Kad M. Lingė vadovautų komitetui, pirmadienį komiteto nariai pritarė bendru sutarimu.

Dėl jo paskyrimo BFK pirmininku šią savaitę dar balsuos Seimas.

Pirmininko postą jis perims iš Mykolo Majausko, atsistatydinusio iš pareigų po pašalinimo iš Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų.

Prieš balsavimą komitete M. Lingė pabrėžė, kad stengsis klausimų svarstymą organizuoti taip, kad nebūtų „kamščių“.

„Esu linkęs perimti tai, kas jums priimtina ir pasiteisino (dėl klausimų temų ir jų svarstymo formų – BNS)“, – teigė M. Lingė.

Jis pabrėžė, kad vienas iš jo tikslų bus kelti klausimus dėl finansinio raštingumo problemos, kurią, pasak naujojo komiteto pirmininko, jis atsineša iš socialinių reikalų sferos.

Lietuvos gyventojai turi vis dėlto didelius pradelstus įsiskolinimus. Tokių žmonių vasaros pradžioje buvo 150 tūkst., jų skolos sudarė daugiau negu 400 mln. eurų, o tai kuria papildomas problemas, užprogramuoja papildomas socialines problemas: žmonės vengia oficialios darbo rinkos, vengia apskritai dalyvauti ir būti atsakingi už savo likimus ir ateitį, tada tampa priklausomi nuo įvairių socialinių išmokų, šešėlis ne paskutinėje vietoje vaidina svarbų vaidmenį“, – komitete kalbėjo M. Lingė.

Jis taip pat pabrėžė, kad šią problemą reikia spręsti įvairiais pjūviais: nuo mokyklinių programų iki pasirūpinimo žmonėmis, jau realybėje susidūrusiais su finansų valdymo sunkumais.

M. Lingė pabrėžė, kad ateityje komiteto darbams toną užduos Vyriausybė: „Ji pagrindinė darbdavė“.

Balsavimo išvakarėse M. Lingė BNS teigė, kad pokyčiams komiteto vadovybėje dabar yra geras laikas, nes viena Seimo sesija baigiasi, kita prasidės po poros mėnesių, o per tą laiką bus galima „susidėlioti darbus“.

„Alternatyvios Vyriausybės nekursime komitete. Tai yra svarbūs sisteminiai klausimai, jie turi būti pasverti ir pamatuoti tų, kurie mato visumą, ir tada, kai jau yra apsisprendimas, yra koalicijos įvertinimas, tada tik jie turėtų ateiti (į komitetą)“, – BNS pridūrė M. Lingė.

Pasak jo, svarbu, kad nekilnojamojo turto mokestį numatančios pataisos „bent jau atkeliautų iki Seimo“: „Ir tada ieškotume tinkamiausio modelio“.

Nuo 2020 metų lapkričio, kada buvo išrinktas į Seimą, M. Lingė vadovavo Socialinių reikalų ir darbo komitetui.

Jis yra buvęs prezidentų Valdo Adamkaus ir Dalios Grybauskaitės patarėjas, padėjo konservatoriams rengtis 2020 metų parlamento rinkimams, į Seimą išrinktas Šeškinės-Šnipiškių apygardoje Vilniuje.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją