„Tikrai tuos skaičius žinome, maždaug 800 mokyklų turi užtikrinę įvažiavimą į mokyklą. Yra didesnė problema su liftais, tai tikrai kartu su savivaldybėmis šiuos klausimus sprendžiame, gal ne taip greitai kaip norėtųsi, bet tie klausimai sprendžiami“, – žurnalistams penktadienį teigė J. Šiugždinienė.

Ministrė negalėjo tiksliai pateikti skaičių, kiek mokyklų vis dar nėra išsprendę liftų problemos. Pasak jos, finansavimas liftų bei prievažų problemoms spręsti yra aplinkos krepšelio pinigai.

„Tai aplinkos krepšelio, tai yra ūkio arba administravimo lėšos“, – paaiškino ji.

ELTA primena, kad Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM), rengdamasi plėtoti įtrauktį šalies mokyklose, kitų metų pradžioje kvies savivaldybes įgyvendinti pilotinius įtraukiųjų klasių modelius. Nuo kitų mokslo metų savivaldybių mokyklose planuojama įsteigti apie 100 pilotinių įtraukiųjų klasių. Tam savivaldybėms numatyta papildomai skirti daugiau nei 2 mln. eurų, akcentuoja ministerija.

Ministerija, rengdamasi įtraukties švietime plėtrai, yra suplanavusi ir kitas papildomas investicijas. 2023–2029 m. laikotarpiu numatyta 136,1 mln. Eur stiprinti bendrojo ugdymo mokyklas įtraukiojo ugdymo srityje. Iš jų preliminariai 2023 m. – 6,2 mln. Eur, 2024 m. – 15,6 mln. Eur. Finansavimas bus skiriamas mokymosi aplinkai ir mokytojams pasirengti, specialistams pritraukti, švietimo pagalbai plėsti.

Finansavimas planuojamas siekiant įgyvendinti Švietimo įstatymo nuostatą, kad nuo 2024 m. bendrojo ugdymo mokyklos būtų pasirengusios priimti specialiųjų poreikių vaikus, jei jų tėvai išreikš tokį pageidavimą.