Laisvės frakcija BK pataisas dėl sekso be sutikimo palaiko, tačiau koalicijoje yra įvairių nuomonių, Delfi sakė M. Danielė.

„Koalicijoje visokių dar nuomonių yra, nes klausimas naujas. Džiaugiuosi, kad nuo rugsėjo pradėjom diskutuoti. Matosi, kad savaiminio suvokimo nėra, reikia įsigilinti net ir Seimo nariams, aišku, visuomenei <...>. Koalicijoje yra žinančių ir suprantančių nuo pat pradžių, yra tų, kurie tik dabar labiau pradeda įsiklausyti, klausimą išsilukštena, yra, kurie dar ilgai nesupras“, – komentavo parlamentarė.

Morgana Danielė

Politikė svarstė, jog Seime tikriausiai nebus lengva telkti paramą iniciatyvai, tai gali užtrukti:

„Tai tikrai nebus sodininkų bendrijos susirinkimų lygio projektas. Tai susiję su visuomenės mąstysena ir su teisine mąstysena. Tai aišku, kad jo svarstymas užtruks, bet gal toks ir yra tikslas, kažkada tai turi prasidėti, savaime supratimas neatsiranda nei Lietuvoje, nei kitose šalyse.“

Kita vertus parlamentarė teigė dėsianti visas pastangas, kad klausimas judėtų ir neužstrigtų kokio nors komiteto stalčiuje.

Neduoda garantijų, kad pateikimas bus pavasarį

„Ar jis liks amžinai nesvarstomas ir nesuprastas? Ne, esu nusiteikus dėti visą darbą, kad apie seksualinį smurtą Lietuvoje būtų kalbama.

Aš pripažįstu, kad tai yra ir ilgai buvo absoliučiai tabu tema – iš viso nekalbama, nediskutuojama, nesuprantama, bet tą status quo kažkas turi imtis keisti.

Aš suprantu, kad reikės įdirbio, kad reikės kalbėti, rodyti: nemažai tą daro nevyriausybinės organizacijos, straipsniai, aukų pasakojimai, patys žmonės, kurie yra tą išgyvenę šiek tiek aktyviau prabyla“, – pasakojo M. Danielė.

Neseniai nemažai pastabų siūlymui išplėsti prievartos lytiškai santykiauti apibrėžimą BK išsakė Lietuvos prokuratūra.

Asociatyvioji nuotr.

Jos vertinimu, pakeitimai neduos naudos, priešingai – gali sukelti problemų. Pavyzdžiui, dėl to, jog prokuratūros matymu, neaišku, kaip turi būti duotas aiškiai išreikštas sutikimas lytiniams santykiams, tuo gali naudotis įtariamųjų gynyba.

„Teisėsauga visose šalyse daugiau priešinosi, jeigu pažiūrėtume, kokios diskusijos vyko, sakykime, Norvegijoje, Danijoje, Nyderlanduose, Ispanijoje. Yra teisėsauga, kuri pradžioje yra linkusi priešintis, bet galiausiai tie įstatymai priimami. Vadinasi, ir teisėsauga išgirsta, viskam tiesiog reikia laiko ir ypač klausimams, kurie ištraukiami iš šešėlio, iš nekalbėjimo ir nematymo“, – sureagavo M. Danielė.

„Aš tikėčiausi [pataisų] pateikimo pavasarį, bet, jeigu matysiu, kad pavasarį dar neužtenka įdirbio, neužtenka diskusijų tam, kad bent pradėtume svarstyti, gal ir dar nusikels. Bet, tikiuosi, kad įdirbio pateikimui pakaks“, – svarstė politikė.

Gentvilas: žiūrėsim, ką pareigūnai pasakys

Delfi kalbintas Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas teigė, jog asmeniškai būtų linkęs pritarti pataisoms pateikimo stadijoje vien tam, kad Seime prasidėtų diskusija – būtų vertinga aktualizuoti seksualinio smurto problemą.

Bet vėliau, anot politiko, reikėtų įsiklausyti į teisėsaugos pareigūnų nuomonę, kurie ir tiria nusikaltimus.

Eugenijus Gentvilas

„Jeigu teisėsaugos pareigūnai pasakys, kad dabar tampa aiškiau ir lengviau vykdyti tyrimą, tai okei. Bet atsirado prokuratūros paaiškinimai, kad tas nieko nekeičia, ar net ir blogiau gali atsitikti. Tai dabar laukiu kitų – policija atlieka tardymo veiksmus tokiose bylose, kaip kiti ekspertai pasakys.

Jeigu visi teisėsaugos pareigūnai pasakys, kad tas nieko nesprendžia, tai soriukas, kam tada balsuoti <...>. Jeigu projekto technika nepadeda spręsti problemos, kam reikalingas toks projektas – tada tai tik oro virpinimas“, – kalbėjo E. Gentvilas.

Jis neatmetė galimybės, kad siūlomos BK pataisos Seime užstrigs.

„Gali strigti. Nenoriu pasijuokti iš kolegų, bet kai viskas nuleidinėjama į buitinį juokelių lygį, kur ir aš galėčiau atrasti, kaip pašaipiai iš to pasijuokti... Bet mes negalime juoktis iš problemos, kuri yra. Aš bijau, kad čia gali taip gražuliškai nukanalizuoti į niekur“, – pažymėjo E. Genvtilas.

Liberalai, pasak jo, kol kas pataisų neaptarė.

Morkūnaitė-Mikulėnienė: tikėtina, kad bus skirtingų nuomonių

Pokalbių neturėjo ir Seimo kolegos konservatoriai. Bet pasak frakcijos seniūnės Radvilės Morkūnaitės-Mikulėnienės, tikėtina, kad nuomonės frakcijoje išsiskirs, o balsavimas dėl BK pakeitimų bus laisvas.

„Bet mes net preliminaraus aptarimo ar diskusijos frakcijoje neturėjome. Matyt, kai bus laikas, kai bus noras eiti į gilesnius svarstymus Seime, tą atliksim“, – pridūrė R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Pati frakcijos seniūnė tikino, jog būti linkusi pasitikėti tuo, ką savo teisėje jau turi kitos Vakarų valstybės.

Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė

„Seksualinio smurto problema yra, ji turi būti sprendžiama. Jeigu mes galime pasivadovauti kitų valstybių praktika, tą reikia daryti. Tik gaila, kad klausimas kai kurių visuomenėje asmenų ar grupių yra paverstas neva juokų dalyku, kaip čia būtų reglamentuojama ir panašiai“, – pažymėjo parlamentarė.

M. Danielės inicijuotas pataisas dėl sekso be sutikimo pasirašė ne tik atstovai iš valdančiųjų frakcijų, bet ir iš opozicijos – socialdemokratų ir „darbiečių“ frakcijų.

Pavyzdžiui, tarp pasirašiusiųjų yra Seimo „darbietė“ Ieva Kačinskaitė-Urbonienė. Tačiau jos kolega, frakcijos seniūnas Viktoras Fiodorovas leido suprasti, jog labiau linksta nepritarti pataisoms.

Fiodorovas: manau, nebus lengvo palaikymo

Jis sutiko, kad idėja užkardyti seksualinę prievartą nėra bloga, tačiau svarstė, ar išpildymas geras.

„Ką žinau, ar čia ne perteklinis pasiūlymas? Po to aiškina, kad net ir raštiškas sutikimas ne visada bus tas sutikimas, kas yra sutikimas. Žodžiu, stiliuje, kad niekas nėra nėra aišku. Aišku, aš šiek tiek šaržuoju <...>, bet visiškai neaiškus sugalvojimas ir nevisiškai aiškus įgyvendinimas“, – Delfi komentavo politikas.

„Frakcijoje tikrai nėra vienos nuomonės priimtos. Aišku, mes neturėjome ir balsavimo. Kitas dalykas, matyt, šituo klausimu vis tiek bus balsavimas laisvas. Ieva yra klausus, jos tokia nuomonė, kad reikėtų“, – pridūrė V. Fiodorovas.

Seimo nario įsitikinimu, siūlomos BK pataisos Seime nestrigs vien dėl to, nes „laisviečiai“, kaip sakė jis, turi tik keletą klausimų, kuriais itin rūpinasi.

Viktoras Fiodorovas

Kita vertus, „darbietis“ svarstė, kad surinkti reikiamus balsus pataisoms Seimo posėdžių salėje bus sunku.

„Kai turi keturias ar penkias temas, dėl tiek temų pasirūpinti, kad jos nebūtų strigusios komitete, yra labai lengva ir bet kada, prieš bet kokį konservatoriams svarbų balsavimą gali ištraukti sau svarbų balsavimą. Nemanau, kad jie kažkaip procedūriškai numarins [šias pataisas], bet, manau, kad tikrai nebus lengvo palaikymo posėdžių salėje“, – vertino V. Fiodorovas.

Šiuo metu, pagal BK, „tas, kas grasindamas panaudoti smurtą, panaudodamas kitokią psichinę prievartą arba pasinaudodamas asmens priklausomumu privertė jį lytiškai santykiauti ar kitaip tenkinti lytinę aistrą su kaltininku ar kitu asmeniu, baudžiamas areštu arba laisvės atėmimu iki trejų metų“.

Tikisi, kad atsiras daugiau pranešančių

M. Danielė pasiūlė papildyti šią nuostatą bei numatyti bausmę areštu ar laisvės atėmimu ir tam, kuris privertė lytiškai santykiauti ar kitaip tenkinti lytinę aistrą, jeigu nebuvo kito žmogaus aiškiai išreikšto laisvanoriško sutikimo.

BK pakeitimus užregistravusi „laisvietė“ teigė, kad jie turėtų užtikrinti efektyvesnę seksualinių nusikaltimų aukų apsaugą.

Politikės įsitikinimu, priėmus šias BK pataisas, bus formuojama aiški valstybės pozicija, kad bet kokie seksualiniai veiksmai be sutikimo yra netoleruojami, tikimasi, kad atsiras daugiau apie įvykdytus seksualinius nusikaltimus pranešančių aukų, tuo pačiu – atsiras ir daugiau išaiškintų nusikalstamų veikų, pažeidžiančių žmogaus seksualinio apsisprendimo laisvę ir neliečiamumą.

Taip pat viliamasi, kad pakeitimai stipriau atgrasys asmenis nuo seksualinių nusikaltimų darymo.

M. Danielės inicijuotas BK pataisas dėl lytinių santykių be sutikimo taip pat pasirašė ir jos kolegė Seimo Laisvės frakcijoje Ieva Pakarklytė, Seimo konservatoriai Dalia Asanavičiūtė, Arūnas Valinskas, Seimo socialdemokratai Julius Sabatauskas, Orinta Leiputė ir Dovilė Šakalienė, Seimo Darbo partijos frakcijos narė I. Kačinskaitė-Urbonienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)