Ketvirtadienį tokį nutarimo projektą įregistravę parlamentarai šią komisiją siūlo sudaryti iš 13 įvairioms frakcijoms atstovaujančių Seimo narių, turinčių teisę dirbti ar susipažinti su įslaptinta informacija, žymima slaptumo žyma „Slaptai“.

Jeigu Seimas pritartų, komisijai būtų pavesta vykdyti nepaprastosios padėties parlamentinę kontrolę. Siūloma, kad komisija savo išvadas Seimui pateiktų iki 2023 m. gegužės 1 d.

Vykdant nepaprastosios padėties parlamentinę kontrolę, komisijai siūloma suteikti įgaliojimus gauti iš visų valstybės valdžios institucijų dokumentus, duomenis ar žinias, net jeigu tai yra valstybės ar tarnybinė paslaptis. Jeigu žinios sudarytų valstybės paslaptį, komisija norėtų juos gauti Valstybės paslapčių ir jų apsaugos bei Operatyvinės veiklos įstatymų nustatyta tvarka.

Siūloma leisti komisijai gauti iš visų valdžios institucijų raštiškus paaiškinimus ar pažymas komisijos tiriamais klausimais. Jeigu Seimas pritartų, komisija galėtų kviesti į savo posėdžius valstybės ir savivaldybių politikus, pareigūnus, tarnautojus, taip pat kitus valstybės ir savivaldybių institucijose dirbančius asmenis, išklausyti jų pranešimus ar paaiškinimus.

Komisija, suderinusi su Generaline prokuratūra, Valstybės kontrole, Valstybės saugumo departamentu (VSD) ar valstybės institucija, atliekančia kvotą ar parengtinį tardymą, įstatymų nustatyta tvarka norėtų susipažinti su jų žinioje esančia baudžiamąja byla ar kita medžiaga, dokumentais.

Komisija ketina teikti pasiūlymus Seimui, Vyriausybei dėl teisės aktų pakeitimo, papildymo, pripažinimo netekusiais galios ar naujų teisės aktų parengimo ir priėmimo.

Seimo komisiją siūloma sudaryti atsižvelgiant į tai, kad „nepaprastoji padėtis Lietuvos Respublikoje tęsis daugiau kaip metus“, vadovaujantis Nepaprastosios padėties įstatymu ir Seimo statutu.

Nutarimo projektą dėl specialiosios komisijos sudarymo pasirašė Seimo nariai Rita Tamašunienė, Agnė Širinskienė, Lukas Savickas, Aušrinė Norkienė, Orinta Leiputė, Andrius Mazuronis, Saulius Skvernelis, Julius Sabatauskas, Rasa Budbergytė, Artūras Skardžius, Aurelijus Veryga, Jonas Jarutis, Aidas Gedvilas, Zigmantas Balčytis ir kiti.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)