Nesuvokia, kodėl sankcijų sulaukė „liberalusis“ „Dožd“

Kam iš tiesų dirba Ukrainoje esančią Rusijos kariuomenę „mūsų armija“ vadinantis, padėti fronte vargstantiems rusų kariams kviečiantis iš Latvijos transliuojantis kanalas „Dožd“?

Šia tema su Ukrainos prezidento administracijos patarėju A. Arestovyčiumi diskutavusi žinoma rusų žurnalistė J. Latynina sulaukė konkrečių klausimų, kuriuos ji pavadino „nekorektiškais“.

„Kam priklauso Krymas, Čečėnija ir Tatarstanas“, – Rusijos žurnalistės J. Latyninos tinklalaidėje klausė A. Arestovyčius.

Nors Krymą ji pavadino Ukrainos dalimi, tačiau dėl Čečėnijos ir Tatarstano nebuvo tikra, klausimus pavadinusi „nekorektiškais“ J. Latynina teigė, kad vienareikšmio atsakymo nėra, viską parodys istorija.

„Kalbu ne tik apie televizijos kanalą „Dožd“, bet ir apie daugybę rusų, kurie dabar ištikti šoko, dėl to kas vyksta, kurie dėl to jaučia savo kaltę. Tačiau jie nesupranta, kodėl pagrindiniu puolimo objektu pasirinktas „Dožd“, o ne Vladimiras Putinas, ar vadinami „Z“ kanalai.

Tiesą sakant, nesuprantu, kaip kitaip kreiptis į mobilizuotus žmones, juos paskatinti ne kariauti, o pasiduoti į nelaisvę“, – svarstė J. Latynina.

Paaiškino, kodėl ukrainiečiai iš principo negali pasitikėti rusišku kanalu

Diskutuojant apie rusišką televizijos kanalą „Dožd“, A. Arestovyčius akcentavo, kad ukrainiečių požiūris į jį šiuo metu yra vienareikšmis. Nors jis ir teigia esantis opozicinis, transliuojantis iš Latvijos, tačiau pasisakymai apie pagalbą rusų kariams kalba patys už save.

„Mūsų požiūris vienareikšmis – televizijos kanalas „Dožd“ siekia padėti tiems, kurie čia atėjo tam, kad mus nužudytų. Kaip dar kitaip mes tai turėtume vertinti?

Mes iš principo nepasitikime Maskva. Mes juk negrasinome Rusijos Federacijai, nei konkretiems asmenims, nei visuomenei, nei valstybei. Mus ėmė žudyti tik dėl to, jog mes esame tuo, kuo esame. Todėl mes, žudoma tauta ir norime paklausti liberalaus rusiško kanalo – o kas jūs iš tiesų esate?, – svarstė A. Arestovyčius.

Julija Latynina

Jis akcentavo, kad ukrainiečių požiūris pasikeistų, jeigu šis kanalas pagaliau viešai pripažintų dirbantis abejojančiai rusų tautos daliai.

Visgi, tokio viešo pareiškimo iki šiol nėra, anaiptol – jaučiamos imperialistinių nuotaikų dvelksmas. Čia A. Arestovyčius remiasi viešai paskelbtais „Dožd“ atstovų pasipiktinimais, jog susitikus su Latvijos institucijų atstovais šie kalbėjo savo valstybine, o ne rusų kalba. Nedviprasmiškų minčių kelia ir reakcija į Latvijos sprendimą anuliuoti transliavimo licenciją, juo piktinasi pamiršus priežastis, kurios jį ir nulėmė.

Imperinis mąstymas nėra svetimas ir rusų opozicijos atstovams

Kanalą „Dožd“ ir kariauti Ukrainoje nenorinčią rusų tautos dalį gynusiai J. Latyninai A. Arestovyčius aiškino, jog pirmiausia turi būti atsisakoma imperinio mąstymo ir minėjo, kad jis yra gajus net ir rusų opozicijos veikėjų tarpe, nevengiančiai deklaruoti, jog Krymas priklauso Rusijai.

Anot A. Arestovyčiaus, net ir paties Rusijos prezidento Vladimiro Putino pašalinimas iš valdžios mažai ką pakeistų, nes į jo vietą atėję vadinami opozicijos atstovai toliau vadovautųsi imperiniu naratyvu.

Ukrainos prezidento administracijos patarėjas akcentavo, kad jo tauta patyrė tiek daug žiaurumo ir kančių, jog savaime suprantamas požiūris tiek ir rusus, tiek ir jų naujienų kanalus, skandalo epicentre atsidūrusį „Dožd“.

„Arestovyčius dar gali suprasti, kam ir kaip jie dirba, tačiau ukrainiečių tauta – negali. Negalima reikalauti iš tautos, kuriai jūs skyrėte tiek išbandymų, kad ji suprastų“, – akcentavo A. Arestovyčius.

Naujoji Rusija: šalis be V. Putino, dėl kurios nebebus gėda patiems rusams

Kalbėdamas apie rusų tautą jis sakė tikintis, kad tarp Rusijos kareivių bei karininkų tikrai esama žmonių, kurie pajėgūs patys priimti sprendimus. Tai pat jis kreipėsi į mobilizuotus rezervistus, kuriems padėti ragino kanalas „Dožd“.

„Jus V. Putinas su Jevgenijumi Prigožinu ir Ramzanu Kadyrovu pavertė padugnėmis. Ir tik jums spręsti, liksite jūs, ar ne.

Kad ir kaip V. Putino režimas plautų smegenis, tikiu Rusijos kariais ir karininkais, bet dalimi jų, kad šie dar pajėgūs suvokti davę priesaiką ginti Rusiją, o ne ją griauti paverčiant prieš visą pasaulį baidykle“, – akcentavo A. Arestovyčius.

Kalbėdamas apie Ukrainos pusėje kovojančius Rusijos piliečius, jis minėjo, kad šie kariai iš tiesų kaunasi ne už Ukrainos laivę, ne už jos teritorinį vientisumą, tačiau kovoja dėl pačios Rusijos ateities.

Performuodamas Rusijos nacionalistų skambiai išreklamuotą „naujosios Rusios“ sąvoką, A. Arestovyčius kalba apie jos perspektyvas.

„Mes ir neverčiame jų kovoti už Ukrainą, jie kaunasi už Rusiją, už naująją Rusiją, kurioje nebebus V. Putino. Už tokią Rusiją, dėl kurios nebus gėda ir kuria bus galima didžiuotis“, – reziumavo Ukrainos prezidento administracijos patarėjas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)