JAV CŽA vadovas W. J. Burnsas pareiškė, kad agresorius nėra rimtai nusiteikęs deryboms su Ukraina dėl karo užbaigimo, rašo karo ekspertai praėjusios savaitės apžvalgoje.

„Svarbu pažymėti, toks pareiškimas ne tiek reikšmingas pačio fakto prasme, kiek žinučių tarp eilučių prasme. Tai, kad agresorius tik suka uodegą kalbomis apie derybas, supranta daugelis sveiko proto žmonių“, – rašo ekspertai.

Jų įsitikinimu, šis JAV žvalgybos vadovo pareiškimas siunčia dar vieną signalą agresoriui, kad derybų, ar tuo labiau susitarimo jo sąlygomis, nebus. Taip pat nedviprasmiškai parodo sąjungininkams Europoje, kad patys neturėtų keistų iliuzijų išspręsti viską „neskausmingai“ ir kartais savo neatsakingais diplomatiniais žingsniais nekurtų fantazijų agresoriaus galvoje ir dar kartą paremia Ukrainą jos požiūryje į derybas su agresoriumi, taip sustiprinant jos valią priešintis.

Valstybės agresorės vadovas V. Putinas po labai ilgo laiko apsilankė Jungtiniame operacijų centre ir išklausė įvairių pranešimų apie karo eigą.

Rusai rengia kontrpuolimą

Toks priminimas apie save gali būti dar vienu signalu, kad Ukrainos teiginiai apie netrukus (per 1–2 mėn.) galintį prasidėti Rusijos kontrpuolimą yra teisingi.

„Suprask – šalies vadovas domisi būsimomis pergalėmis. Kitas faktas, kad šiame susitikime dalyvavo kritikuojami gynybos ministras S. Šoigu, generalinio štabo viršininkas armijos generolas V. Gerasimovas ir karo prieš Ukrainą vadas armijos generolas S. Surovikinas, visuomenei turėtų pademonstruoti politinės ir karinės vadovybės vienybę. Kas iš viso to gausis ir ar tikrai ta vienybė yra, matysime ateityje“, – teigia jie.

Ukraina pasakė, ko trūksta

Šią savaitę Ukrainos kariuomenės vadas generolas V. Zalužnas įvardijo, ko jam, kaip kariškiui, reikėtų pasiekti pergalę kare.

Kariuomenės vadas aiškiai iškomunikavo, kad žmonių jie turi, reikia ginklų, o konkrečiau – 300 tankų, 600–700 pėstininkų kovos mašinų, 500 artilerijos sistemų, taip pat naikintuvų ir oro gynybos priemonių.

„Atkreipkime dėmesį į sausumos vienetams prašomas priemones, tai būtų pilnavertės 7–8 mechanizuotos brigados. Tikėtina, kad tai nebūtų brigados, kurios visos būtų formuojamos nuo nulio. Greičiausiai, didžioji dalis kovos technikos papildytų jau esamus lengvųjų pėstininkų vienetus ir jie taptu sunkesniais, mechanizuotais“, – rašo ekspertai.

NATO kariuomenėse tai dar vadinama mechanizacijos procesu, kai didėja 3 pagrindiniai elementai tiek naudojamos technikos, tiek pačio vieneto: mobilumas, ugnies galia ir apsaugos lygis. Taikos metu tai užtrunka, bet karo metu, labai tikėtina, kad be ilgos biurokratijos, mokymų ir pan., visa reikalinga ginkluotė bei technika pačiu artimiausiu metu būtų panaudota pagal paskirtį fronte.

Akivaizdu, kad čia ir dabar Vakarai nepajėgūs išpildyti šio prašymo 100 proc., tačiau duodant bent brigados dydžio ginkluotės, technikos, įrangos komplektais, efektą mūšio lauke pamatytume labai greitai.

Situacija fronte

Luhansko kryptis. Svatovėje mūšiai įgavo pozicinį pobūdį. Tikėtina, kad ukrainiečių pajėgos vykdo rotaciją ir/arba pasirengimą galimam didesnio masto puolimui Svatovės šiaurės rytuose, todėl jų aktyvumas kontaktinėje linijoje sumenkęs.

Tuo naudojosi agresorius ir vykdė lokalias kontratakas. Jos nebuvo sėkmingos, tačiau rusai buvo aktyvesni, ukrainiečiai buvo priversti labiau reaguoti.

Vertinimas: lygiosios po aktyvių veiksmų.

Kreminoje agresoriaus intensyvios kontratakos dužo į ukrainiečių gynybą.

Susidaro įspūdis, kad rusų pajėgos išseko. Tuo pasinaudodami ukrainiečiai pasigerino savo taktinę situaciją Ploščankos–Červonopopivkos–Žitlivkos ruože, ėmė aktyviau spausti Kreminą vakaruose ir pietvakariuose, tačiau tai ir toliau išliko taktinio pobūdžio veiksmais.

Vertinimas: iniciatyvą turi ukrainiečiai.

Lisičianske rusai perkėlė pagrindines puolimo pastangas į Spirnę. Tikėtina, kad jų tikslas čia pralaužti ukrainiečių gynybą ir judėti link Siversko. Taip atkertant ukrainiečių grupuotę Bilohorivka ir iš pietų dalinai blokuojant kai kuriuos ukrainiečių vienetus Kreminos sektoriuje. Kol kas ukrainiečiai sugebėjo apsiginti.

Vertinimas: iniciatyvą turi agresorius.

Donecko kryptis

Bachmutas. Rusams užėmus Jakovlivką situacija prie Soledaro tapo komplikuota. Agresorius pradeda šios gyvenvietės šturmą. Tikėtina, tokiais veiksmais rusai siekia nuo Soledaro išplėsti savo artilerijos galimybes atakuoti kelią Salvianskas — Bachmutas ir taip apsunkinti gynėjų logistiką, sudaryti sąlygas pajėgomis perkirsti šį kelią ir blokuoti Bachmuto miestą iš šiaurės, kirtus Bachmutkos upę eliminuoti šią natūralią kliūtį iš ukrainiečių gynybos sistemos ir atakuoti miestą iš šiaurės.

„Iki to dar labai toli, tačiau siekiai, mūsų galva, yra tokie“, – teigia jie.

Bachmuto rytiniame pakraštyje savaitės pradžioje grėsė pasikartoti Sjeverodonecko scenarijus (užsikabinus už kelių kvartalų vystyti puolimą mieste). Tačiau antroje savaitės pusėje ukrainiečiams pavyko stabilizuoti situaciją.

Nepaisant nežymių taktinių pasistumdymų kelyje Horlivka–Bachmutas agresoriaus puolimas įstrigo, ukrainiečiai kontratakuoja.

Vertinimas: taktinių laimėjimų visuma artina agresorių prie operacinio tikslo pasiekimo (sąlygų Bachmuto šturmui iš šiaurės rytų, rytų, pietryčių ir pietų sudarymas).

Karas Ukrainoje

Ukrainiečiai gynyba ir kontratakomis laiko užrakinę agresorių Nevelskės–Pervomaiskės–Opytnės–Avdijivkos linijoje.

Čia vyksta sunkios kautynės, pozicijos eina iš rankų į rankas.

Atsinaujinusios kautynės Marijinkoje agresoriui operacine prasme taip pat nėra sėkmingos. Rusai daužo galva į ukrainiečių gynybą miesto centre. Tiesa, savaitės pabaigoje Rusijos pajėgoms pavyko pasistūmėti pietinėje gyvenvietės dalyje.

Kokią įtaką tai turės visai operacijai dar sunku spręsti, kadangi ukrainiečiai kontratakuoja.

Vertinimas: lygiosios po aktyvių veiksmų.

Vuhledaras. Tikėtina, kad siekdamas paremti savo veiksmus Marijinkoje, agresorius intensyvino atakas Novomychailivkoje, tačiau sėkmės jam tai neatnešė. Savo ruožtu ukrainiečiai kontratakavo Pavlivkos vakaruose. Pasigerinę savo taktinę padėtį dabar jie gali atakuoti agresoriaus grupuotės Pavlivkoje užnugarį.

Vertinimas: nežymią iniciatyvą turi ukrainiečiai.

Zaporižios kryptis.

Ukrainiečiai sėkmingai artilerija ir raketomis daužė agresoriaus komunikacinius mazgus ir logistiką.

Agresorius be artilerijos smūgių suaktyvino savo manevrinius vienetus Didžiosios Novosilkos ruože. Čia atakos tai įsiplieskia, tai kelioms dienoms nurimsta. Neatmestina, kad agresorius testuoja ukrainiečių gynybos liniją, ruošdamasis puolimui link Kostiantynopilio siekiant atkirsti ukrainiečių grupuotes esančias Marijinkoje ir Vuhledare.

Vertinimas: lygiosios po aktyvių veiksmų.

Pietų kryptis

Tęsiasi abipusis apsikeitimas artilerijos smūgiais. Ukrainiečiai atakuoja rusų karinę infrastruktūrą, agresorius savo smūgius sutelkė į Chersono civilinę infrastruktūrą.

Vertinimas: lygiosios po aktyvių veiksmų.

Mūšių dinamika

Agresorius surengė smūgius raketomis ir dronais. Tačiau įdomu, kad šį kartą pirma jis smogė dronais, o tik po poros dienų raketomis. Anksčiau pirma smūgiuojama būdavo raketomis. Neatmestina, kad tai buvo bandymas pakeisti taktiką ir užklupti ukrainiečius nepasiruošusius.

Vertinant skaičius šis planas iš esmės neišdegė. Numušta didžioji dalis raketų ir dronų. Lyginant su užpraeita savaite agresoriaus raketų nuostoliai išliko tokie pat (61 raketos), tačiau nežymiai sumenko dronų savižudžių nuostoliai (40 ir 36).

Nepaisant to, atakuojant bangomis tos prasmunkančios raketos ir dronai-savižudžiai duoda efektą – Ukrainos energetikos sistema jau pažeista 50 proc.

Karas Ukrainoje

Kontaktinėje linijoje agresoriaus nuostolius ekspertai išskiria į du pagrindinius blokus:

Artilerijos nuostoliai. Praėjusią savaitę agresoriaus artilerijos nuostoliai ir toliau augo (22 ir 33). Tikėtina, tai susiję su paramos ugnimi priemonių padidinimu Bachmuto sektoriuje. Kalba eina ne tik apie haubicų darbą, bet ir apie toliašaudę artileriją, kadangi šią savaitę Bachmuto sektoriuje bent du kartus agresoriaus gynybos gilumoje į orą kilo šaudmenų sandėliai.

Ypač džiugu, kad daugiau nei 6 kartus išaugo agresoriaus MLRS nuostoliai (2 ir 13).

Tai rodo, jog ukrainiečiai suintensyvino artilerijos dvikovas, kas ir būtų raktas į sėkmę Bachmuto sektoriuje.

Manevrinių vienetų nuostoliai. Smarkiai išaugo agresoriaus gyvosios jėgos (2990 ir 4140) ir šarvuotos technikos (48 ir 88) nuostoliai.

Šį faktą ekspertai sieja su prieš tai minėtu intensyvesniu ir efektyvesniu Ukrainos ginkluotųjų pajėgų artilerijos ir MRLS vienetų darbu.

Panašu, kad paramos ugnimi priemonių karščiausiame Bachmuto sektoriuje yra užtektinai tiek kokybės, tiek ir kiekybės prasme.

Netiesioginės ugnies vienetai spėja ne tik daužyti agresoriaus gynybos gilumą, kautis artilerijos dvikovose, bet taip pat poliruoti kontaktinę liniją.

Tai nuteikia optimistiškai. Tačiau džiaugdamiesi artilerijos darbu ekspertai rašo negalintys neapdainuoti ir Ukrainos pėstininkų.

Be jų indėlio sunku būtų tikėtis tokio ženklaus agresoriaus gyvosios jėgos nuostolių išaugimo. Tuo pačiu ir šarvuotos technikos nuostoliai yra bendras darbas.

Jei tankų nuostolių išaugimas didžiąja dalimi nulemtas gero didelių vamzdžių pataikymo į agresoriaus susitelkimo rajoną (gruodžio 11 d. sunaikinti net 24 agresoriaus tankai), tai kitomis dienomis tankų ir PKM medžioklė sėkminga buvo dėl ukrainiečių pėstininkų veiklos naudojant prieštankines priemones.

Prognozės

Neatmestina, kad Svatovės sektoriuje Ukrainos pajėgos pradės didesnio masto puolimo veiksmus siekiant prasiveržti link kelio Troickė–Svatovė, kad blokuotų Svatovę iš šiaurės vakarų ir šiaurės.

Tikėtina, kad Kreminos sektoriuje ukrainiečiai rengs didesnio masto puolimą siekiant kirsti kelią Svatovė–Kremina.

Gali būti, kad pagrindinės pastangos bus nukreiptos pralaužti agresoriaus gynybą Žitlivkoje taip įgaunant galimybes atakuoti Krasnoričenske iš flango bei užnugario ir/arba apeinant Kreminą ir dalinai blokuojant Rubižnę.

Tikėtina, agresorius sieks visomis pastangomis užimti Soledarą ir sudaryti sąlygas perkirsti kelią Slovjanskas–Bachmutas. Tuo pačiu tikėtinas suintensyvėjimas kelyje Horlivka–Bachmutas siekiant sudaryti grėsmę ukrainiečių aprūpinimo keliui Kostiantynivka–Časiv Jaras–Bachmutas.

Be šių užduočių įvykdymo ir sąlygų sukūrimo miesto šturmas iš rytų vargu ar būtų sėkmingas.

Ukrainiečių artilerijos ženklus suaktyvėjimas ir kontratakos leidžia tikėtis, kad agresoriaus puolimo potencialas bus numuštas ir gynėjai bent atskiruose ruožuose ims periminėti iniciatyvą.

Neatmestina, kad kontaktinėje linijoje prasidės suaktyvėjimas Zaporižios sektoriuje (pvz., Polohuose), ukrainiečiams siekiant įgalinti savo toliašaudę artileriją ir raketas atakuoti agresoriaus komunikacinius mazgus visame Zaporižios sektoriaus gylyje.

Taip pat neatmestinas ir agresoriaus bandymas surengti puolimą Didžiosios Novosilkos ruože norint pasiekti Kostiantynopilį ir taip atkirsti ukrainiečių grupuotes Marijinkoje ir Vuhledare.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)