Neviešas žemės ūkio ministro K. Navicko komandos susirašinėjimas su asociacija, kuri galbūt galėjo veikti kaip neregistruota lobistė, o tada jai palankus ministro įsakymas. Taip asociacijos atstovaujami ūkininkai išsikovojo galimybę gauti finansinės naudos.

Delfi surinko duomenų, kad Lietuvos ekologinių ūkių asociacijos vadovo pavaduotojas Almantas Liorentas elektroniniu laišku kreipėsi į žemės ūkio ministrą K. Navicką su konkrečiais pasiūlymais ir formuluotėmis, kaip reikėtų keisti ministro įsakymą. Tačiau nei asociacija, nei jos vadovai nėra registruoti kaip lobistai. Taigi, klausimas, ar tokios iniciatyvos nereikėtų laikyti neregistruotu lobizmu?

Gavęs tokį kreipimąsi K. Navickas padarė asociacijos prašomus pakeitimus. Tačiau reikia pažymėti, kad jiems pastabų turėjo tiek ministerijos teisininkai, tiek ir ministerijai pavaldi VšĮ „Ekoagros“.

Teisės akto projekto antikorupcinio vertinimo pažymoje nurodyta: „Projektas sudaro išskirtines sąlygas ekologiškos augalų dauginamosios medžiagos/sėklos gamintojams Lietuvoje.“

Delfi kalbintas asociacijos pirmininkas Saulius Daniulis nurodė, kad ministrui padarius pakeitimus asociacijos atstovaujami ūkininkai išvengė didelių finansinių nuostolių.
Viktoras Pranckietis

Tuo metu Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos pirmininko pareigas einanti pirmininko pavaduotoja Evelina Matulaitienė Delfi nurodė, kad šioje vietoje gali kilti klausimas, ar nebuvo atlikti neteisėtos lobistinės veiklos veiksmai.

„Atsižvelgiant į aukščiau nurodytą ir į Komisijos formuojamą praktiką, manytina, kad, jei juridinis asmuo ar jo atstovas, ministrui siuntė konkrečius pasiūlymus dėl konkretaus teisės akto pakeitimo ir tuo metu nebuvo įrašytas lobistų sąraše ir jam negali būti pritaikytos LVĮ nustatytos išimtys, galima daryti prielaidą, kad buvo atlikti neteisėtos lobistinės veiklos veiksmai“, – nurodė E. Matulaitienė.

Delfi publikaciją galite rasti čia.

Trečiadienį Seimo Kaimo reikalų komiteto posėdžio metu komiteto pirmininkas Viktoras Pranckietis pasiūlė dėl šios situacijos pradėti parlamentinę kontrolę. Šiam jo pasiūlymui komiteto nariai neprieštaravo. Taigi, komitetas gruodžio 21 d. turėtų svarstyti šį klausimą.

Anot Liberalų sąjūdžio deleguoto komiteto pirmininko, anksčiau Žemės ūkio ministerija dėl įtariamo neteisėto lobizmo elgėsi labai principingai ir apie tokius atvejus pranešdavo, todėl jam kilo klausimas, kodėl šiuo atveju buvo pasielgta kitaip.

„Aš norėčiau paminėti, ką rašo spauda. Kažkada svarstėme pagal Andriaus Vyšniausko laišką dėl Kauno. Parašyta buvo taip: čia mūsų komiteto ir labai svarbu, siūlau pasitarti dėl parlamentinės kontrolės. Du kartus ta parlamentinė kontrolė vyko komitete. Lygiai taip pat esu išplatinęs laišką komiteto nariams dėl Delfi straipsnio, kursi vadinasi „Neviešo ministro komandos susirašinėjimo detalės: kaip gimė vienai asociacijai palankus įsakymas“.

Aš pridedu lygiai tą patį sakinį: čia mūsų komiteto tema ir labai svarbi, siūlau pasitarti dėl parlamentinės kontrolės. Noriu siūlyti tokį klausimą įtraukti į mūsų komiteto darbotvarkę. Ne į artimiausią posėdį, bet kad būtų galima pasiruošti svarstymui. Kad ministerija galėtų pasiruošti ir atsakyti į visus ten iškeltus klausimus. Juo labiau, kad į lobizmo klausimus buvo ministerijoje labai gerai sureaguota prieš dvejus metus, kai dvi asocijuotos organizacijos buvo priduotos dėl to, kad vykdė nelegalią lobistinę veiklą. Lygiai taip pat turėtų būti vertinimas ir šis faktas. Todėl prašau biuro suformuluoti klausimą. Reikia ir VTEK atsakymų, galbūt reikia paklausti ir STT, ką įžvelgia. Negali būti taip, kad vienos teritorijos klausimai yra mums aktualūs, o kitos nėra. Prašysiu įtraukti šį klausimą į 21 d. darbotvarkę“, – teigė V. Pranckietis.

Opozicijai priklausantis Kaimo reikalų komiteto narys Kęstutis Mažeika teigė palaikantis komiteto pirmininko iniciatyvą. Jis teigė, kad ministras komitete turės atsakyti į Seimo narių klausimus.

„Akivaizdu, kad ministras vadovaujasi dvigubais standartais ir principu „myliu – nemyliu“, nes prieš metus lapkričio 23 d. Seime atsakydamas į Seimo narių klausimus, pridėjęs ranką prie širdies kalbėjo, kad jo, kaip ministro, ir Žemės ūkio ministerijos bendradarbiavimo su socialiniais partneriais ir ekspertais tvarka paremta Specialiųjų tyrimų tarnybos antikorupciniu vertinimu bei Lobistinės veiklos įstatymu, gerąja kitų institucijų praktika.

Tačiau dabar akivaizdžiai matome, kad žodžiai ir darbai skiriasi kardinaliai. Ministras puikiai išmano ir norėdamas išvengti jam nepatogių diskusijų su žemdirbių organizacijomis ne kartą prisidengė pasikeitusiu Lobizmo įstatymu ir privalomumu deklaruoti susitikimus, o kai kurioms grupėms naudingus sprendimus vykdo elektroniniais laiškais gautais pavedimais. Tačiau labiausiai neramina ir gąsdina tai, kad ministras pavaldiniams paveda koreguoti teisės aktus net nesigilindamas. Sunku prognozuoti, kiek dar panašių situacijų laukia dėl žinių stokos ir nekompetencijos“, – teigė K. Mažeika.
Kęstutis Mažeika

Praėjusią savaitę Delfi rašė, kad Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos pirmininko pareigas einanti Komisijos pirmininko pavaduotoja E. Matulaitienė Delfi informavo, jog komisija kreipėsi į žemės ūkio ministrą K. Navicką prašydama suteikti papildomos informacijos.

„Pranešame, kad Komisija, siekdama įvertinti, ar yra pagrindas pradėti tyrimą dėl Lietuvos ekologinių ūkių asociacijos veiklos atitikties Lietuvos Respublikos lobistinės veiklos įstatymo nuostatoms, nusprendė kreiptis papildomos informacijos į Lietuvos respublikos žemės ūkio ministrą. Apie priimtus sprendimus informuosime papildomai“, – nurodė E. Matulaitienė.

Paskelbs Delfi publikaciją sureagavo ir prezidentas Gitanas Nausėda. Tuomet jo patarėjas Tomas Beržinskas perdavė G. Nausėdos poziciją, kad šią situaciją turėtų įvertinti Vyriausioji tarnybinės etikos komisija. „ Prezidento nuomone, šios konkrečios situacijos vertinimą turėtų pateikti VTEK“, – Delfi teigė T. Beržinskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)