VRK taip įvertino beveik 44,9 tūkst. eurų, kuriuos partijos kandidatas rinkimuose Jonas Viesulas partijos vadovų prašymu pervedė kolegoms.

Krikščionių sąjunga pripažinta šiurkščiai pažeidusi Politinių partijų įstatymą.

Šis sprendimas dar gali būti skundžiamas teismui.

J. Viesulas birželį kreipėsi į VRK ir teigė, jog su Krikščionių sąjunga dalyvavo 2020 metų Seimo rinkimuose, o šios partijos pirmininkas Rimantas Jonas Dagys, pasak verslininko, prašė jo paskolinti pinigų partijos kandidatams.

Iš 33 žmonių, kuriems jis pervedė pinigus, po rinkimų lėšas grąžino tik keturi, o dar 13 kategoriškai atsisakė tai daryti. J. Viesulas dėl to kreipėsi į teismą, tačiau tiek pirmosios, tiek apeliacinės instancijos jo ieškinį atmetė.

Tuomet jis kreipėsi į VRK, prašydamas „paaiškinti ir atsakyti, ar mano paskolinti ir pervesti pinigai įvardintiems aukščiau asmenims buvo deklaruoti ir apskaityti Krikščionių sąjungos rinkimų kampanijos finansiniuose dokumentuose“. Posėdyje jis sakė bylas pralaimėjęs, nes lėšas gavę Krikščionių sąjungos nariai jas laikė partijos parama.

Šį klausimą VRK jau nagrinėjo prieš savaitę, bet tuomet Krikščionių sąjungos atstovai paprašė pertraukos.

Ketvirtadienį partijos pirmininkas R. J. Dagys kartojo, jog VRK remiasi fragmentiškais civilinės bylos duomenimis, todėl visi minimi faktai turėtų būti įrodinėjami teisminio ginčo tvarka.

„Čia yra liudijimas prieš liudijimą ir tai turi būti pagrįsta iš abiejų pusių įrodymais, o ne pasiremti vienos pusės pasakymais“, – posėdyje tvirtino partijos vadovas.

Jis kartojo, jog partija buvo nusprendusi, kad užstatus nariai mokės patys, o visa kita yra jų tarpusavio reikalas ir asmeniniai susitarimai, į kuriuos partija nesikišo.

J. Viesulas į tai atkirto minimų žmonių nepažinojęs.

„Kaip aš galėjau juos agituoti ir kaip aš jiems galėjau siūlyti?“ – klausė jis.

R. J. Dagys tvirtino, kad šis VRK sprendimas reikš, jog nuo šiol visos partijos turės tikrinti, kokiu būdu kandidatai gauna lėšas užstatams.

Krikščionių sąjunga 2020 metų Seimo rinkimuose surinko 0,75 proc. rinkėjų balsų, vienmandatėse apygardose į parlamentą taip pat nebuvo išrinktas nė vienas jų narys.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)