„Nusprendžiau kandidatuoti į Vilniaus merus kaip savarankiškas ir nepriklausomas kandidatas. Turiu idėjų, energijos ir noriu visas jėgas skirti svarbiam tikslui. Sprendimą dalyvauti mero rinkimuose priėmiau tikėdamas, jog atėjo laikas žmonėms, kurie nebijo imtis asmeninės atsakomybės. Nepriklausydamas nuo politinių partijų galėsiu atstovauti visus miestiečius ir skirti visas jėgas Vilniui. Kviečiu kreiptis visus mane palaikančius, turinčius idėjų ar pasiūlymų Vilniui“, – feisbuke trečiadienį rašo M. Majauskas.

Konservatoriai į Vilniaus miesto merus kelia Valdo Benkunsko kandidatūrą.

Benkunskas: turiu dar galiojančią jo paramą mano kandidatūrai

V. Benkunskas Delfi trečiadienį sakė, kad Vilniaus miesto mero rinkimai dabar bus dar įdomesni.

„Na, tai Vilniaus mero rinkimai jau ir taip pakankamai įdomūs, bet su šiuo M. Majausko sprendimu, matyt, bus dar įdomesni. Kampanija tik įsibėgėja, o rinkėjai turės didesnę pasirinkimo galimybę, čia jau bus rinkėjų valia apsispręsti, kas bus geriausias kandidatas“, - kalbėjo jis.

V. Benkunskas sakė turintis dar galiojančią M. Majausko paramą jam, kaip kandidatui į Vilniaus merus.

„Aišku, tos pasikeitusios aplinkybės Seime tą jo sprendimą lėmė, bet tai yra natūralus politinis procesas ir tokie sprendimai kartais atsiranda ir spontaniškai“, - teigė V. Benkunskas.

Europarlamentarė Rasa Juknevičienė feisbuke suskubo reaguoti į M. Majausko sprendimą siekti Vilniaus mero posto.

„Įdomu, ar ir Mykolo rinkimų kampaniją Zuokas finansuos? Nes tiesiog labai aišku, kam to reikėjo labiausiai“, – socialiniame tinkle rašė konservatorė.

Saudargas: gandų jau buvo

Seimo vicepirmininkas, krikdemas Paulius Saudargas Delfi sakė, kad į M. Majausko sprendimą reagavo kaip į natūralų žingsnį.

„Toks yra politinis gyvenimas. Lietuvos ir pasaulio politikoje mes esame matę įvairių viražų. Tai ir vertinčiau kaip tam tikrą politinį viražą, nes vis tik žmogus užaugo kartu su mūsų bendruomene. Kas įdomiausia šioje istorijoje, tai kad jis jau yra kandidatavęs į Vilniaus merus kaip būtent TS-LKD atstovas ir, tiesą sakant, nelabai sėkmingai. Tai galbūt kaip nepriklausomas kandidatas jis tikisi didesnės sėkmės. Galiu tik žmogui palinkėti visokeriopos sėkmės, bet tas apsektas, kad užaugti kaip politikuo vienoje bendruomenėje, tada su ja susipykti, trenkti durimis ir kandidatuoti nepriklausomai artėjančiuose rinkimuose... Na, tai atrodo kaip tam tikras viražas“, – sakė P. Saudargas.

Politikas neslėpė, kad girdėjo gandų apie tokį galimą M. Majausko žingsnį, tačiau nebuvo tikras, kad toks scenarijus gali išsipildyti.

„Tai įneš tam tikro neaiškumo – naujas kandidatas, ilgus metus tapatintas su TS-LKD, tai galbūt kažką pavyktų suklaidinti, galbūt imponuotų kažką jo paskutinė veikla... Bet ką tu čia apgausi? Politiko veikla vis tik atsispindi rezultatuose, o veikimas vien dėl veikimo, proceso, kad rezultato nebus, man atrodo keistas“, – teigė P. Saudargas.

Jis neslėpė, kad jaučiasi keistai, kai dar trečiadienį ryte „Žinių radijuje“ kalbėjo, kad M. Majauskas dar gali likti frakcijoje po to, kai jis atsistatydino iš BFK pirmininko pareigų.

„Aš pats asmeniškai labai keistai jaučiausi, nes ryte tik pakomentavau, kad matau jį toliau frakcijoje ir tos durys neuždarytos. Aš tikrai negalvojau, kad jis po pietų praneš savo šiuos grandiozinius planus. Visada esu už tai, kad neuždarytume durų, bendruomenėje gyvenome daug metų, daug visko kartu praėjome, (...) man gaila, kai žmogus, užaugęs mūsų bendruomenėje, staiga tokį viražą atlieka į kitą pusę.

Tai jau yra konkuravimas su mūsų kandidatu – tai ne šiaip ėjimas kažkur į verslą ar kitur. Tai tiesiog yra pirštinės metimas, iššūkis mūsų kandidatui, tokiu būdu ir kenkiant. Tai man atrodo nelabai kaip. Bijau, kad tos bendrystės yra gerokai sumažėję“, – pridūrė P. Saudargas.

Kito TS-LKD frakcijos atstovo – Andriaus Vyšniausko – teigimu, M. Majauskas daug šansų rinkimuose dėl sostinės mero kėdės neturi.

„M. Majausko kandidatūros nesureikšminu. Tai yra kandidatas, neturintis komandos ir sąrašo, todėl nemanau, kad jis gali sutelkti ryškesnį rinkėjų palaikymą“, – Delfi sakė A. Vyšniauskas.

Razma: Majauskas turėtų atsisakyti Seimo nario mandato

Įtakingas konservatorius Jurgis Razma mano, kad apie planus siekti Vilniaus miesto mero posto trečiadienį pranešęs parlamentaras Mykolas Majauskas turėtų atsisakyti Seimo nario mandato. Konservatoriaus teigimu, tai būtų garbinga, nes iš Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininko pareigų antradienį atsistatydinęs politikas dabar Vilniaus miesto mero rinkimuose mes iššūkį Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) iškeltam kandidatui – Valdui Benkunskui.

„Būtų puiku jei jis, metęsis į kovą dėl Vilniaus mero posto, pagalvotų, ar nereikia atsisakyti Seimo nario mandato. Jis jau kovoja prieš partijos, per kurios sąrašą atėjo į Seimą, kandidatą. Iš moralinės pusės žiūrint, tai nėra labai suderinami dalykai. Bet čia jis pats turi pasakyti“, – Eltai sakė J. Razma.
Konservatorius pripažino, kad M. Majausko sprendimas gali apsunkinti V. Benkunsko kelią sostinės mero rinkimuose.

„Aišku, kad tai apsunkins galimybes mūsų kandidatui kovoti dėl mero posto, nes, matyt, rinkėjai gali pradėti dalintis. Bet visgi, aš manau, kad Mykolo Majausko tapatinimasis su opozicija gali kur kas daugiau rinkėjų balsų paimti iš kairiųjų kandidatų ar šiaip kitų, kurie su mumis kovoja“, – sakė politikas.

Nebemato M. Majausko frakcijoje: sprendimas dėl rinkimų įnešė aiškumo

R. Razma pripažino, kad su partijos vadovybe sukonfliktavusio M. Majausko galimybės likti konservatorių frakcijoje liko minimalios.

„Akivaizdu, kad dabar tikrai padidėja tikimybė, kad frakcijos nariai priims sprendimą atsisveikinti su juo, kaip frakcijos nariu. Jeigu mūsų frakcijos narys kovoja su mūsų partijos iškeltu kandidatu į merus, tai yra akivaizdus veikimas prieš partijos interesus. Manau, kad čia frakcija negali likti abejinga. Manau, kad dabar ir jis ir pats nebeįtikinės, kad jį reikia palikti frakcijos nariu ir orientuosis į kovą dėl mero posto“, – svarstė politikas.

„Gal ir gerai, nes dabar atsiranda daugiau aiškumu. Prieš tai buvo sudėtinga suvokti, koks jo planas ir kodėl užsitęsė konfrontuojanti laikysena“, – pridūrė jis.

Galiausiai R. Razma vylėsi, kad M. Majausko pasitraukimas iš frakcijos nedestabilizuos valdančiosios daugumos.

„Mums svarbus kiekvienas valdančiosios koalicijos dalyvis. Esame dabar tik 74. O 73 yra arti 71 ribos. Bet aš tikiuosi, kad kolega Majauskas balsuos kaip iki šiol – kaip mūsų frakcija. Išskyrus tą vieną atvejį. Gal nematysime jo politiškai angažuoto ir balsuojančio kaip opozicija“, – apibendrino konservatorius.

Kęstutis Masiulis lygina su Paksu

M. Majauskas, eidamas į Vilniaus merus, kuria „kitą politinės melodramos siužetą“, vertino Seimo konservatorius Kęstutis Masiulis ir lygino jo veiksmus su iš prezidento posto per apkaltą pašalinto Rolando Pakso.

„Kažko panašaus ir buvo galima laukti. Tiesiog kartojamas Pakso skrydis. Į politiką pateko kaip kruopštus dabartinės premjerės biuro darbuotojas, politikos laukui visai nežinoma, už ausų ištempta asmenybė. Panašiai gavo komiteto pirmininko kėdę. Jau čia pasidarė sau žinomumą.

O tikrą politinį įvaizdį nusprendė susikurti kietai susipriešinęs su jam karjerą klojusiais asmenimis ir partija. Paksas buvo labiau provincijoje nei sostinėje mylimas kovotojas su amerikiečių investicijomis, kurias su rusų talka jam pavyko apjuodinti. Tiksliau reiktų sakyti pavyko visuomenę apmulkinti.

Majauskas kuria kitą politinės melodramos siužetą, kurioje dominuoja meilė burgerių tinklams. Taip, matyt, jis tikisi įgyti vilniečių balsus. Pamatysime ar jam pasiseks“, – feisbuke dėstė K. Masiulis.

Konservatorių frakcijos atstovas Andrius Navickas, išgirdęs žinią, neslėpė nuostabos.

„Tiesą pasakius, aš galvojau, kad jis eis į prezidento patarėjus, bet galbūt tai vienas kitam kol kas netrukdo. Na, gaila, kad visas tas procesas, nors tikrai gerbiu labai Mykolą, buvo skirtas tokiems viešiesiems ryšiams“, – Delfi sakė parlamentaras.

Jis nenorėjo spėlioti, ar M. Majausko dalyvavimas rinkimuose nepakenks V. Benkunsko šansams.

„Nelinkiu jam sėkmės rinkimuose, bet šiaip kaip žmogui linkiu jam sėkmės – tikrai talentingas žmogus, linkiu kažkaip atrasti didesnę ramybę gyvenime“, – sakė A. Navickas.


Antradienį M. Majauskas pareiškė, kad atsistatydina iš BFK pirmininko pareigų. Tai parlamentaras pranešė po to, kai valdantiesiems boikotavus slaptą balsavimą nepavyko nepasitikėjimo procedūra juo kaip BFK pirmininku.

Gentvilas: šie rinkimai konservatoriams apskritai bus sunkūs

Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas juokavo, kad M. Majauskas tikriausiai jo klauso, nes apie tokią galimybę E. Gentvilas priminė prakalbęs antradienį vakare televizijoje. Be to, antradienį Seime jis rekomendavo M. Majauskui atsistatydinti iš BFK pirmininkų, ką vėliau politikas ir padarė.

„Nenustebau. Spėju, kad M. Majauskas slapta įsiklauso į tai, ką aš sakau. Aš tiesiog seniai galvojau, ką planuoja M. Majauskas, šitaip konfrontuodamas su savo partija – kažką vis tiek planuoja: arba išeiti iš Seimo, arba kažkokius politinius žingsnius. Vakar, atsakydamas į mano klausimą, jis atsakė, kad atėjo laikas prisiimti asmeninę atsakomybę prieš žmones, o ne prieš partijas – maždaug taip pasakė. Šiandien tą patį jis parašė savo feisbuke. Po jo atsakymo į mano klausimą man tapo aišku, kad jis planuoja kažkokią politinę ateitį“, – sakė E. Gentvilas.

Jo vertinimu, toks M. Majausko elgesys yra „keršto elementai konservatoriams.“

„Čia jų tarpusavio santykius man sunku žinoti, bet akivaizdu, kad tai keršto elementai. Kitas dalykas – konstruoti savo politinę ateitį. Geresnės galimybė konstruoti tą ateitį dalyvaujant labai plačiai matomuose sostinės mero rinkimuose net nebūtų – jis tai daro“, – komentavo liberalas.

E. Gentvilas teigė manantis, kad šie rinkimai konservatoriams apskritai bus sunkūs.

„Ir Majauskas čia savo indėlį bus padaręs, o sutelkęs žinomumą, populiarumą, nors nenoriu prognozuoti, ar laimėtų, jis gali būti, kad konstruotų pamatus savo tolesniems politiniams žingsniams. Nežinau – prezidento rinkimai, partijos kūrimas. Tikrai nespėlioju, tik lengvai samprotauju“, – sakė E. Gentvilas.

„Jam pavyks išlaikyti (populiarumą). Mero rinkimai užtikrina tą matomumą. Kitas dalykas – dar niekas nenuslūgo: konservatorių laukia labai sunkus sprendimas, ką daryti su Majausku kaip su frakcijos nariu. Jie nespėjo savo laiku šio žingsnio padaryti, kurį planavo šią savaitę. Pirmadienį paskelbė, kad šią savaitę vis dėlto nieko nedarys, atideda kitai savaitei ir jie tapo savo neapsisprendimo įkaitais. (...) Tie dalykai dar nesibaigia – ta opera ir arijos dar tęsiasi, o Vilniaus mero rinkimai yra papildomas matomumas“, – kalbėjo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas.

Įvertinęs tai, kad M. Majauskas palaikė su Vyriausybe nesuderintą iniciatyvą dėl PVM lengvatų, TS-LKD Priežiūros komitetas nutarė ne tik šalinti M. Majauską iš partijos, bet ir paragino konservatorius Seime apsispręsti ir dėl jo ateities frakcijoje. Savo ruožtu partijos prezidiumas taip pat nutarė kreiptis į TS-LKD frakciją Seime, kad būtų deleguotas naujas BFK pirmininkas vietoje M. Majausko.

TS-LKD M. Majauską Vilniaus mero rinkimuose iškėlė 2015 metais. Tuomet politikas, surinkęs 8,71 proc. rinkėjų balsų, liko ketvirtas ir nepateko į antrąjį rinkimų turą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)