Tai numatančias Statuto pataisas įregistravo Seimo Socialdemokratų partijos frakcijos seniūnė Orinta Leiputė, frakcijos narė Dovilė Šakalienė kartu su kitais socialdemokratais.

Projekto autorių teigimu, įgyvendinus siūlomas nuostatas bus sudaroma galimybė Seimo nariams realizuoti savo kompetencijas, užtikrinti kokybiškesnį komitetų darbą.

Pasak parlamentarių, projekto rengimą paskatino praktikoje kylančios problemos. Seimo frakcijos, pagal seniūnų sueigos patvirtintą proporcingai paskirstytą vietų skaičių, deleguoja savo narius į Seimo komitetus, atsižvelgdamos į savo narių pageidavimus bei kompetencijas.

„Nepaisant to, kad pagal Seimo Statutą kiekvienoje eilinėje Seimo sesijoje turi būti tvirtinami komitetų sudėties pasikeitimai, išlaikant proporcinio frakcijų atstovavimo principą, praktikoje šią nuostatą realizuoti ne visuomet pavyksta dėl Statute numatytų komitetų narių skaičiaus ribojimų. Pavyzdžiui, kylant grėsmei, kad nebegalės veikti komitetas dėl per mažo narių skaičiaus. Tokiu būdu faktiškai pažeidžiama Seimo Statute įtvirtinta Seimo frakcijos ir Seimo nario teisė darbuotis komitete, nors yra išpildytos visos trys sąlygos: išreikštas Seimo nario pageidavimas, atitinka dalykinė kompetencija ir išpildomas proporcinio frakcijų atstovavimo principas“,- aiškinamajame rašte sako projekto iniciatorės.

Pasak jų, kompetentingų savo srities specialistų diskusijų trūkumas komitetuose, kuriuose sunkiai pasiekiamas bendras sutarimas dėl darbo srities jautrumo ar poveikio didelėms visuomenės grupėms, bei ribotos galimybės pateikti kvalifikuotus siūlymus, išbalansuoja Seimo komitetų darbą ir daro neigiamą įtaką visam teisėkūros procesui.

Šiuo metu komitetai sudaromi ne mažiau kaip iš 7 ir ne daugiau kaip iš 13 (išskyrus Europos reikalų komitetą ir Ateities komitetą) Seimo narių pagal proporcinio frakcijų atstovavimo principą. Konkretus kiekvieno komiteto narių skaičius nustatomas Seimo nutarimu.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją