„Jaučiu kolegų pasitikėjimą“

Siūlomas naujasis Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas M. Lingė teigė, jog politinės patirties jam teko kaupti jau ne vienerius metus.

„Manau, kad politikoje yra svarbus gebėjimas komandiškai dirbti, moderuoti, ypatingai turint trapią daugumą. Tai ir vienas komitetas turėjo pusiausvyrą, nebuvo tos lengvos prabangos vien priiminėti tuos techninius, matematinius sprendimus.

Tikrai džiaugiuosi, kad pavykdavo su opozicija rasti įvairias nuostatas, suderintas nuostatas, kad tie sprendimai būtų kiek įmanoma vieningesni, jeigu tai yra įmanoma. O taip pat matau kaip iššūkį ir kitame komitete“, – kalbėjo siūlomas kandidatas M. Lingė.

Mindaugas Lingė

Iki TS–LKD frakcijai Seime pasiūlant į komiteto pirmininko kėdę M. Lingę, kalbama buvo ir apie konservatorius Justą Džiugelį ir Andrių Vyšniauską.

Laidoje „Info komentarai su Arnu Mazėčiu“ M. Lingė teigė, jog jam teko jausti kolegų pasitikėjimą.

„Ir skatinimą galbūt galvoti ta kryptimi. Vertinant patirtį būčiau teikęs prioritetą likti tose pozicijoje, vykdyti pradėtus darbus socialinių reikalų srityje. Bet ir pats eidamas į politiką sau turėjau atsakyti į klausimą, kokią prasmę ir tikslą aš matau.

Žinodamas, kad šiai Vyriausybei yra tekusi didelė dalis tų iššūkių, kurios netenka kitoms Vyriausybės, jų koncentracija yra pakankamai didelė, kada ir politinė lyderystė yra Vyriausybės rankose. (…) Matau tą prasmę, sau atsakymą, kad yra svarbu padėti Vyriausybei šių nelengvu laiku. Jeigu jaučiu pasitikėjimą iš kolegų tarpo net didesnį nei pats apie save galvoju, man tai yra ženklas, kad tos galimybės yra suteiktos“, – kalbėjo M. Lingė.

Kartelė užkelta aukštai

Opozicinės Darbo partijos atstovas, Seimo Biudžeto ir finansų komiteto narys Vytautas Gapšys LNK laidoje teigė, jog M. Lingės kandidatūrą sveikina.

„Turbūt tai buvo geriausia, ką galėjo surasti konservatorių frakcija šiuo metu Seime. (…) Manau, kad jo patirtis Seimo Socialinių reikalų komitete bus puikiai perkelta į Biudžeto ir finansų komitetą. Aišku, kartelė yra užkelta labai aukštai – M. Majauskas tikrai organizavo labai stiprią parlamentinę kontrolę.

Žiūrėsime, kaip tai pavyks įgyvendinti naujam pirmininkui. Ir tai, ką šiandien girdžiu – norą dialogo, kalbėjimosi, tai džiugina“, – kalbėjo Darbo partijos atstovas V. Gapšys.

Visgi, V. Gapšys kalbėjo, jog jei M. Lingė komitete tiesiog vykdys konservatorių valią, galimos klaidos, kurias, anot pašnekovo, daro ir Vyriausybė.

„Pasistengi reikės ir ponui M. Lingei, bet tikrai nėra jokių nubrėžtų raudonų linijų“, – tikino Seimo narys V. Gapšys.

Seime interpeliacija Gabrieliui Landsbergiui

Sysas: susilaikysiu balsuojant dėl Džiugelio kandidatūros

Siūloma, kad Socialinių reikalų komitetui toliau vadovautų konservatorius Justas Džiugelis. Opozicinės Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) atstovas, šio komiteto atstovas Algirdas Sysas laidoje „Info komentarai su Arnu Mazėčiu“ teigė, jog situacija yra dviprasmiška.

„Tikrai man teko pačiam aštuonerius metus vadovauti komitetui. Ir žinau, kad tai yra daug darbo reikalaujantis postas, nes pagal įstatymų, laiškų, kreipimusi kiekį mes konkuruojame su Teisės ir teisėtvarkos komitetu.

Tai to darbo yra labai daug, labai daug rašytinės medžiagos, ją visą reikia perskaityti. Todėl nežinau, ar su tokiu krūviu J. Džiugelis galės susidoroti. Rezervuotai žiūriu į tokį konservatorių paskyrimą“, – įžvalgomis laidoje dalijosi socialdemokratas A. Sysas.

Politikas teigė, jog susilaikys balsuojant už J. Džiugelio kandidatūrą komiteto pirmininko poste.

„Tikrai yra krizė, suprantu, konservatorių frakcijoje su kadrais politiniais“, – pabrėžė A. Sysas.

Šio komiteto pirmininku galėtų tapti ir kiti komiteto nariai iš konservatorių frakcijos, kalbėjo jis. Pavyzdžiui, Vilija Aleknaitė–Abramikienė.

„Yra ir kiti žmonės, kurie vienaip ar kitaip dirba socialinėje srityje. Šiuo atveju būtent aš apie tai ir kalbu, kad krūvis, kuris teks komiteto pirmininkui yra labai didelis. Ir vien tik iš bendro išsilavinimo, ar supratimo neužteks. Reikia visus įstatymus perskaityti, paanalizuoti visas pataisas ir pasiūlymus. Čia matau tam tikrą problemą“, – tikino socialdemokratas A. Sysas.

Justas Džiugelis

Laukia nauja audra?

„Lietuvos ryto“ apžvalgininkas Tadas Ignatavičius laidoje teigė, jog jei ši audra pasibaigė, bus dar kitų.

„Viena audra praslenka, kyla kitos audros politikoje – tai jau yra visiškai įprasta. Ir greičiausiai konservatoriams teks ieškoti kito komiteto pirmininko. Turiu mintyje Teisės ir teisėtvarkos komitetą, nes jo pirmininkas Stasys Šedbaras užsimojo palikti Seimą ir užsivilkti teisėjo mantiją. (…)

M. Lingė nebuvo čia jokia staigmena, tai tikrai nėra paskutinės minutės kandidatas. (…) Prieš savaitę M. Lingė neatrodė, kad labai veržtųsi į tą poziciją. Nes asmeniškai įsivaizduoju, kad jam pereiti iš vieno komiteto į kitą, nėra kažkoks svaigus karjeros šuolis. Tiesiog reikia vėl iš naujo gilintis į kitą sritį, ypač neturint finansinio, ekonominio išsilavinimo, tai nėra taip paprasta“, – kalbėjo T. Ignatavičius.

Jis teigė, jog nepaisant išsilavinimo klausimo, parlamentaras M. Lingė yra „partijos kareivis ir kur vadovybė liepia, ten ir eina, tą daro teisingai“.

„Lietuvos ryto“ apžvalgininkas T. Ignatavičius teigė, jog nėra jokių garantijų, kad opozicija ketvirtadienį nebandys kišti pagalių į ratus valdantiesiems, vykdant rokiruotę dėl komitetų vadovų.

Visą laidą „Info komentarai su Arnu Mazėčiu“ žiūrėkite čia: