Pagal priimtus įstatymo pakeitimus, prokurorui, kuris atlieka generalinio prokuroro ar jo pavaduotojo įsakymu pavestas funkcijas, bus mokama: už darbą poilsio ir švenčių dieną – dvigubas prokuroro darbo užmokestis; už darbą naktį – pusantro prokuroro darbo užmokesčio dydžio užmokestis; už viršvalandinį darbą – pusantro prokuroro darbo užmokesčio dydžio užmokestis; už viršvalandinį darbą poilsio dieną ar viršvalandinį darbą naktį – dvigubas prokuroro darbo užmokestis; už viršvalandinį darbą švenčių dieną – dviejų su puse prokuroro darbo užmokesčio dydžio užmokestis.

Prokuroro prašymu darbo poilsio ir švenčių dienomis laikas, nakties ir viršvalandinio darbo laikas, padaugintas iš nustatyto atitinkamo darbo užmokesčio dydžio, galės būti pridedamas prie prokuroro kasmetinių atostogų laiko.

Įstatyme įtvirtinta galimybė prokurorams, tarnybos atlikimo vietoje neturintiems būsto, generalinio prokuroro nustatyta tvarka kompensuoti gyvenamosios patalpos nuomos tarnybos vietoje išlaidas arba jų dalį.

Spalio 1 d. įsigaliojo Baudžiamojo proceso kodekso pataisos, kuriomis numatyti sulaikymo trukmės sugriežtinimai. Konstitucija yra numačiusi, kad sulaikytą asmenį reikia nedelsiant pristatyti teisėjui, bet ne vėliau kaip per 48 valandas.

„Dabar tvarka yra sugriežtinta ir asmuo turi būti teisėjui pristatomas kuo greičiau. Vadinasi, jeigu sulaiko penktadienį, tai 48 valandos baigiasi sekmadienį. Tad, sugriežtinus tvarką, tiek prokurorai, tiek teisėjai turės budėti ir šeštadieniais, kad būtų galima išspręsti tolesnį klausimą. Todėl reikalinga, kad būtų teisinis pagrindas apmokėti prokurorams už darbą šeštadieniais“, – pristatydamas teisės aktą sakė Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Stasys Šedbaras.

Priimti Prokuratūros įstatymo pakeitimai įsigalios 2023 m. sausio 1 d. Už įstatymo pataisas balsavo 111 parlamentarų, 2 susilaikė.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją