Tai numatančias įstatymo pataisas antradienį ketina pateikti parlamentui Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas.

„Vadovybės apsaugos įstatymo pakeitimai įtrauktų į rengimą ginkluotam pasipriešinimui buvusius tarnybos pareigūnus, turėjusius specialias žinias ir įgūdžius, sudarytų jiems galimybes susipažinti su bendrais ginkluotosios gynybos principais, galimomis jų užduotimis su Lietuvos Kariuomene, karo padėties metu sklandžiai integruotis į ginkluotąsias pajėgas, taip pat stiprintų tarnybos ir įstaigų, Karo padėties įstatyme nustatyta tvarka priskirtų ginkluotosioms pajėgoms, sąveiką.

(...) Atsižvelgiant į sudėtingą geopolitinę situaciją ir išorės grėsmes tikslinga sudaryti sąlygas tarnybai palaikyti tęstinius santykius su buvusiais pareigūnais, kurie priklausomai nuo situacijos, galėtų būti panaudoti tarnybos funkcijoms vykdyti“,- sako Seimo NSGK pirmininkas L. Kasčiūnas.

Suformavus rezervą, tęstinio kvalifikacijos palaikymo dėka, tarnyba, anot jo, turėtų paruoštą rezervą, kurį būtų galima panaudoti tarnybos funkcijoms vykdyti. Anot L. Kasčiūno, taip pat tai galėtų sudaryti paskatą buvusiems pareigūnams, palaikantiems ryšį su tarnyba bei išsaugojusiems savo kvalifikaciją, priimti sprendimą atkurti pareigūno statusą (grįžti į tarnybą į pareigūno pareigas).

Jo teigimu, tai prisidėtų prie tarnybos etatų užpildymo, kas itin aktualu atsižvelgiant į tai, kad tarnybai trūksta pareigūnų.

Pagal projektą, „Vadovybės apsaugos tarnybos rezervas – buvę Vadovybės apsaugos tarnybos pareigūnai, savanoriškais pagrindais šio įstatymo nustatyta tvarka įtraukti į sudaromą šios tarnybos rezervą.“ Vadovybės apsaugos tarnybos rezervas būtų formuojamas ir rezervo nariai atrenkami Vadovybės apsaugos tarnybos direktoriaus nustatyta tvarka.

Jeigu Seimas pritartų, Vadovybės apsaugos tarnybos rezervo nariu galėtų tapti buvę Vadovybės apsaugos tarnybos pareigūnai, atitinkantys šio įstatymo nustatytus reikalavimus, ne vyresni nei 65 metų amžiaus, savanoriškais pagrindais Vadovybės apsaugos tarnybos direktoriaus nustatyta tvarka įtraukti į Vadovybės apsaugos tarnybos rezervą.

Vadovybės apsaugos tarnybos rezervo nariai Vadovybės apsaugos tarnybos direktoriaus nustatyta tvarka dalyvautų kvalifikacijos palaikymo ir tobulinimo pratybose ir mokymuose. Vadovybės tarnybos rezervo narių pratybos ir mokymai būtų finansuojami iš tam tikslui Vadovybės apsaugos tarnybai patvirtintų valstybės biudžeto asignavimų.

Kaip numato projektas, Vadovybės apsaugos tarnybos rezervo nariai Vadovybės apsaugos tarnybos direktoriaus nustatyta tvarka galėtų būti pasitelkiami Vadovybės apsaugos tarnybos funkcijų vykdymui, atsižvelgiant į jų turimą kvalifikaciją.Vadovybės apsaugos tarnybos rezervo nariai negalėtų būti pasitelkiami Vadovybės apsaugos tarnybos pareigūnų funkcijų vykdymui.

Įstatyme siūloma numatyti, kad su Vadovybės apsaugos tarnybos rezervo nariais, pasitelkiant juos funkcijų vykdymui, Vadovybės apsaugos tarnybos direktoriaus nustatyta tvarka gali būti sudaromos terminuotos darbo sutartys.

Dokumento aiškinamajame rašte nurodoma, kad įstatymo projektui įgyvendinti 2023 m. reikės 140 tūkstančių eurų. Siūloma, kad įstatymo pataisos įsigaliotų 2023 m. sausio 1 d.

Šiuo metu Vadovybės apsaugos įstatymas nenumato tarnybos rezervo formavimo, jo narių gebėjimų palaikymo galimybių.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją