Zlotas pabrango, kuras – neatpigo

Išvykstant iš Lietuvos Lazdijų-Aradnykų pasienio punktą teko rodyti lenkų pasieniečiams asmenų ir automobilio dokumentus, nors anksčiau patruliai stabdydavo tik transporto priemones rusiškais ir baltarusiškais numeriais. Iškart už sienos veikia pora keityklų, kuriuose europietiškus pinigus galima išsikeisti į lenkiškus po 4,60 zloto už eurą. Kur kas palankesnis kursas taikomas Seinų „Biedronkos" prekybos centro kasose, atsiskaitant grynaisiais eurais – 4,69. O kur teko mokėti lietuviška banko kortele, pirkinių kaina į eurus perskaičiuoti dar nenaudingiau – po 4,57 zloto. Nors prieš mėnesį Lenkijoje euro kursas buvo pakilęs net iki 4,80 zlotų ir atrodė, kad tuoj pasieks 5.

Ne ką daugiau džiaugsmo iš keityklos atvažiavus į degalinę. Seinų „Orlen" benziną E-95 pardavinėjo po 6,69 zloto (1,45 euro) už litrą. Tiek pat benzinas kainavo ir mūsų sienos pusėje, „EMSI" degalinėje prie Lazdijų turizmo informacijos centro. Dyzelinas Seinuose dar brangesnis – po 7,84 zloto (1,70 euro) už litrą.

Eilės nutįso per pusę parduotuvės

Seinų „Biedronka" ruošiasi atremti prieššventinį pirkėjų iš Lietuvos antplūdį – paklausiausių prekių dėžės ir padėklai sustatyti praėjimo tarpuose tarp lentynų, kad greičiau spėtų papildyti, kai šios ištuštėja. Šventinių akcijų daug, bet daugiausiai laimi tie, kas įsidiegę prekybos centro aplikaciją telefone ir supranta lenkiškas etiketes, kur nuolaida taikoma tik perkant ne vieną produkto pakuotę. Pirkėjų eilės prie kasų net dar dienos rytą nutįso per pusę parduotuvės. Skamba tik lietuvių kalba, tai nesunku atspėti, kad dauguma prisikrovusiųjų pilnus vežimėlius atvyko iš mūsų šalies.

Beveik visi lietuvių pirkėjai krovėsi į vežimėlius atvėsintus ančiukus po 11.99 zloto (2,56 euro) už kilogramą. O kiaulienos kumpis po 16,99 zloto (3,62 euro) tiek dėmesio nesulaukė – Lietuvos parduotuvėse per akcijas galima rasti ir pigiau.

Kūčių vakarienei reikia silkutės – radau „Biedronkoje" po 8,49 zloto (1,81 euro) už nemažą kibirėlį. O Kalėdų rytas privalo kvepėti mandarinais – jų kilogramas kainavo 3,49 zloto (0,74 euro), bet tik su parduotuvės nuolaidų kortele arba programėle. Bulvės ­– 1,49 zloto (0,32 euro) už kg.

Pieno produktų skyriuje sparčiai tuštėja sviesto šaldytuvas. Išsirinkau didesnę už įprastą 180–200 g. pakuotę – 10,99 zloto ( už 300 g. 2,34 euro). Litrinis butelis 2 proc. riebumo pasterizuoto pieno kainavo 3,49 zloto (0,74 euro), įvairių skonių lenkiški jogurtai „Fruvita" – po 2,69 zloto (0,57 euro) už 400 g. indelį.

Pirkėjų nuomonės išsiskyrė

10 L dydžio lenkiškų kiaušinių Seinų „Biedronkoje" kainuoja 7,99 zloto (1,70 euro), kilogramas cukraus – 5,99 zloto (1,28 euro), litras pigiausio rapsų aliejaus – 9,99 zloto (2,13 euro).

Lenkijos pakraščio prekybos centras – ne ta vieta, kur tikėjausi išvysti originalių šventinių dovanų ar namų puošmenų. Vis dėlto „Biedronkoje" po 29,99 zloto (6,39 euro) parduodamos kalėdinės eglišakių puokštės atrodė visai skoningai, gal tik dirbtinio sniego užpurkšta kiek nesaikingai. O pamatęs medinį traukinuką už 129 zlotus (27,50 eurų) net pasigailėjau, kad dar nesulaukiau anūkų.

Nepaisant prekybininkų pastangų užpildyti lentynas, lietuviai iki pietų jau buvo bebaigią išpirkti tualetinį popierių „Queen" po 6,99 zloto (1,49 euro) už 8 rulonų pakuotę.

Parduotuvės aikštelėje kalbintų pirkėjų, krovusių pirkinius į automobilius su lietuviškais numeriais, nuomonės išsiskyrė.

„Daugiau nevažiuosim – neapsimoka. Beveik viską labai panašiomis kainomis ar net pigiau galima nusipirkti Lietuvoje. Mėsa gerokai pabrango, karpio jau nelikę. Jeigu kas ir pigu, tai pačios prasčiausios rūšies produktai", – skundėsi druskininkietė Jūratė.

Su ja nesutiko Artūras, atvykęs į Seinus iš Alytaus rajono.

„Žiūrėk, čia 4 dėžės lenkiško alaus po 2,49 zloto už butelį. Tai bus po pusę euro. O degtinės daug neėmiau – vieną dėžę, nes nežinau, ar kas per Kūčias jos norės, tai liks Naujiesiems. Dešras, sūrius, mėsą pirkau neskaičiuodamas, net nežinau, kiek jie pas mus kainuoja. Bet kai jau atvažiavau, tai vis tiek apsimoka – dėl gėrimų kainos skirtumo susitaupo", – aiškino vyras.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)