Transliaciją iš savo kameros, kurią nufilmavo pataisos įstaigos administracijos duotu kompiuteriu, A. Kandrotas pradėjo padėka Kauno tardymo izoliatoriaus direktoriui Mindaugui Zaikauskui.

„Dėkoju, kad jis sudarė galimybę nufilmuoti šitą kreipimąsi. Dėkoju už žodžio laisvės buvimą šioje mūsų fantastiškai valdomoje, unikalioje Lietuvoje“, – kalbėjo A. Kandrotas.

Visgi Kauno tardymo izoliatoriaus direktoriaus pavaduotojas Remigijus Aniulis perduotame komentare informavo, kad joks leidimas duotas nebuvo.

„Taip, šis atvejis ir vaizdo įrašas mums jau yra žinomas, dėl šio įvykio 2022-12-01 pradėjome tarnybinį patikrinimą, siekdami išsiaiškinti visas įvykio aplinkybes. Įvardintų bendravimo formų tikrai netoleruojame ir tuo labiau neskatiname. Šis įrašas yra padarytas pažeidžiant esamą teisinį reglamentavimą, nes joks leidimas A. Kandrotui nebuvo duotas.

Kadangi atliekamas tarnybinis patikrinimas, todėl visų detalių ir aplinkybių kol kas atskleisti negalime, bet pirminiais duomenimis situacija tokia, kad A. Kandrotas atlikinėdamas tam tikrus procesinius veiksmus, kuriems buvo būtina kompiuterinė įranga (internetinės prieigos nebuvo), be leidimo įrašė šį įrašą, kurį po to ir išplatino (būdą, kaip tai atliko, taip pat kol kas tiksliname). Pažymėtina, kad į Kauno TI jis buvo atvykęs laikinai iš Marijampolės pataisos namų“, – komentavo jis.

Rado kanapių ir medaus

Transliacijos metu jis pranešė, kad turi ir naujų problemų su teisėsauga – jis apklaustas kaip specialusis liudytojas tyrime dėl narkotikų.

„Spec. liudytojas – be 5 minučių įtariamasis. Jei apklausia kaip spec. liudytoją, dažniausiai tada apkaltina. O kuo apkaltino? Spalio 8 d., apie 15 val., man būnant patalpoje, užeina pareigūnai, čia planinė krata, nueina į tualetą ir sako, mes radom narkotikų tualete“, – apie naujas problemas pasakojo A. Kandrotas.

Kameros tualete pas Celofaną policija rado plastikinį butelį, ant kurio kakliuko apvyniota folija. Toks savadarbis įrenginys paprastai naudojamas rūkyti kanapėms ar kitiems narkotikams.

„Toliau atliekant kratą tualeto patalpoje rastas baltos spalvos popieriaus lapas, kuriame tabakas sumaišytas su galimai psichoaktyviosiomis medžiagomis – marihuana“, – įtarimus skaitė pats Celofanas.

Jis tvirtino, kad tai – teisėsaugos provokacija, kurios laukė jau seniai. A. Kandrotas sakė nerūkantis nei kanapių, nei cigarečių.

O per kitą kratą pas Celofaną pareigūnai rado 17 nedidelių plastikinių medaus indelių ir už tai gavo papeikimą. Vyras stebėjosi, kad kalėjime jis negali turėti net medaus.

„Paprastoje grupėje medų draudžiama turėti. Negalima turėti medaus. Dobrovolskos, Laisvės partijos ministrės įsakymu medų turėti nuteistiesiems draudžiama. Galima turėti tik lengvai grupei“, – tokia tvarka stebėjosi A. Kandrotas.

Pasak nuteistojo, šis pažeidimas jam užkirto kelią anksčiau laiko lygtinai išeiti į laisvę.

Skundėsi sąlygomis

Kalbėdamas apie kalinimo sąlygas, jis dėstė, kad labai jaučiasi pradėta taupymo politika, pavyzdžiui, išjungiamas karštas vanduo ir dažnai išjunginėjama ventiliacija – taip taupoma elektra.

„Maitinimas Kauno tardymo izoliatoriuje yra geriausias visose pataisos įstaigose. O Marijampolėje su maistuku blogai, ištisai maistas vagiamas. Jį vagia darbuotojai, kurie ateina iš laisvės, ateina tokia informacija. Kiti nuteistieji, tie kurie dirba valgykloje, irgi vagia maistą ir jo nuolat trūksta, – aiškino A. Kandrotas ir pridūrė. – O kokybė ten yra tragiška. Matosi ant žmogaus, eina sukūdęs, perdžiūvęs, viskas aišku, niekas jam pinigų neperveda ir maitinasi tik tuo, ką duoda.“

Antanas Kandrotas

Taip pat jis tvirtino, kad ir gauti medicininę pagalbą įkalinimo įstaigose yra sudėtinga, kartais laiku nesuteikta pagalba net baigiasi kalinių mirtimi.

„Dar kitas svarbus dalykas – vieša paslaptis, kad narkotikus vartojančių kiekis pataisos įstaigose yra didžiulis. Narkotikų pilna“, – sakė jis ir pridūrė, kad labai lengva iš pačios įstaigos gauti metadono – opioidų grupei priklausantis vaistas, skiriamas narkomanams kaip heroino pakaitalas.

Be to, žmones už grotų puola ir blakės, nuo kurių apsiginti praktiškai neįmanoma, o visos institucijos šią problemą tiesiog ignoruoja.

Ne pirmas kartas

Tai jau ne pirmas kartas, kai Celofanas transliuoja iš kalėjimo. Lapkričio pradžioje jis net davė interviu „Komentaras TV“ laidos vedėjai Giedrei Gorienei.

Tai labai nustebino Seimo narę Agnę Širinskienę, kuri apie tai parašė savo feisbuko paskyroje.

„Nepaliauju stebėtis tiesioginėm transliacijom iš įkalinimo vietų. Pirma – Algirdas Paleckis, šiandien Celofano debiutas iš ten pat. Ką veikia teisingumo ministrė – nežinau. Bet gal pirma su kalėjimais susitvarkykit, o magistras tai jau paskui? Ar jau laukt kurį vakarą Daktaro pamokėlių iš vienutės kaip žudyt?“, – rašė parlamentarė.

Teisingumo ministrė Ewelina Dobrowolska į dideles diskusijas su A. Širinskiene nesivėlė – tik pasidalino nuoroda į pranešimą, kad Teisingumo ministerija parengė Bausmių vykdymo kodekso pakeitimo projektą.

Juo siūloma esant tam tikroms sąlygoms leisti laikinai tikrinti nuteistojo laiškus, stabdyti pasimatymus, skambučius ir panašiai.

Kalėjimų departamento atstovė spaudai Irmina Frolova – Milašienė Delfi tada atsiųstame atsakyme teigė, kad viešumoje pasirodęs A. Kandroto įrašas padarytas pataisos įstaigoje nuotolinio trumpalaikio vaizdo pasimatymo metu.

Tokie pasimatymai įteisinti Bausmių vykdymo kodekse ir gali trukti iki 2 valandų.

„Jų metu nuteistajam įkalinimo įstaiga sudaro galimybę naudotis video ir ryšio įranga. Tokio pasimatymo metu nuteistasis yra kontroliuojamas įstaigos pareigūnų, tačiau į pokalbio turinį jie nesikiša“, – teigė departamento atstovė.

Vis dėlto dėl konkretaus A. Kondroto įrašo Kalėjimų departamento direktoriaus nurodymu pradėtas tarnybinis patikrinimas – aplinkybėms išsiaiškinti.

Nuteistas už finansines aferas

Delfi primena, kad viešais, neretai ekscentriškais pasisakymais ir dalyvavimu protesto akcijose pagarsėjęs Kauno rajono gyventojas A. Kandrotas buvo nuteistas dėl padėjimo pasisavinti daugiau nei 90 tūkst. eurų.

Pirmosios instancijos teisme A. Kandrotui buvo skirta reali 10 mėnesių laisvės atėmimo bausmė, tačiau Apeliaciniame teisme ji buvo gerokai sugriežtinta. Ši byla dabar dar narpliojama Aukščiausiajame Teisme.

Jau būdamas už grotų jis nuteistas dėl šmeižto, o šiuo metu teisme nagrinėjama dar viena baudžiamoji byla, kurioje A. Kandrotas kaltinamas finansiniais nusikaltimais. Dar anksčiau jis taip pat teistas tris kartus. Daugiau apie A. Kandroto praeitį galite paskaityti šioje publikacijoje.

Jam taip pat pareikšti įtarimai su keliomis dešimtimis kitų asmenų organizavus prie Seimo vykusias riaušes ir dalyvavus jose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)