„Facebook tikslingai banina naujienas apie Ukrainą ir Rusijos agresiją joje. Justas Gavėnas ne šiaip buvo išbanintas – baninami ir trinami jo įrašai, kurie yra tiesiog paprasti naujienų įrašai ir viskas.

Tai ne šiaip pavyzdys – tai tiesiog ryškus pavyzdys: aš pats pasiunčiau apeliaciją dėl vieno iš Justo postų, kurie buvo paskelbti ir jais pasidalinta grupėje – apeliacija buvo atmesta.

T.y., ši kompanija ne tik robotizuoja cenzūrą, kai kažkokios programos ir dirbtinis intelektas sprendžia, ką žmogus gali rašyti, o ko negali. Ši kompanija panaikina galimybę ir apeliuoti, nes apeliacija buvo atmesta absurdiškai klaidingai“, – feisbuke sekmadienį rašė apžvalgininkas, tinklaraštininkas Ričardas Savukynas.

Jo teikimu, feisbukas blokuoja daugybę žmonių.

„Kartais už visišką absurdą, nors kartu mūsų monitoringas rodo, kad realių fake akauntų baninimas yra tiesiog sustojęs – per daugiau kaip pusę metų iš šimtų monitorinimui paimtų atvirų fake akauntų, naudojamų Kremliaus propagandai skleisti, išbaninta buvo vos keli procentai“, – akcentavo R. Savukynas.

Tinklaraštininkas atkreipė dėmesį, kad oficiali socialinio tinklo pozicija, kurią išsakė ir feisbuko atstovas Lietuvoje, – kad esą tai vis tiek yra neapykantos kalba.

„Esą tiesiog nereikia rašyti to ir nebus banų. Tai buvo grubus ir įžūlus melas, nes baninami žmonės, kurie jokio ten hate speech neskleidžia anei iš tolo.

Reali situacija yra paprasta: Facebook nepripažįsta savo klaidų ir blogo darbo. Klaidų nepripažinimas išties reiškia, kad tos klaidos yra jų pozicijos dalis.

Jei klaidos yra sistemingos (o tą akivaizdžiai matome) ir nukreiptos prieš mūsų valstybę, o kartui palaikančios Kremliaus dezinformaciją ir propagandą – tai reiškia, kad būtent tokia yra ir Facebook pozicija“, – rašė R. Savukynas.

Facebook

Įraše jis akcentavo, kad karo propaganda Lietuvoje yra draudžiama įstatymais.

„Vienintelis variantas, kuris lieka – tai reikalauti veiksmų iš Lietuvos vyriausybės ir Seimo, kad būtų imtasi tiesioginių priemonių šitai kompanijai suvaldyti.

Oficialių veiksmų, įskaitant ir įstatyminius, kuriais būtų galima vykdyti šiuos veiksmus:

– Skirti Facebook baudas, skaičiuojamas procentais nuo bendros kompanijos apyvartos (t.y., viso pasaulinio Facebook), nes tie sprendimai yra priimami visos Facebook kompanijos, o ne kokio nors lokalaus lietuviško skyriaus.

– Apriboti visą komercinę ir nekomercinę Facebook veiklą Lietuvoje, įskaitant ir bet kokias bankines transakcijas, skirtas reklamos FB apmokėjimui.

– Apriboti technines šio tinklo galimybes veikti Lietuvoje, jei nesiimama veiksmų atbaninti asmenis ir atkurti neteisėtai pašalintus įrašus, o taip pat – užblokuoti ir pašalinti karo propagandos skleidimą.

– Imtis tiesioginio Facebook vadovybės baudžiamojo persekiojimo už nusikalstamus veiksmus, skirtus visuomenės dezinformavimui ir Rusijos propagandos sklaidai“, – rašė apžvalgininkas.

R. Savukyno teigimu, šita kompanija dabar „jaučiasi aukščiau visuomenės ir kartu už nieką neatsakinga, galinti daryti viską, nors jos įtaka yra neįtikėtinai didelė.“

„Tai vat be veiksmų mes neapsieisim, tai jau ir pradėkime apie tai galvoti.

Išimtiniais atvejais net ir visas įstatymas gali būti skirtas būtent vienai problemai spręsti. Facebook kompanija yra būtent toksai išimtinis atvejis, kuris reikalauja išimtinio sprendimo“, – pridūrė R. Savukynas.

Šarūnas Jasiukevičius, feisbuke turintis paskyrą „Praeities žvalgas“, taip pat teigė, kad, jo nuomone, feisbukas be jokių skrupulų visiškai akivaizdžiai palaiko Rusiją: „Kiekvienas bent kiek prisidedantis prie pagalbos Ukrainai lietuvis iš bano išlenda vos 2-3 dienom. Mane patį tik išėjusį iš bano maždaug savaitės bėgyje vėl banina mėnesiui už kelių metų senumo postus. Toks vaizdas, kad tiesiog automatizuotai nustatyta, kad negaliu viešai kalbėti ilgiau nei savaitę, kad visada eilėje turi pasiruošę už ką baninti“.

Jis pasakoja neseniai buvęs užblokuotas už pinigų dronams rinkimą ir 3D spausdintuvų turėtojų klubo Latvijoje paminėjimą prisidengiant, kad pažeidė „Facebook“ taisykles dėl prekybos ginklais.

„Pastaruoju metu tikrai labai atsargiai elgiuosi feisbuke: nesmerkiu Rusijos, nesakau, kad 80% rusų palaiko karą, nerenku pinigų šarvinių liemenių gamybai, netgi tekstuose naudoju kodinius žodžius. Feisbukas tikrai neturi už ką baninti, tai šį kartą priežastį tiesiog išsigalvojo. Ir grasina, kad vėl trins mano profilį. Jau antrą kartą nuo karo pradžios“, – pasakojo jis.

Š. Jasiukevičius sakė, kad vasarą feisbukas ištrynė jo 200 tūkstančių sekėjų turėjusią paskyrą.

„Tiesiog atgaline data gavau daug nuobaudų dėl neapykantos kalbos apie Rusiją. Pradžioje leido, paskui visus kelių mėnesių senumo postus kelių dienų eigoje užbaudavo. Manau, kad šį klausimą reikėtų kelti valstybiniu lygiu ir paraginti politikus išspręsti. Ar bent jau viešai oficialiai įvardyti „Facebook“ kaip organizaciją, palaikančią terorizmą“, – komentavo jis.

Vyriausybė įdėmiai stebi situaciją: susisiekė su kompanija, klausimą kels ES lygiu

Delfi paprašė komentaro ir Vyriausybės. Komunikacijos departamento komentare akcentuojama, kad Vyriausybės kanceliarija „įdėmiai stebi situaciją socialiniame tinkle „Facebook“, mato vartotojų nusiskundimus dėl nepagrįsto įrašų, remiančių Ukrainą, trynimo bei autorių blokavimo.“

„Palaikome ryšį su blokuotais „Facebook“ vartotojais, fiksuodami tokius pavyzdžius. Šiandien susisiekėme su Meta kompanijos atstovais, su kuriais siekiame eskaluoti konkrečius pavyzdžius, bei rasti sisteminius sprendimus, kad tokios situacijos nesikartotų. Informuosime apie šio bendradarbiavimo pažangą“, – rašoma pirmadienį portalui atsiųstame komentare.

Lietuva, kaip pabrėžiama laiške, šį klausimą kelia ir ES lygiu.

„Apibendrintą informaciją pateiksime Europos Komisijai, taip pat prisidedame prie Europos Komisijos Skaitmeninių paslaugų akto priėmimo bei susitarimo su soc. tinklų platformomis dėl „Code of Practice on Disinformation“ tobulinimo ir įgyvendinimo“, – rašoma komentare.

Teigia, kad feisbukas tapo „vatnikų įrankiu“

Kiek anksčiau priekaištų dėl blokuojamo turinio feisbukui negailėjo ir kiti internautai. Štai lapkričio viduryje tinklaraštininkas Skirmantas Malinauskas taip pat pasakojo apie užblokuotą savo įrašą.

„Vakar pasidalinau savo nuomone apie Lenkijoje nukritusias rusiškas raketas. Jo didžioji dalis matosi čia. FB jį ištrynė, nes jis neva skatina smurtą. Įraše kaip tik skatinama nutraukti huilo smurtą prieš civilius įsikišant NATO ir ginant jei ne Ukrainos, tai bent savo narių teritoriją“, – rašė S. Malinauskas.

Jo teigimu, feibukas tapo „vatnikų įrankiu, kai keletas tave skundžiančių trolių gali blokuoti bet kokį turinį.“

„Niekas iš FB net nesigilina, jei yra pakankamai skundų, reiškia blogai“, – pastebėjo S. Malinauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)