Vienintelis dūris į krūtinę, laimei, nesibaigė moters mirtimi, tačiau medikai neslėpė, kad jis buvo labai pavojingas – jeigu nebūtų laiku suteikta pagalba, sužalotoji galėjo ir mirti.

Už tai, kad sunkiai sutrikdė savo sugyventinės sveikatą, Telšių rajono gyventojas Andrius K. (g. 1979 m.) dvejiems metams neteko laisvės. Tai – švelniausia bausmė, kokia vyrui galėjo būti skirta už įvykdytą nusikaltimą, nors jis ir anksčiau nebuvo teistas.

„Andrius K. pasirinko tokį veikimo būdą dėl kurio asmuo galėjo netekti gyvybės – jis pasislėpęs pastate, laukė namo grįžtančios nukentėjusiosios, o jai grįžus, puolė ją peiliu ir sužalojo į gyvybiškai svarbią vietą krūtinės srityje, nuteistojo piktnaudžiavimas alkoholiu, o taip pat jo atlikti itin pavojingi veiksmai, teisėjų kolegijai rodo būtinybę nuteistojo asmenybę ir tokį jo elgesį vertinti kaip labai pavojingą, todėl įstatyme numatyta minimali dvejų metų laisvės atėmimo bausmė nagrinėjamoje situacijoje nėra per griežta“, – teigiama Lietuvos apeliacinio teismo nutartyje, kuria buvo paliktas galioti anksčiau Andriui K. paskelbtas nuosprendis.

Anot teisėjo Ernesto Rimšelio pirmininkaujamos kolegijos, Andriui K. „paskirta bausmė yra adekvati padarytai nusikalstamai veikai, nuteistojo asmenybei ir nėra nepagrįstai apsunkinanti nuteistojo teisinę padėtį“, todėl jis jau netrukus turėtų būti pasiųstas atlikti laisvės atėmimo bausmės.

Tuo metu Andrius K. prašė jam neskirti su laisvės atėmimu susijusios bausmės – jis tikino, kad anksčiau neteistas, nėra padaręs jokių kitų nusikaltimų, o po to, kai sunkiai sužalojo sugyventinę, įvertino savo neteisėtą elgesį. Jis taip pat pabrėžė, kad riboja alkoholio vartojimą ir pasižada jo nebevartoti bei nebenusikalsti, nurodė, jog padeda savo šeimai bei prašė atsižvelgti į esą provokuojantį nukentėjusiosios elgesį.

Kad Andrius K. pasikeitė, tikino ir šio sugyventinė, ji taip pat nepaneigė apie visiškai nutrūkusius tarpusavio ryšius, nepaneigdama, kad vėl šį priimtų gyventi kartu, tačiau tik akcentavo, jog turėtų praeiti ilgesnis laiko tarpas.

„Mane buvo apėmęs pavydas, bet paskui, kai ją pamačiau, viskas atslūgo, tačiau aš pats nesuvokiau, kodėl išsitraukiau peilį – tikriausiai tai – dėl alkoholio“, – dėl sunkaus sugyventinės sveikatos sutrikdymo baudžiamojon atsakomybėn patrauktas Andrius K. teigė, kad blaivus taip nebūtų pasielgęs.

O taip jis nutarė pasielgti iš didelio pavydo – kadangi vyras ilgą laiką vartojo alkoholį, į sugyventinės prašymus nustoti girtauti nereagavo, moteris vieną dieną pareikalavo išsikraustyti iš namų. Vyras bandė šią įtikinti persigalvoti, tačiau nesėkmingai, todėl buvo priverstas palikti namus – apsigyveno savo motinos namuose.

„Bet negalėjau be jos gyventi – nuolat skambindavau, – vėliau per apklausą pasakojo Andrius K. – Tą vakarą buvau išgėręs, o ji man pati telefonu pasakė, kad turi draugą. Ta žinia mane labai paveikė, juk aš norėjau su ja susitaikyti, todėl nieko nelaukęs nusprendžiau pas ją apsilankyti.“

Sėdęs ant dviračio vyras nuvažiavo į sugyventinės namus.

„Pasiėmiau peilį savigynai, tikrai ne tam, kad nužudyti“, – vyras sakė, kad važiuodamas vėl skambino sugyventinei, bet ši į skambučius taip ir neatsakė. Tiesa, jis tikino, kad nebūtų prisipažinęs, jog šią aplankys – esą norėjo padaryti staigmeną.

Asociatyvi nuotrauka
Prie sugyventinės namo Andrius K. atvažiavo apie 4 val. ryto, tačiau namuose jos nerado – moteris ką tik su savo vaiku buvo išvežta į ligoninę. Bet nuo moters namų vyras niekur nesitraukė, nutarė jos palaukti.

„Labai norėjau susitikti ir atsiprašyti“, – vyras sakė, kad ilgametės draugės laukė malkinėje.

„Netrukus išgirdau žingsnius ir išėjau iš malkinės, nes norėjau susitikti, bet ji, matyt, išgirdo ir pradėjo bėgti – tada aš sutrikau, bandžiau ją vytis, dar už kažko užkliuvau ir pajutau, kad įsmeigiau jai peilį, – Andrius K. prisipažino, kad jį iš kelnių kišenės išsitraukė, kai išsigandusi sugyventinė ėmė bėgti. – Neatsimenu, kaip atsilenkiau peilį, viskas greitai įvyko.“

Vyras sakė, kad po dūrio į krūtinę jį palikusi sugyventinė ėmė bandė stotis ir išsigandusi ėmė šauktis pagalbos.

„Tada ji ėmė bėgti, bet aš ėjau iš paskos su peiliu rankose, tik kažkiek paėjęs numečiau jį ant žemės, o paskui paskambinau telefonu 112 ir pranešiau, kad padariau nusikaltimą“, – kalbėjo Andrius K.

Vyras taip pat prisipažino, kad prieš važiuojant susitikti su sugyventine jautėsi prastai: „Mane buvo apėmęs pavydas, bet paskui, kai ją pamačiau, viskas atslūgo. Iš tikrųjų aš pats nesuvokiau, kodėl išsitraukiau peilį, ko gero, dėl to kaltas alkoholis – blaivus taip nebūčiau pasielgęs.“

Nors ir sunkiai sutrikdė sugyventinės sveikatą, vyras, kaip pats sakė, dar neprarado vilties, jog su ja vis dėlto pavyks susitaikyti.

„Dabar stengiuosi padėti šeimai ir finansiškai, ir morališkai, noriu susitaikyti“, – teisme tikino jis. Ir pridūrė, kad taip pat rūpinasi savo vaiku.

Tuo metu sunkiai sužalota nukentėjusioji pareigūnams pasakojo, kad sugyventinį iš namų buvo išvariusi prieš dvi savaites iki užpuolimo.

„Susipykome dėl jo girtavimo, tačiau nemanau, kad išsiskyrėme visam gyvenimui, – juk kartu esame susilaukę vaiko“, – kalbėjo moteris.

Jos teigimu, užpuolimo išvakarėse, o vėliau – ir naktį, Andrius K. jau daugybę kartų skambino telefonu.

„Žinojau, kad jis girtas, todėl ne į visus jo skambučius atsiliepdavau, – sakė ji. – Naktį mane pažadino vaikas, jam pasidarė bloga, todėl iškviečiau greitąją pagalbą, o paskui kartu buvome išvežti į ligoninę. Čia prabuvau maždaug iki 4 val., o paskui pėsčiomis parėjau namo – kai jau parėjusi į kiemą lipau laiptukais į viršų, išgirdau kažkokį šnaresį. Išsigandau, o atsisukusi pamačiau Andrių K. – iš išgąsčio nubėgau laiptukais į apačią, jis nutvėrė mane už palaidinės, o tada pajutau dūrį.“

Moteris teigė, kad durdamas peiliu sugyventinis neištarė nė vieno žodžio.

„Kai jis iš krūtinės ištraukė peilį ir mane paleido, ėmiau bėgti link prekybos centro, tik tada paskambinau telefonu 112 ir išsikviečiau greitąją pagalbą“, – moteris tikino, kad iš baimės nežinojo, ką toliau daryti, nors ją sužalojęs sugyventinis daugiau nieko nedarė.

Pasak nukentėjusiosios, ligoninėje medikai nustatė, kad jai buvo perpjautas plautis, į jį buvo patekę oro.

Asociatyvi nuotrauka
„Po sužalojimo liekamųjų reiškinių nėra, dabar pasekmių nejaučiu, bet jaučiau mėnesį, dvi savaites negalėjau dirbti“, – moteris tikino, kad iki šio įvykio neturėjo pagrindo bijoti savo ilgamečio draugo, nors šis ir buvo pavydus, tačiau per tuos daugiau kaip 23 metus nė karto nebuvo prieš ją pakėlęs rankos.

Nukentėjusioji taip pat pažymėjo, kad po išsiskyrimo, kai ji sugyventinį dėl nuolatinio girtavimo išvarė iš namų, šis jos nepaliko ramybėje – nuolat skambindavo telefonu.

„Jis skambindavo kiekvieną dieną ir sakydavo, kad mane myli, pasikeis, nebevartos alkoholio, sakė, jog manęs nesidalins nė su kuo, jeigu nebūsiu jo, tai nebūsiu ir kitų, – tikino ji. – Tą dieną, kai jis vėl man paskambino, pasakiau, kad turiu draugą, galbūt dėl to jis buvo labai supykęs, o kadangi dar buvo neblaivus, todėl ir galėjo mane sužaloti iš pavydo.“

Anot jos, dėl to, kad sužalojo, Andrius K. jos atsiprašė dar tą patį vakarą, kai buvo išleistas iš policijos.

„Jis atsiprašė dar tą patį vakarą, parašė žinutę, kad to nenorėjo, prašė atleisti, – sakė ji. – Po to buvome susitikę, kai mane išleido iš ligoninės, tada irgi atsiprašė. Aš jam atleidau, tik dar laukiu, kol jis su alkoholiu truputį pasitvarkys.“

Sugyventiniui atleidusi moteris teisme turėjo ypatingą prašymą – žinojo, kad už sunkų sveikatos sutrikdymą baudžiamasis įstatymas numato tik realią laisvės atėmimo bausmę, ji teisėjų prašė vyro griežtai nebausti: „Nenoriu, kad Andriui K. būtų paskirta griežta bausmė, prašau bausti jį kiek galima švelniau, jis padeda ne tik man, bet ir vaikui.“

„Tai buvo pavojinga gyvybei žaizda, aukštai krūtinės ląstos nugarinėje pusėje, kur yra plaučiai, o plaučių perdūrimas yra pavojingas“, – vėliau sakė nukentėjusiajai pagalbą suteikęs Greitosios medicinos pagalbos skyriuje skubios pagalbos slaugos specialistas.

Jis pažymėjo, kad atvykęs į įvykio vietą matė ir vyrą, kuris sužalojo moteįr.

„Kai atvažiavome, policijos dar nebuvo, pamatėme prie pastato kampo tupintį žmogų – kai jo paklausėme, ar jam reikia pagalbos, jis kažką sumurmėjo ir numetė peilį ant žemės, o tada atbėgo moteris ir pasakė, kad ją perdūrė“, – medikas prisiminė, kad vyriškis buvo ramus, tik demonstratyviai numetė peilį.

Tuo metu netrukus pasirodžiusiems policijos pareigūnams prisipažino, kad tą naktį planavo įvykdyti baisų nusikaltimą.

„Jis pasakė: „Aš norėjau ją nužudyti ir nusižudyti pats“, – sakė vienas pareigūnų. – Jis minėjo, kad nukentėjusioji susirado kitą vyrą, todėl jis nužudymą suplanavo iš anksto ir tai nebuvo ekspromtu, paaiškino, jog išgėrė alkoholinių gėrimų, pasiėmė peilį ir dviračiu atvažiavo į jos namus.“

Pareigūno teigimu, vyras buvo neblaivus, bet „rišliai dėstė mintis, atrodė, kad jis puikiai suvokė, ką kalba“. Komisariate jam buvo nustatytas 1,51 promilės girtumas.

Policijos pareigūnai nustatė, kad po to, kai moteris iš namų išvarė Andrių K., šis mobiliojo ryšio telefonu bendravo ar bandė susisiekti net 338 kartus.

Bendrojo pagalbos centro numeris – 112.
Specializuotos pagalbos centrų sąrašas ir kontaktai pagal savivaldybes:
Emocinės paramos tarnyba Telefono numeris El. adresas Darbo laikas
„Pagalbos moterims linija“ 8 800 66366 pagalba@moteriai.lt kasdien visą parą
„Vilties linija“ 116 123 vilties.linija@gmail.com kasdien visą parą
„Linija Doverija“ (pagalba paaugliams ir jaunimui teikiama rusų kalba) 8 800 77277 II-VI 16:00-20:00
Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba 8 800 10 800 Pirmadieniais – ketvirtadieniais: 8.00-19.00 val.
Penktadieniais: 8.00-18.00 val.
SPC kontaktai:
Specializuotos pagalbos centrų, 2017 metais teikiančių specializuotą kompleksinę pagalbą smurtą artimoje aplinkoje patyrusiems asmenims, sąrašas pagal savivaldybes
Savivaldybė Organizacijos pavadinimas Tel. Nr. El. pašto adresas
Akmenės r. Moterų veiklos inovacijų centras 8 652 24232 mvic@splius.lt
Alytaus m. Alytaus miesto moterų krizių centras 8 645 45287 ammkc@aktv.lt
Alytaus r. Alytaus miesto moterų krizių centras 8 645 45287 ammkc@aktv.lt
Anykščių r. Anykščių moterų užimtumo ir informacijos centras 8 615 45464 anyksciumoterys@gmail.com
Birštono Moterų teisių asociacija (buv. Kauno moterų draugija 8 603 89833 mota.mums@gmail.com
Biržų r. Lietuvos agentūros „SOS vaikai“ Panevėžio skyrius 8 699 86866 paramosnamai@gmail.com
Druskininkų Alytaus miesto moterų krizių centras 8 645 45287 ammkc@aktv.lt
Elektrėnų Moterų informacijos centras 8 5 2629003 8 650 95216 spc@lygus.lt
Ignalinos r. Visagino šeimos krizių centras 8 699 20069 8 686 60657 viltisvskc@gmail.com
Jonavos r. Moters pagalba moteriai 8 618 40044 vinfo@moters-pagalba.lt
Joniškio r. Moterų veiklos inovacijų centras 8 652 24232 mvic@splius.lt
Jurbarko r. Tauragės moters užimtumo ir informacijos centras 8 446 61565 8 616 55877 taurage@moterscentras.w3.lt
Kaišiadorių r. Asociacija „Kauno moterų draugija“ 8 603 89833 kmd.asoc@gmail.com
Kalvarijos Marijampolės apskrities moters veikos centras 8 343 59525 8 633 55007 spc.mar@gmail.com
Kauno m. Kauno apskrities moterų krizių centras 8 679 31930 kaunoaspc@kamkc.lt
Kauno r. Asociacija „Kauno moterų draugija“ 8 603 89833 kmd.asoc@gmail.com
Kazlų Rūdos Marijampolės apskrities moters veiklos centras 8 343 59525 8 633 55007 spc.mar@gmail.com
Kelmės r. Tauragės moters užimtumo ir informacijos centras 8 446 61565 8 616 55877 taurage@moterscentras.w3.lt
Kėdainių r. Moters pagalba moteriai 8 618 40044 info@moters-pagalba.lt
Klaipėdos m. Klaipėdos socialinės ir psichologinės pagalbos centras 8 46 350099 8 650 60094 kmn@moteriai.lt
Klaipėdos r. Kretingos moterų informacijos ir mokymo centras 8 445 78024 8 605 82331 kretingosmoterys@gmail.com
Kretingos r. Kretingos moterų informacijos ir mokymo centras 8 445 78024 8 605 82331 kretingosmoterys@gmail.com
Kupiškio r. Lietuvos agentūros „SOS vaikai“ Panevėžio skyrius 8 699 86866 paramosnamai@gmail.com
Lazdijų r. Alytaus miesto moterų krizių centras 8 645 45287 ammkc@aktv.lt
Marijampolės Marijampolės apskrities moters veiklos centras 8 343 59525 8 633 55007 spc.mar@gmail.com
Mažeikių r. Telšių krizių centras 8 609 02636 8 682 29459 8 444 74282 kriziucentras@gmail.com
Molėtų r. Anykščių moterų užimtumo ir informacijos centras 8 615 45464 anyksciumoterys@gmail.com
Neringos m. Klaipėdos socialinės ir psichologinės pagalbos centras 8 46 350099 8 650 60094 kmn@moteriai.lt
Pagėgių Koordinacinis centras „Gilė“ 8 610 10715 koordinaciniscentras@gmail.com
Pakruojo r. Moterų veiklos inovacijų centras 8 652 24232 mvic@splius.lt
Palangos m. Klaipėdos socialinės ir psichologinės pagalbos centras 8 46 350099 8 650 60094 kmn@moteriai.lt
Panevėžio m. Lietuvos agentūros „SOS vaikai“ Panevėžio skyrius 8 699 86866 paramosnamai@gmail.com
Panevėžio r. Lietuvos agentūros „SOS vaikai“ Panevėžio skyrius 8 699 86866 paramosnamai@gmail.com
Pasvalio r. Lietuvos agentūros „SOS vaikai“ Panevėžio skyrius 8 699 86866 paramosnamai@gmail.com
Plungės r. Telšių krizių centras 8 609 02636 8 682 29459 8 444 74282 kriziucentras@gmail.com
Prienų r. Asociacija „Kauno moterų draugija“ 8 603 89833 kmd.asoc@gmail.com
Radviliškio r. Moterų veiklos inovacijų centras 8 652 24232 mvic@splius.lt
Raseinių r. Raseinių krizių centras 8 657 87475 info@kriziucentras.eu
Rietavo Telšių krizių centras 8 609 02636 8 682 29459 8 444 74282 kriziucentras@gmail.com
Rokiškio r. Lietuvos agentūros „SOS vaikai“ Panevėžio skyrius 8 699 86866 paramosnamai@gmail.com
Skuodo r. Kretingos moterų informacijos ir mokymo centras 8 445 78024 8 605 82331 kretingosmoterys@gmail.com
Šakių r. Marijampolės apskrities moters veiklos centras 8 343 59525 8 633 55007 spc.mar@gmail.com
Šalčininkų r. Moterų informacijos centras 8 650 95216 8 5 2629003 spc@lygus.lt
Šiaulių m. Moterų veiklos inovacijų centras 8 652 24232 mvic@splius.lt
Šiaulių r. Moterų veiklos inovacijų centras 8 652 24232 mvic@splius.lt
Šilalės r. Koordinacinis centras „Gilė“ 8 610 10715 koordinaciniscentras@gmail.com
Šilutės r. Kretingos moterų informacijos ir mokymo centras 8 445 78024 8 605 82331 kretingosmoterys@gmail.com
Širvintų r. Moterų informacijos centras 8 5 2629003 8 650 95216 spc@lygus.lt
Švenčionių r. Moterų informacijos centras 8 5 2629003 8 650 95216 spc@lygus.lt
Tauragės r. Tauragės moters užimtumo ir informacijos centras 8 446 61565 8 616 55877 taurage@moterscentras.w3.lt
Telšių r. Telšių krizių centras 8 609 02636 8 682 29459 8 444 74282 kriziucentras@gmail.com
Trakų r. Moterų informacijos centras 8 5 2629003 8 650 95216 spc@lygus.lt
Ukmergės r. Moters pagalba moteriai 8 618 40044 info@moters-pagalba.lt
Utenos r. Anykščių moterų užimtumo ir informacijos centras 8 615 45464 anyksciumoterys@gmail.com
Varėnos r. Alytaus miesto moterų krizių centras 8 645 45287 ammkc@aktv.lt
Vilkaviškio r. Marijampolės apskrities moters veiklos centras 8 343 59525 8 633 55007 spc.mar@gmail.com
Vilniaus m. (išskyrus Naujininkų, Grigiškių, Naujosios Vilnius seniūnijas) Vilniaus m. (Naujininkų, Grigiškių, Naujosios Vilnius seniūnijos) Vilniaus moterų namai Moterų informacijos centras 8 5 2616380 vmotnam@vmotnam.lt
Vilniaus r. Moterų informacijos centras 8 5 2629003 8 650 95216 spc@lygus.lt
Visagino r. Visagino šeimos krizių centras 8 699 20069 8 686 60657 viltisvskc@gmail.com
Zarasų r. Visagino šeimos krizių centras 8 699 20069 8 686 60657 viltisvskc@gmail.com
SVARBU. bukstipri.lt - Vidaus reikalų ministerijos administruojama internetinė svetainė, skirta žmonėms, susidūrusiems su smurtu artimoje aplinkoje.
Bendrojo pagalbos centro numeris – 112.
Pagalbą smurtą artimoje aplinkoje patyrusiems asmenims visoje Lietuvoje teikia Specializuotos pagalbos cendivai (SPC). Patyrėte fizinį, psichologinį, seksualinį, ekonominį smurtą? Nedvejodami kreipkitės nurodytais kontaktais pagal savo gyvenamąją vietą:
Regionas Specializuotos pagalbos centras Telefonai, el.paštas
Akmenės r., Joniškio r.,Pakruojo r., Radviliškio r., Šiaulių m., Šiaulių r. Moterų veiklos inovacijų centras 8 652 24232
mvic@splius.lt
Alytaus m., Alytaus r., Druskininkų sav., Lazdijų r., Varėnos r. Alytaus miesto moterų krizių centras 8 645 45287
info@ammkc.lt
Anykščių r., Molėtų r., Utenos r. Anykščių moterų užimtumo ir informacijos centras 8 615 45464
anyksciumoterys@gmail.com
Birštono sav., Kaišiadorių r., Kauno r., Prienų r. Moterų teisių asociacija 8 603 89833
mota.mums@gmail.com
Panevėžio m., Panevėžio r., Biržų r., Kupiškio r., Pasvalio r., Rokiškio r. Lietuvos agentūros "SOS vaikai" Panevėžio skyrius 8 699 86866
paramosnamai@gmail.com
Elektrėnų sav., Šalčininkų r., Širvintų r., Trakų r., Švenčionių r., Vilniaus m.(Naujininkų, N.Vilnios, Grigiškių seniūnijos), Vilniaus r. Moterų informacijos centras 8 650 95216
skpc@lygus.lt
Visagino m., Ignalinos r., Zarasų r. Visagino šeimos krizių centras 8 699 20069
viltisvskc@gmail.com
Jonavos r., Kėdainių r., Ukmergės r. Kauno moterų linija 8 618 40044
skpc@moterulinija.lt
Tauragės r., Kelmės r., Jurbarko r. Tauragės moters užimtumo ir informacijos centras 8 616 55877
taurage@moterscentras.w3.lt
Marijampolės sav., Kalvarijos sav., Kazlų Rūdos sav., Šakių r., Vilkaviškio r. Marijampolės apskrities moters veiklos centras 8 63355007
spc.mar@gmail.com
Kauno m. Kauno apskrities moterų krizių centras 8 679 31930
kaunoaspc@kamkc.lt
Klaipėdos m., Neringos m., Palangos m. Klaipėdos socialinės ir psichologinės pagalbos centras 8 650 60094
kmn@moteriai.lt
Kretingos r., Klaipėdos r., Skuodo r., Šilutės r. Kretingos moterų informacijos ir mokymo centras 8 605 82331
kretingosmoterys@gmail.com
Telšių r., Mažeikių r., Plungės r., Rietavo sav. Telšių krizių centras 8 671 16590
spc.telsiai@gmail.com
Šilalės r., Pagėgių sav. Koordinacinis centras "Gilė" 8 610 10715
koordinaciniscentras@gmail.com
Raseinių r. Raseinių krizių centras 8 428 52177
info@kriziucentras.eu
Vilniaus m.(išskyrus Naujininkų, N. Vilnios, Grigiškių seniūnijas) Lietuvos moterų teisių įtvirtinimo asociacija 8 664 31207
pagalba@skpcpagalba.lt
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)