Už sistemų diegimą atsakingi Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) pareigūnai informavo, kad iki metų pabaigos automatizuota sienos stebėjimo sistema bus įrengta 640 kilometrų ruože ir ja bus stebima 94 proc. valstybės sienos su Baltarusija. Likusiame apie 40 kilometrų Tverečiaus ir Puškų pasienio užkardų ruože sienos stebėjimo sistemų įrengimo darbai bus baigti 2023 m. Lėtesnį planuotų darbų užbaigimą lėmė tiekimo grandinių sutrikimai. Kol bus pilnai baigti sienos stebėjimo sistemos įrangos darbai, šie ruožai bus stebimi mobiliomis vaizdo fiksavimo kameromis.

„Valstybės sienos apsauga su Rusija ir Baltarusija sustiprinta maksimaliai. Fizinis barjeras, modernus sienos stebėjimas ir tinkamas pareigūnų aprūpinimas užtikrina visišką valstybės sienos apsaugą ir kontrolę. Dėkoju visiems, kurie geopolitinių įtampų laikmečiu supranta šių darbų svarbą ir mums tekusią misiją. Per metus padarėme tai, kas nebuvo padaryta per 30 metų. Kitąmet investuosime į patrulio tako įrengimą“, – VRM išplatintame pranešime teigė ministrė A. Bilotaitė.

Siekiant užtikrinti veiksmingą ES išorės sienų apsaugą ir tinkamą neteisėtos migracijos kontrolę, sienos stebėjimo sistemos šiemet buvo diegiamos 6 pasienio užkardose prie sienos su Baltarusija (A. Barausko, Kapčiamiesčio, Kabelių, Adutiškio, Tverečiaus, Puškų). Tam, ministerijos pastangomis, Lietuva iš Europos Komisijos gavo 110 mln. eurų paramą.

Visame sienos su Baltarusija ruože planuojama pradėti pasienio patrulio tako, einančio šalia fizinio barjero ir kontrolinės pėdsakų juostos, įrengimo darbus. Tai padės užtikrinti operatyvesnį pareigūnų reagavimą į sienos pažeidimus ir fizinio barjero gadinimo atvejus. Ministrės sprendimu patrulio takas įteisintas kaip viena esminių priemonių skirtų reagavimui, migracijos kontrolei ir užkardymui. Jo sutvarkymui planuojama skirti 10 mln. eurų.

Šiemet pasieniečių aprūpinimui pagal standartą skirta 4,3 mln. eurų valstybės biudžeto lėšų, be to, aprūpinimui panaudota ir 8 mln. eurų ES paramos lėšų. Pasieniečiai aprūpinti moderniais bepiločiais orlaiviais ir bepiločių orlaivių užkardymo priemonių komplektais, įsigyta virš 700 nešiojamų vaizdo registratorių, skirtų fiksuoti incidentus. Kariuomenė pradėjo NATO standartus atitinkančios ginkluotės už 3,5 mln. eurų perdavimą VSAT, kitais metais tam numatyta dar 7 mln. eurų.

2023 m. vien tik sienos stebėjimo ir kontrolės techninėms priemonėms, bepilotėms skraidyklėms, patruliavimui skirtoms transporto priemonėms įsigyti numatyta skirti virš 17 mln. eurų Sienų valdymo ir vizų politikos priemonės (SVVP) programos lėšų.

Šiuo metu akylai stebima ir visa daugiau kaip 119 kilometrų ilgio jūros siena, taip pat visas sienos su Rusija ruožas – beveik 275 km be jūrinės dalies.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją