Seimas šią savaitę priėmė tai numatančias įstatymo pataisas, už jas balsavo 111 parlamentarų, du susilaikė.

Pagal jas, prokurorui už viršvalandinį darbą bus mokamas pusantro jo darbo užmokesčio dydžio atlygis, už darbą poilsio dienomis ar naktį – dvigubas, o už darbą švenčių dienomis – dviejų su puse prokuroro darbo užmokesčio dydžio atlygis.

Iki šiol galiojančiame Prokuratūros įstatyme viršvalandinį darbą, poilsio ir švenčių dienomis dirbantiems prokurorams kompensuojama tik iki dešimties papildomų atostogų dienų.

Ši galimybė, kaip alternatyva piniginei kompensacijai, palikta ir naujajame įstatymo pakeitime.

Pataisas pateikęs Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Stasys Šedbaras teigė, kad neseniai sugriežtinus įtariamųjų sulaikymo tvarką, prokurorai ir teisėjai bus priversti dažniau dirbti savaitgaliais, po darbo valandų, švenčių dienomis.

„To­dėl rei­ka­lin­ga, kad bū­tų ap­mo­kė­ji­mas ir pro­ku­ro­rams už dar­bą šeš­ta­die­niais, kad bū­tų tei­si­nis pa­grin­das“, – sakė S. Šedbaras.

Seimo narys Remigijus Žemaitaitis kėlė klausimą, ar prokuratūra turės lėšų kitąmet savo darbuotojams mokėti už viršvalandinį darbą.

„Ver­ti­nant, ką ge­ne­ra­li­nė pro­ku­ro­rė kal­bė­jo ple­na­ri­nių po­sė­džių sa­lė­je, dės­tė, kiek rei­kia pi­ni­gų ir pagal tai, kokį pro­ku­ra­tū­rai mes ski­ria­me pa­pil­do­mą fi­nan­sa­vi­mą, jo re­a­liai ne­už­teks, ver­ti­nant 2020 ir 2021 me­tų pa­na­šų pro­ku­ro­rų dar­bo lai­ką iš­ei­gi­nių ir šven­čių die­no­mis. (...) Ti­kiuo­si, kai bus pla­nuo­ja­mas jau 2024 me­tų biu­dže­tas, pro­ku­ra­tū­ra kaip ins­ti­tu­ci­ja gaus pa­kan­ka­mą fi­nan­sa­vi­mą, to­kį, koks iš tik­rų­jų yra rei­ka­lin­gas“, – sakė jis.

Anksčiau generalinė prokurorė Nida Grunskienė yra sakiusi, kad sistemos finansavimas yra nepakankamas, dėl to prokurorai priversti dirbti apleistose patalpose, negali kelti kvalifikacijos, nepavyksta pritraukti jaunų specialistų.

Priimtomis pataisomis taip pat įtvirtinta galimybė prokurorams, tarnybos atlikimo vietoje neturintiems būsto, generalinio prokuroro nustatyta tvarka kompensuoti gyvenamosios patalpos nuomos tarnybos vietoje išlaidas arba jų dalį.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją