Tarnybos atstovo teigimu, šiuo metu pareigūnai analizuoja turimus duomenis, o juos įvertinus bus priimtas sprendimas – pradėti ar nepradėti ikiteisminį tyrimą.

„Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybą yra pasiekusi informacija dėl Vilniaus miesto savivaldybės išlaidų šventinėms reikmėms ir ji yra nagrinėjama“, – Eltai patvirtino FNTT viešųjų ryšių specialistas Tomas Šiuškus.

Eltos šaltinių duomenimis, trečiadienį į FNTT yra pakviestas sostinės savivaldybės tarybos opozicijos atstovas Žilvinas Šilgalis. Klausimus dėl kalėdinių išlaidų skaidrumo politikas kėlė jau anksčiau – savo „Facebook“ paskyroje demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narys suabejojo atsiskaitymų už Vilniaus centrinę Kalėdų eglę skaidrumu dar spalio pabaigoje.

Politikas patvirtino, jog antradienį gavo elektroninį laišką iš FNTT su kvietimu atvykti į tarnybą.

„Prašė manęs pateikti visą turimą informaciją – natūralu, kad kviečiamas į atsakingą instituciją tą ir padarysiu“, – nurodė jis.

Ž. Šilgalis akcentavo, jog jam siųstame el. laiške cituojama jo viešojoje erdvėje pateikta informacija apie galimą savivaldybės bei jai pavaldžių įmonių lėšų švaistymą.

„Kaip supratau, tuo pagrindu ir yra susidomėjimas. Juo labiau, kad aš ir pradėjau tuos veiksmus, surinkdamas visus dokumentus, paprašydamas jų – aišku, man užtruko laiko, nebuvo taip lengva tuos dokumentus gauti“, – aiškino politikas.

„Čia ir savivaldybė, ir įmonės – daug dalykų persipynę. Kai darai tą analizę ir dėlioji tas sumas ir išlaidas, tai dalis išlaidų ir per (Vilniaus miesto plėtros ir turizmo agentūrą – ELTA) „Go Vilnius“ yra apmokėta“, – pridūrė Ž. Šilgalis.

Abejoja Kalėdinės eglės ir šventinio miestelio pirkimų skaidrumu

Įtarimai dėl galimo finansų švaistymo Ž. Šilgaliui kilo paaiškėjus šių metų Katedros aikštės eglės kainai – Vilniaus miesto savivaldybė tam skyrė 231 tūkst. eurų. Tuo metu pernai eglės nuomai buvo skirta 89 tūkst. eurų.

Demokratas mano, jog šių metų išlaidos galėjo būti gerokai mažesnės, mat beveik ketvirtį milijono siekiančią sumą pasiūlė ne vienintelis konkurse dalyvavęs eglės nuomotojas, bet savivaldybė – buvo nuspręsta, jog eglės nuomai galima išleisti 242 tūkst. eurų.

„Savivaldybės paaiškinimai melagingi – jų atstovai tvirtina, kad jie negalėjo numatyti tokios kainos, nors aš turiu dokumentą, kuriame juodu ant balto parašyta, kad savivaldybės sudaryta komisija nustatė kainų ribas ir tos kainų ribos buvo 242 tūkst. eurų“, – pažymėjo tarybos opozicijos narys.

Be to, tęsė jis, viešųjų pirkimų sąmatose finansai skiriami įrangai, už kurią savivaldybė jau ne kartą yra sumokėjusi.

„Dalis sąmatoje dalykų yra įtrauktų tų pačių, už kuriuos jau nekartą yra apmokėta – pradedant eglės karkasu, viršūnės niekuo nesiskiria, laidai, elementai, kuriuos gali daug kartų naudoti. Suprantu, kad naudojant antrą kartą galėtum kaip nuomos mokestį rašyti, bet kaip naujų daiktų kainą – tam nėra pagrindo“, – akcentavo politikas.
„Mano supratimu, tai yra įžūlus ir ciniškas švaistymas, švelniai tariant“, – pridūrė jis.

Paklaustas, ar tokiais pareiškimais ir abejonėmis politikas neužsiima viešųjų ryšių akcija artėjant savivaldybių merų ir tarybų rinkimams, Ž. Šilgalis griežtai nesutiko.

„Nerišu to su rinkimais. Natūralu, taip sutapo, kad Kalėdos yra priešrinkiminis laikotarpis. Kita vertus, jeigu aš surenku dokumentus ir matau, kad akivaizdžiai lėšos švaistomos – ar dėl rinkimų aš turėčiau nutylėti? Kai turi informaciją ir jos neviešini, pagal Baudžiamąjį kodeksą tampi bendrininku“, – nurodė „Vardan Lietuvos“ narys.

Savivaldybė prašymų pateikti informaciją kol kas negavo
Vilniaus miesto savivaldybės atstovas Gabrielius Grubinskas informavo Eltą, jog kol kas jokių kreipimųsi iš FNTT savivaldybė kol kas negavo.

„Kvietimo pateikti informaciją iš FNTT negavo nei savivaldybė, nei Vilniaus Kultūros centras. Gavę prašymą, bendradarbiausime su institucija ir pateiksime visus reikiamus dokumentus“, – Eltai raštu perduotame atsakyme rašė G. Grubinskas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją