„Lietuvos draudimo“ ekspertas Mantas Norkus LNK sakė, kad didžiulis sniego kiekis ant pastatų stogų gali padaryti labai daug žalos.

„Šita sniego masė ir lavina vis auga ant stogų. Laiku neatlikti tam tikri namų darbai – nenuvalyti stogai gali virsti didžiuliais nuostoliais gyventojams, mūsų klientams“, – kalbėjo ekspertas M. Norkus.

Jo teigimu, sniego danga ant stogų sunkėja su laiku, drėgme laužia stogus.

„Kuo daugiau juo kaupiasi, tuo didesnė tikimybė tam įvykti. Tai yra tęstinis procesas. Kuo daugiau sniego, tuo daugiau mes turėsime ir žalų, tikėtina“, – kalbėjo M. Norkus.

Į draudikus jau pirmadienį kreipėsi klientai tiek dėl transporto priemonių avarijų, tiek ir dėl nuo sniego apgadintų lengvų konstrukcijų statinių.

„Šiltnamai, stogeliais virš durų, pavėsinės. Natūralu, šis sniegas lengvoms konstrukcijoms daro didelę įtaką“, – kalbėjo jis.

Gyventojai kreipiasi ir dėl patirtų traumų.

„Pirmadienį dieną sulaukė daugiau nei 25 procentais daugiau skambučių, klientų pasikreipimų, kurie kreipėsi dėl padarytos žalos – dėl transporto priemonių, turto, paslydę, eidami į darbus, ar mokyklas“, – kalbėjo „Lietuvos draudimo“ ekspertas.

Visą LNK pokalbį su „Lietuvos draudimo“ ekspertu žiūrėkite čia:

Klaipėdos rajone sniego svorio neatlaikė naujas prekybos centras, dalis stogo įlinko neatlaikęs sniego.

„Gelbėjame pastatą ir save. Ant stogo buvo apie 40 centimetrų“, – LNK sakė minėto pastato savininkas Arūnas Vaišvila.

Dalį stogo storas sniego sluoksnis stipriai įlenkė virš veikiančios picerijos. Tad 12 žmonių teko evakuoti – o pastatą užtverti stop juosta.

Kad sniegas tokių bėdų pridarys prekybos centro savininkas nesitikėjo.

„Nemaža žala, bet pakeliama. Pastatas yra apdraustas, viskas bus gerai“, – kalbėjo jis.

Specialistai pažymi, kad 20 centimetrų sniego storis yra kritinis, kai kyla grėsmė ir pastato konstrukcijai, ir žmonių saugumui.

„Vietomis, daugiau pasnigus, viršija skaičiuotinas apkrovas, ir stogai, metalinių ar lengvų konstrukcijų neatlaiko. Ypač, jeigu atodrėkis, tada sniegas priima papildomą vandenį, padidėja apkrova. Ir ypač plokšti, lengvų konstrukcijų stogai gali griūti“, – LNK kalbėjo Gargždų Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos vyriausiasis specialistas Arūnas Armalis.

Nukasti sniegą nuo stogų, terasų raginami ir gyventojai. Ką su stogu daryti ir Plikių pagrindinės mokyklos vadovė.

„Bandysime pasiekti per langus ir numušti tas kepures, kad nebūtų vaikams problemų, jeigu ant galvos nusileistų kas“, – teigė mokyklos direktorė Audronė Vaičiulienė.

Plikių mokykla, į kurią mokyklinis autobusas vaikus suveža iš aplinkinių kaimų, antradienį buvo tuščia, pamokos vyksta per nuotolį. Pirmadienį taip pat dėl pūgos ir gausaus sniego teko anksčiau baigti.

„Matėme jau apie 11 valandą, kad kažin, ar vaikus pavyks parvežti įprastu laiku. Todėl išsikvietėme mūsų vežėją ir paprašėme, kad 12 valandą būtų galimybė jau vaikus vežti namo. Tai su ta situacija susitvarkėme, beveik visus vaikus parvežėme, reikėjo keletą tėvelių pasikviesti, kad patys atvažiuotų, nes prie jų autobusui nepavyko privažiuoti“, – kalbėjo A. Vaičiulienė.

Klaipėdos rajone į dvi mokyklas antradienį mokiniai iš viso nevažiavo, o į vieną susirinko, bet trumpam. Namo teko grįžti dingus elektrai.

Gretimame Kretingos rajone ne visi vaikai irgi į mokyklą eina, pusėje mokyklų pamokos vyksta nuotoliniu būdu. Regione apie 70 kartų ugniagesiams teko vykti šalinti nuvirtusių medžių. Jie apgadino kelias mašinas, užvirto elektros laidus.

Į kai kuriuos kaimus tenka gabenti net vandenį.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: