Penktadienio dokumentų rinkinys papildo visišką ES draudimą importuoti jūromis vežamą Rusijos žalią naftą ir pasaulinę viršutinę naftos kainos ribą, dėl kurios susitarta su G7 partnerėmis. Abi šios priemonės taikomos nuo gruodžio 5 d., pažymima pranešime žiniasklaidai.

Sankcionuojamų subjektų sąrašo papildymas

Į asmenų, kurių turtas įšaldomas, sąrašą ES įtraukė beveik 200 papildomų asmenų ir subjektų. Šis skaičius apima Rusijos ginkluotąsias pajėgas, taip pat pavienius pareigūnus ir gynybos pramonės įmones, Valstybės Dūmos ir Federacijos tarybos narius, ministrus, neteisėtas Rusijos įgaliotąsias institucijas okupuotose Ukrainos teritorijose ir politines partijas.

Į šį sąrašą įtraukti pagrindiniai asmenys, dalyvavę Rusijos žiauriose ir tyčinėse raketų atakose prieš civilius gyventojus, grobiant Ukrainos vaikus ir juos išvežant į Rusiją ir vagiant Ukrainos žemės ūkio produktus.

Papildomi ES eksporto draudimai

Nustatyti nauji eksporto apribojimai jautrioms dvejopo naudojimo ir pažangioms technologijoms, kurios gali padėti didinti Rusijos karinius pajėgumus ir technologinę plėtrą. Apribojimai apima bepiločių orlaivių variklius, kamufliažinę įrangą, papildomą cheminę ir (arba) biologinę įrangą, riaušių malšinimo medžiagas ir papildomus elektroninius komponentus, naudojamus Rusijos karinėse sistemose mūšio lauke, rašoma pranešime.

Griežčiausi eksporto apribojimai taikomi dar 168 Rusijos subjektams, glaudžiai susijusiems su Rusijos kariniu pramoniniu kompleksu, siekiant apriboti jų prieigą prie jautrių dvejopo naudojimo prekių ir pažangiųjų technologijų. Iš viso sankcijos taikomos 410 subjektų.

Nauji eksporto draudimai bus taikomi ir kitoms pramoninėms prekėms ir technologijoms, pavyzdžiui, žaisliniams ir (arba) pramoginiams bepiločiams orlaiviams, kompleksiniams generatoriams, nešiojamiesiems kompiuteriams ir skaičiavimo komponentams, spausdintinėms plokštėms, radionavigacinėms sistemoms, nuotolinio valdymo radijo ryšiu aparatams, orlaivių varikliams ir variklių dalims, kameroms ir lęšiams.

Rusijai nebegalima teikti dar daugiau verslo paslaugų – draudžiama teikti rinkos tyrimų ir viešosios nuomonės apklausos, techninių bandymų ir analizės bei reklamos paslaugas, teigiama pranešime.

Papildomi draudimai bankams ir žiniasklaidai

Dar trims Rusijos bankams nustatytos sankcijos, įskaitant visišką Rusijos regioninės plėtros banko sandorių draudimą, siekiant toliau paralyžiuoti finansinį V. Putino aparatą.

Sankcijos pritaikytos dar keturiems Rusijos kanalams.

Rusijos galimybių naudotis bepiločiais orlaiviais mažinimas

Dabar ribojamas tiesioginis bepiločių orlaivių variklių eksportas į Rusiją ir į bet kurias trečiąsias šalis, pavyzdžiui, Iraną, jei kyla įtarimų, kad jie bus panaudoti Rusijoje, rašoma pranešime.

Papildomos ekonominės priemonės prieš Rusijos energetikos ir kasybos sektorius

Be jau galiojančio draudimo investuoti į Rusijos energetikos sektorių, taip pat bus uždraustos naujos ES investicijos į Rusijos kasybos, išskyrus tam tikrų žaliavų, sektorių.

ES sankcijų vykdymą visoje Europos Sąjungoje, būdama ES sutarčių sergėtoja, stebi Europos Komisija.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją