą miestų viešosiose erdvėse bei gyventojams savo namuose.

„Gruodžio 21-oji yra tamsiausia metų diena. Tačiau Ukrainai tamsa prasidėjo dar spalio viduryje, kai Rusija pradėjo atakuoti ir apšaudyti šalies civilinę energetikos infrastruktūrą. Daugiau kaip 10 mln. žmonių žiemą turės išgyventi be elektros, šilumos ir vandens, lauko temperatūrai, prognozuojama, nukrentant iki 20 laipsnių šalčio“, – rašoma kreipimesi į savivaldybes.

Per šias Kalėdas Ukraina prašo pasaulio atnaujinti vienybę su ja ir simboliškai paremti šią šalį, kad atkreiptų dėmesį į Ukrainoje vykstančią humanitarinę katastrofą.

Panašūs kreipimaisi jau išplatinti savivaldos institucijoms daugelyje pasaulio šalių: Kanadoje, Naujojoje Zelandijoje, Prancūzijoje, Jungtinėje Karalystėje, Lenkijoje, Čekijoje, Nyderlanduose, Italijoje.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)