„Visą naktį smarkiai snigo ir, kiek konsultuojamės su sinoptikais, buvo prisnigta maždaug penkiolika centimetrų sniego. Kas yra daug. Formaliai geltonas pavojaus lygis nebuvo viršytas, bet eismo sąlygas tikrai labai sunkino snygis ir pūga. Mūsų taktika buvo tokia, kad stengėmės, kad gatvės būtų kuo mažiau padengtos pravažiuotu sniegu, ryte pradėjome valyti dar papildomai ir tada jau beriame druska. Jeigu pasižiūrėtume dabar, matosi, kad juoduoja provėžos, eismo sąlygos tampa kur kas geresnės, bet čia daugiausia kalbama apie pagrindines gatves, kur vyksta intensyviausias eismas“, – LRT laidoje „Labas rytas, Lietuva“ sako Grindos Komunikacijos departamento vadovas Egidijus Steponavičius.

Anot jo, sniegą intensyviai pradėta valyti dar vakar dieną.

„Sniego valymas prasidėjo maždaug apie dvyliktą valandą vakar ryte, dieną ir nesustojo. Mūsų transportas prasuko maždaug po penkis kartus kiekvienas, viso atlikta apie du šimtus reisų ir daugiau visame Vilniuje“, – sako E. Steponavičius.

6 val. duomenimis, šalyje valstybinės reikšmės kelių dangos daug kur slidžios, su pažliugusio ar puraus sniego provėžomis, kurios siekia 15–20 centimetrų. Kelininkų teigimu, ypač sudėtingos eismo sąlygos yra Šiaulių apskrityje ir Ignalinos bei Švenčionių rajonuose.

„Kelių priežiūra“ slidžius kelių ruožus valo ir barsto, tačiau vairuotojai įspėjami rinktis saugų greitį.

Anot kelininkų, mažesnio eismo intensyvumo rajoniniai keliai visoje Lietuvoje išlieka provėžoti, slidūs, vietomis padengti prispausto, pažliugusio ar puraus sniego sluoksniu iki 20 centimetrų.

Visoje šalyje – snygis, daug kur pusto. Oro temperatūra siekia nuo trijų iki šešių laipsnių šalčio.

Paklausus, kur Vilniuje sudėtingiausios eismo sąlygos, vyras tikino, kad sunkiausia ten, kur mažas intensyvumas.

„Eismo sąlygos sunkiausios tose jungiamosiose gatvelėse, kuriose vyksta mažesnis transporto eismas, pavyzdžiui, jeigu kalbame apie kokį Laisvės prospektą ar Ukmergės gatvę, tai yra tokios stambios arterijos, o tikėtina, kad kokia nors Ąžuolyno gatvė, kuri jungia šias gatves, gali būti sunkiau pravažiuojama, nes ten eismo intensyvumas yra kur kas mažesnis, ten nevyksta viešasis transportas. Mano rekomendacija renkantis kelionės maršrutą geriausia būtų remtis važiuoti tomis gatvėmis, kurios yra intensyviausiai valomos“, – sako E. Steponavičius.

Elektros pirmadienio rytą neturi apie 2 tūkst. vartotojų

Dėl gausaus sniego elektros pirmadienio rytą Lietuvoje neturėjo apie 2 tūkst. vartotojų, daugiausia vakarų Lietuvoje.

Bendrovės „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) atstovas Paulius Kalmantas BNS pranešė, kad be elektros yra kiek daugiau nei įprastai vartotojų, užfiksuota apie 100 gedimų, tačiau didelių bėdų sniegas nepadarė.

„Masinių atjungimų nėra, sniegas lengvas, todėl daug bėdų nepadarė. Po praėjusio penktadienio viskas buvo atstatyta, dabar brigados taip pat dirba ir netrukus tiekimas turėtų būti atstatytas“, – BNS sakė P. Kalmantas.

Daugiausia elektros, pasak jo, neturi Kelmės rajono ir visos Žemaitijos vartotojai.

Pirmadienio rytą, dėl naktį iškritusio gausaus sniego, keliauti į darbą reikės ypač atsargiai. Vis dar snigs daugelyje rajonų. Dieną sniego sulauksime taip pat visoje šalyje. Vietomis, didesnė tikimybė vakariniuose rajonuose, jis bus smarkus. Pūs stiprokas, kai kur gūsingas šiaurės vakarų, pereinantis į vakarų, pietvakarių vėjas. Daug kur šviežiai iškritusį sniegą pustys, vietomis vėl kils pūga. Aukščiausia temperatūra sieks 1–6 laipsnius šalčio, bet bus gana žvarbu.

Antradienį ciklonas šiauriau pasistūmės labai nežymiai. Tiek naktį, tiek dieną daugelyje rajonų protarpiais vis snigs. Kritulių intensyvumas jau bus mažesnis, smarkaus sniego rodiklių nepasieksime. Išliks gūsingas vakarinių krypčių vėjas, vietomis siekiantis 15–17 m/s, pajūryje ir 18–20 m/s. Daug kur sniegą pustys, vis dar vietomis formuosis pūgos. Temperatūra nakties metu kris iki 5–10, pajūryje 2–4 laipsnių šalčio, o dieną bus tarp 0–5 laipsnių šalčio.

Trečiadienio naktį tankiausi debesys pamažu trauksis, bet neilgai ir daugiausia negausiai pasnigs didesnėje šalies dalyje. Vakarų, pietvakarių vėjas pajūryje gūsiuose dar sieks 15–18 m/s. Didesnėje šalies dalyje sniegą pustys, bet pūgų jau neturėtų kilti. Temperatūra pažemės iki 4–9, pajūryje 1–3 laipsnių šalčio.

Trečiadienio dieną ciklonas tols, trumpai ir daugiausia negausiai pasnigs tik vietomis. Vėjas dar labiau rims, gūsingas išliks tik pajūryje, o sniegą pustys jau tik kai kur. Aukščiausia temperatūra sieks 2–7 laipsnius šalčio. Šiek tiek šilčiau numatoma pajūryje.

Ketvirtadienį šalį pasieks nauji kritulių debesys. Tiek naktį, tiek dieną pasnigs didesnėje šalies dalyje. Labiausiai sniegas tikėtinas pietrytinėje Lietuvos pusėje. Vėjas bus besikeičiančios krypties, vidutinio stiprumo. Naktį kuriam laikui sulauksime pragiedrulių, tad temperatūra kris sparčiau, iki 9–14 laipsnių šalčio. Dienos metu dangus daugiausia liks debesuotas, o temperatūra sieks 1–6, vietomis nekils aukščiau 7–9 laipsnių šalčio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)