Tiek Lietuvos Respublikos Konstitucijos 103 straipsnis, tiek Lietuvos Respublikos Konstitucinio Teismo įstatymo 4 straipsnis nustato sąlygas, kurioms esant asmuo Seimo gali būti paskirtas Lietuvos Respublikos Konstitucinio Teismo teisėju.

Tai – kandidatų pateikimo procedūra, kai šiuos teikia Respublikos Prezidentas, Seimo Pirmininkas ir Aukščiausiojo Teismo pirmininkas, bei kvalifikacijos ir kompetencijos reikalavimai, kaip antai: kandidatu gali būti tik nepriekaištingos reputacijos Lietuvos Respublikos pilietis, turintis aukštąjį teisinį išsilavinimą ir ne mažesnį kaip 10 metų teisinio ar mokslinio pedagoginio darbo pagal teisininko specialybę stažą. Taigi konstitucinės nuostatos sudaro neabejotinas (aiškias) prielaidas ir galimybes kandidatuoti ir politinės valdžios atstovui. Tačiau ne bet kuriam, o tik tokiam, kuris atitinka aukštus kompetencijos ir kvalifikacijos standartus.

Juos Lietuvos Aukščiausiojo Teismo pirmininko siūlomas kandidatas – Stasys Šedbaras – atitinka visiškai, rašoma pranešime.

S. Šedbaras 1981 m. baigė teisės studijas Vilniaus universiteto Teisės fakultete, 2005 m. Mykolo Romerio universitete apgynė socialinių mokslų (teisės krypties) daktaro disertaciją. Per ilgametę veiklą yra sukaupęs labai įvairią teisinio darbo patirtį, pasiekęs šios profesijos aukštumas. Skirtingos teisinio darbo pozicijos leido jam pažinti platų teisės spektrą. 1881 m. pradėjęs dirbti teisininku vienoje iš Vilniaus ūkinių organizacijų, 1982 m. tapo vieno iš Vilniaus miesto administracinių rajonų prokuratūros stažuotoju, dirbo prokuroro padėjėju, vyresniuoju prokuroro padėjėju. 1987 m. paskirtas to paties Vilniaus administracinio rajono teismo teisėju, 1989 m. – Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėju, 1993 m. – Konstitucinio Teismo teisėju trejų metų kadencijai. 1999 m. aktyviai dalyvavo steigiant administracinius teismus, 1999–2000 m. buvo Aukštesniojo administracinio teismo pirmininkas. Atskirais 1996–2008 m. laikotarpiais vertėsi advokato praktika.

Kandidatas nemažų pasiekimų turi pedagoginėje mokslinėje veikloje: buvo Lietuvos teisės universiteto Administracinės teisės ir proceso katedros docentas, VDU Teisės instituto docentas, direktorius.

Mokslinių interesų kryptys (administracinis procesas, jo teisinis reguliavimas, žmogaus teisių apsauga) ir dėstyti kursai (administracinio proceso teisė, valstybės tarnybos lyginamoji teisė, administracinių aktų priėmimas ir įgyvendinimas ir administracinių sutarčių sudarymas ir vykdymas, kt.) taip pat patvirtina aukštą S. Šedbaro dalykinę kvalifikaciją.

Ilgiau nei metus (1992 m. sausio mėn. – 1993 m. kovo mėn.) jis ėjo Lietuvos Respublikos teisingumo ministro pavaduotojo pareigas. 1997 m. paskirtas Lietuvos Respublikos Ministro Pirmininko aparato valstybės konsultantu valstybės ir žmogaus teisių klausimais. 1998–1999 m. – Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministras. 2007–2008 m. – Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narys. 2020 m. išrinktas į Lietuvos Respublikos Seimą. Tai yra Seimo nario ketvirtoji kadencija, visų jų metu S. Šedbaras buvo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas ar pirmininko pavaduotojas.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)