Mykolo Romerio universiteto (MRU) politologas Vytautas Dumbliauskas laidoje dalijosi neoficialiais duomenimis apie TS–LKD pirmininko Gabrieliaus Landsbergio galimus ateities planus.

„Pradėčiau nuo to, kad neoficialiais duomenimis, iš privačių pokalbių su Seimo nariais, iškilo toks gandas, ar žinia, kad G. Landsbergis pretenduoja būti eurokomisaru nuo Lietuvos, kaip tik 2024 metais, pavasarį baigsis Virginijaus Sinkevičiaus kadencija. Ir tada viskas labai gražiai susiklosto – G. Landsbergis išvažiuoja į Briuselį penkeriems metams, dirbti už kuklų 20 tūkst. eurų mėnesinį atlyginimą.

O partijos pirmininko vieta lieka laisva. Tuo labiau – premjerės I. Šimonytės reitingai yra aukšti. Tai manau, kad čia viskas labai susiklostytų“, – kalbėjo MRU politologas V. Dumbliauskas.

Žinių radijo pašnekovas dar pridūrė, jog jo turimą informaciją suteikė ne TS–LKD atstovai.

Jis dar dalijosi įžvalgomis, kad G. Landsbergis partijos pirmininku tapo lyg per prievartą.

„Man toks jausmas, gal man ir klausytojai pritartų, kad G. Landsbergis per prievartą savotiškai tapo pirmininku. Jis puikiai jautėsi Europos Parlamente (EP), jį tada padarė tuo pirmininku, liepė palikti mandatą, iš karto jis nenorėjo palikti parlamento. Ir ilgokai dar vadovavo partijai iš Briuselio. (…)

Man panašu, kad ir Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininkė Vilija Blinkevičiūtė norės likti EP“, – svarstė jis.

V. Dumbliauskas teigė iki šiol nesuprantantis, kieno „projektas“ buvo paskirti G. Landsbergį TS–LKD pirmininku.

„Ar čia senelio projektas, ar Andriaus Kubiliaus. (…) (Jeigu jis neišvyksta į Briuselį, aut. p.), tada jis turi užleisti postą, nedalyvauti partijos pirmininko rinkimuose. Ir tada kitiems kandidatams praktiškai jokių šansų nėra prieš I. Šimonytę laimėti“, – galimą scenarijų braižė politologas.

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) politologas Lauras Bielinis teigė, jog Vyriausybės vadovės I. Šimonytės sprendimas įstoti į TS–LKD partiją, jai yra ir bus naudingas.

„Vertindamas I. Šimonytės įstojimą į partiją, jai asmeniškai, politiškai tai yra naudinga. Ji šiandien tarsi pakabinta yra – ir premjerė, ir tuo pačiu negali atsiremti į jokią rimtą politinę partiją. Valdančioji dauguma ja pasitiki, bet tai yra ne jos partijos. Įstojusi į konservatorių partiją, I. Šimonytė įgyja rimtą atramą, organizacinę atramą. Jai ji gali būti naudinga ateityje įvairiose pareigose, įvairių ambicijų realizavime.

Ar tai tampant partijos pirmininke, ar tai kandidatuojant į vienas ar kitas pozicijas Seime, prezidento rinkimuose, dar kažkur. Visa tai leidžia jai atsiremti į rimtą struktūrą. O tai jau yra naudinga. Todėl per daug nekalbėdamas apie galimas prielaidas ir panašiai, tas žingsnis, kuris įvyko dabar – jos įstojimas, jai yra naudingas potencialiai visose kryptyse. Tą ji ir padarė“, – sakė politologas L. Bielinis.